Skocz do zawartości
IGNORED

UHER, kilka pytań

marcin316

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych Forumowiczów

Ostatnio trafił do mnie zestawik UHERa pre VG 840 + końcówka Z 140

Po podłączeniu CD zaczęło lekko brumić. Odłączyłem przewód "uziemiający" w sieciówce od CD i pomogło, jednak na obudowach pojawiło się "niegroźne" napięcie, okoł 90 V ;) Postanowiłem sprzęt "uziemić" do bolca w gniazdku: podłączenie do CD - brumi, podłączenie do pre - brumi, podłączenie do końcówki - nie brumi.

Dodatkowo sprawdziłem napięcie stałe na wyjściach: jeden kanał 15, drugi 55 mV.

W związku z powyższymi chciałbym zapytać czy opisany stan rzeczy wymaga interwencji i ewentualnie z jakiego typu interwencją należy się liczyć?

Dziękuję za wszelką konstruktywną pomoc i pozdrawiam

Marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/34961-uher-kilka-pyta%C5%84/

W CD nie mam bezpiecznika, ale wiem o co chodzi... uzwojenia pierwotne transformatorów, przynajmniej teoretycznie, powinny być oddzielone od obudowy i reszty toru całkowicie, przynajmniej według mojej skromnej wiedzy ;)

Pobawiłem się polaryzacją jak mówiłeś, wniosek: przy wtyczce założonej odwrotnie, napięcie, a raczej potencjał na obudowie z 95V w pierwszym przypadku wzrasta do 115V. Nie jest to jakieś poważne przebicie gdyż prąd jaki płynie przez "uziemienie" jest praktycznie nie mierzalny moim multimetrem (poniżej 0,1 mA)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.