Skocz do zawartości
IGNORED

Summa Cum Laude ulepszony glosnik tubowy

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobre pytanie. Bylem przeswiadczony ze glownym powodem bedzie cena (kosztem jakosci) i brak rozeznania rynku driverow. Zalozylem sobie ze jesli kupie driver to musi byc z mylaru (stosunek jakosc/cena, subiektywne odczucia) i od producenta ktory od lata produkuje tego typu przetworniki. Cena miala byc argumentem w przypadku drivera B&C DE250. W Europie sa chore ceny. W USiA kosztuje 100$ (producent wloski), a u nas 150 Euro za Odra i chyba 450zl w Polsce. Chinski ekwiwalent (ponoc dobry) 17$. Kopulka HDS to koszt 150zl wiec okazuje sie ze cena jest srednim argumentem. Nastepnym jest korektor fazy - nie wiem czy fabryczny sie nadaje - raczej watpie. Sam nie wykonam bo znalezienie podwykonawcy czegokolwiek w Szczecinie graniczy z cudem. Jeszcze nie znalazlem nikogo z Tokarka TUR50 kto mi wygladzi te stozki. Kazdyby chcial bokiem ale kierownik sie polapie bo MDF paskudzi maszyny wiec wymslaja roboczogodziny z kosmosu. Musialem tak postapic aby utrzymac kosztorys w ryzach a i tak projekt wydrenowal ze mnie wszystkie oszczednosci. Za rok zamierzam udoskonalic tube w funkcje CD (Controlled Directivity nie mylic z Constant Directivity) jesli dzwiek tej wersji mi sie spodoba, a na razie sie podoba gdyz jest przyjemny dla ucha.

Ktokolwiek widzial, ktokolwiek zna wyliczanki Bessela 3 rzedu dla sekcji HP na jednym opampie (sknerus:)). Sekcje LP sa moze HP nie ma bo w praktyce Bessel z tego nie wychodzi?

Nadal nie moge podjac decyzji w sprawie zrotnicy. Boje sie wersji subtraktywnej ze wzgledu na lagodne zbocze LP - ktos by musial ocenic na sluch czy przejdzie ten numer. Linkwitz robi mi na symulatorze spore doliki na charakterystyce czestotliwosciowej. Z tym centrum akustycznym to byla lekka podpucha - wszak wszystko zalezy od punktu siedzenia ;) Jeden z moich znajomych pisal tak do mnie ze tylko mlodzi podniecaja sie Time Align i mecza ten temat, ciagle do niego wracajac.

Realizację filtru Bessela III rz. LP/HP znajdziesz na rys. 15 w datasheet TDA2320, wystarczy zmienić wartość R lub C o odpowiedni współczynnik by dostać wartości elementów dla oczekiwanej częstotliwości.

Kolejne pytania

Kilkakrotnie wspominales o waveguide OS ..

W czym upatrujesz przewage OS nad tractrixem lub spherical horn badz innymi profilami falowodow?

Czemu takie a nie inne ustawienie woofera?

Pozdrawiam

Waldek

Nie jestem do konca pewien ale mysle ze sferyczna tuba bliska jest Tractrixowi. Profil OS ma dowiedziona matematycznie najmniejsza ilosc fali poruszajacej sie po sciankach. Ta fala jest dokuczliwa przy glosnym sluchaniu. Zaleta OS jest lepsza dyspersja wysokich tonow ale tylko jesli stosuje sie odpowiedenie korektory fazy. Obrazek ponizej powinien wiele wyjasnic. Jesli jakakolwiek tuba na rynku ma taka kierunkowosc i dyspersje wysokich to jest to ekstraklasa.

Takie ustawienie woofera wybralem tylko i wylacznie ze wsgledu na estetyke salonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poniewaz przyszedl dzis drugi woofer to postanowilem zamontowac wszystkie na odgrodzie OB. Nigdy nie mialem do czynienia z dipolem. Wydaje mi sie ze dwie 15" juz daja sobie rade przy ich malym wychleniu. Jakosc najnizszych tonow jest wysmienita i troche sie boje czy obudowa zamknieta tak pociagnie. Pomiary pokaza czy przybylo nowych problemow z tylnia fala. Tak czy siak glosnik OB przypomina monitory studyjne z artykulow Hollanda i Nevilla - typowy format lat 80.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tractrix i Spherical sa calkowicie rozne Nizej wklejam porownanie najbardziej popularnych profili obliczonychdla tej samej srednicy ust

Nieco teorii Spherical horna

Pozdrawiam

Waldek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.