Skocz do zawartości
IGNORED

goldring gr1 czy pro-ject 1XPression II?

adam-wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jedź sam- będziesz nabrany.

Znajdź kolegę, a jeszcze lepiej koleżankę.

Te dopiero są upierdliwe.

Nic im nie wciśniesz.

W innym wątku kolega DJ oferuje wkładki do rocka.

Adam trzymaj się.

I bez laski jesli gosciowi bedzie sie spieszyc, bedzie nawijac tylko swoja wersje nie sluchajac i nie pozwoli dokladnie wszystkiego sprawdzic oraz nie da kilkudniowej gwarancji rozruchowej to zwykly ch... co cie w konia chce zrobic.

vinylec, to powiedzmy że pewna przewrotność albo chociaż dwuznaczność;-)

Macie racje (jak zwykle;) - wezme kolege jesli bede ogladal ten gramofon. On chyba ma troche wieksze pojecie. I na spokojnie.

Miało być >vinylec ok.

Nie odpowiadajmy sobie na pytania, bo to nie nasz wątek.

Zróbmy coś, aby Adam nie żałował.

Jest napalony na czerwono i jutro kupi Techniksa.

Jeśli chodzi o powagę to wszystko jest w granicach przyzwoitości.

Jeszcze raz: kto ma Pro-jecta i dlaczego go wybrał?

miałem pro-jecta debuta III, słuchałem rpm 5 ,rege 2 i 3.testowałem linna basica i roksana radiusa. Wygrał ........polski stary Daniel, który niestety psuł się co jakiś czas. Obecnie jestem szcześliwym posiadaczem Technicsa Sl 1210 i na razie nie zanosi się na zmianę. W przyszłośći rozwżę zakup lepszej wkładki niż At 440 ml. System mam jak w o mnie.

pozdrawim kolegów

Wiele używanych Technicsów (jak piszesz baranie Technicsów, a może i dobrze) jest w "Sprzęt estradowy, studyjny

i DJ-ski". Oczywiście mało śmigane i tylko w domu, ale dlaczego mają wkładki do scratchu (trudne słowo).

"miałem pro-jecta debuta III, słuchałem rpm 5 ,rege 2 i 3.testowałem linna basica i roksana radiusa. Wygrał ......polski stary Daniel,"

No Daniel gra ładnie, ale żeby aż tak? Jak przeprowadzałeś te testy i ile one trwały?

Ramie s o odpowiedniej masie, wmiare ciezka podstawa, miekkie zawieszenie i pewnie jakas wkladeczka ze sferycznym szlifem czyli tak zwane urokliwe poczatki winylu - to wcale nie jest takie zle - poprostu wypelniony dziwek z muzykalnoscia bez detalu, szczytem urokliwych poczatkow jest grundig z kilkoma rodzajami starego sferycznego shure ktory deklasuje w tej kategorii wszystko inne. To sie moze bardzo podabac wrecz bardziej niz jakies cienkie popiskiwania wrazliwych na ustawienia wkladeczek w tekturowych gramofonikach z ramionkami z plastiku. Ale nie robmy czarow-marow wolalbym poczytac o zachwytach nad naprawde niesamowitym sprzetem inaczej cofniemy sie do epoki kamienia lupanego!

O, bo o preferencjach muzycznych nic nie pisałem - jazz akustyczny i elektryczny, rock. Głównie to.

Wracając do technicsa - wychodzi na to że koleś by chciał 1350. Czy to rozsądna cena? Jak na mój gust to rozsądna ale za egzemplarz w naprawde dobrym stanie. Troche sie boje tego skreczowania (chyba juz "spolszczono" to trudne słowo), acz zawsze można sprawdzić co sprzedawca miksował. Jeśli hip-hop to na pewno skreczował.

Napalony jestem, ale też - tak jak pisałem - powinienem kupić do soboty. Względny, nazwijmy to, rodzinne;-)

jutro biore tego technicsa do domu na sprawdzenie:-)

tylko mam problem: nie mam pre. musze wiec kupic cos szybko. Wychodzi na to ze wezme cambridge 640. Bo troche trudno mi bedzie powiedzmy pozyczyc jakis, szczegolnie ze moge liczyc tylko na forum...

od siebie dodam jedno - nie kupjcie Goldringow w Polsce!

w UK sa one o POLOWE tansze.

mysle, ze obecnych czasach nie jest problemem znalezc kogos, kto akurat przyjezdza z UK i moze przywiezc takie cudo.

no i mam technicsa! trzyma obroty, a suwak chodzi dobrze. co prawda nie ma pokrywy i gumy na talerzu, ale trudno. z tym mozna sobie poradzic.

kupiłem do niego sumiko pearl, zeby go potestowac. niestety zupelnie zapomnialem o headshellu, a raczej bylem przekonany ze bedzie z gramofonem. wiec nici ze sluchania.

to nie koniec problemow - obawiam sie, ze nie poradze sobie z konfiguracja wkładki. kupowałem sumiko w audioforte i sprzedawca stwierdzil ze bez wagi i odpowiedniego przyrządu nie ma sie co za to zabierac. moga mi to skonfigurowac w sklepie, ale za... 100 pln. probowac samemu? a moze znacie jakies inne miejsce w warszawie, takie, gdzie wezma za to 50...

inna sprawa, to brak pre. na szczescie amplituner ma, wiec moge to w ogole posluchac. z tym budżetem, pozostaje mi S&Audio albo CS Silver. moge tez poczekac i kupic cos grahama...

Wkładkę masz, do tego headshell plus śrubokręcik i para rąk. Resztę masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (kalibracja wkładki).... przecież nie będziesz płacić za każdym razem przy zmianie wkładki :-).

K

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ukryta Zawartość

Tu masz elementarz. Trochę kontrowersyjny, ale na początek wystarczy.

Ukryta Zawartość

no dobra. pan ze sklepu troche mnie nastraszyl chyba. juz instalowalem om5 do bernarda i gralo calkiem niezle, wiec raczej niczego nie zepsuje, co nie znaczy ze zrobie to do konca dobrze;)

jeszcze jedna sprawa. z gramofonem nie bylo pokrywy, nie bylo tez gumowej "maty" na talerzu. byla jakas taka materialowa mata. troche obnizylem cene przez to. ta guma jest wazna? ma jakies znaczenie dla odsluchu? czy wystarczy zwykla mata...?

>>adam-wwa

materiał z jakiego uczyniona jest mata ma pewne znaczenie, ja mam matę korkową (sam sobie wyciąłem), bo kolega conri kiedyś napisał, że to polepsza brzmienie. Na moim obecnym gramofonie, jest pewna różnica na plus (troszkę lepsza kontrola basu ale słyszalna głównie na płytach z dużą jego ilością), na poprzednim lżejszym gramofonie różnicy nie słyszałem. Poza tym są względy estetyczne: mata korkowa dla mnie wygląda super!

"no i mam technicsa! trzyma obroty, a suwak chodzi dobrze. co prawda nie ma pokrywy i gumy na talerzu, ale trudno. z tym mozna sobie poradzic.

kupiłem do niego sumiko pearl, zeby go potestowac. niestety zupelnie zapomnialem o headshellu, a raczej bylem przekonany ze bedzie z gramofonem. wiec nici ze sluchania."

sluchales go wogole u tego goscia?

>sluchales go wogole u tego goscia?

nie. on nie ma systemu. w kazdym razie, tak jak pisalem, wzialem gramofon do sprawdzenia i jakby co to moge oddac. sprzedawca jest ok. totez jutro bede sprawdzal... (i pewnie Was meczyl kolejnymi pytaniami; np. co to wlasciwie sa luzy w ramieniu i jak ew. sprawdzic?)

Ja mam Pro-jecta 2 [już go nie ma w sprzedaży, kiedyś kosztował 1160 zł z wkładką OMB5], poprzednio miałem (licząc od samego pocz ątku): Emanuela, któremu założyłem ramię z Fonomastera i MF-100, potem Fryderyka z MF 102 do 104, JVC full automat [nie pamietam nazwy] .

Czemu ten Project ? bo jest lepszy od poprzednich, a nie zamierzam dużo pieniędzy wydawać z powodu braku ich nadmiaru :)

Zasilam tym integre A3 Musical Fidelity.

Następny pewnie też będzie Pro-ject, byc może przytoczony tu 1Xpression, [podoba mi się patent z ramieniem z kompozytu węglowego] tylko nad wkładką muszę pomyśleć (jakieś idee ktoś ma ?).

Jak ktoś jest chętny mogę odsprzedać tego PJ 2 - za niewielkie pieniądze TT który gra całkiem-całkiem.

pozdr - Krzysiek

troche mi zajela konfiguracja gramofonu, ale... gra i wszystko jest chyba z nim ok. wyglada na to ze technics zostanie u mnie. piekna maszyna, musze przyznac. wydawalo mi sie ze troche bardziej efekciarsko wyglada. moze widzialem srebrny;-)

musze tylko skombinowac poziomnice, no i wage.

teraz pre... trudno sie dodzwonic do S&a :-)

• 3 tygodnie później...

dziś odebrałem CS Silver i w końcu mam pełen set-up. Pre potrzebuje jeszcze wygrzania, ale mogę juź coś nie coś powiedzieć o brzmieniu całości. Właściwie największe wrażenie zrobiło na mnie brzmienie analogowych syntezatorów i akustyczny jazz. Syntezatory (Bowie "Low", Weather Report "Mysterious..." - wyd. USA, Anne Clark) nawet jeśli są schowane gdzieś w tle mają świetne wypełnienie i takie... rasowe brzmienie. Z kompaktu tak się nie da. Druga sprawa - naturalność w brzmieniu akustycznego jazzu (Blakey "Caravan" wyd DE, W. Shaw "The Moontrane" - USA). Brzmi to lepiej niź wiele reedycji np. Blue Note, które mam na kompaktach. Bardzo mi się podoba barwa brzmienia instrumentów w akustycznym jazzie w wydaniu winylowym. Będę go przez to słuchał więcej. Dynamika, na dynamicznie nagranych płytach jest bardzo dobra. Nie jest to CD, ale i tak jestem pod wrażeniem (szczególnie że mata korkowa). Ogólne wrażenie spójnego brzmienia na wszystkich słuchanych płytach też mi bardzo odpowiada. Nie oznacza to, że rezygnuje z kompaktu, ale konkurencja jest poważna ;-)

Kupiłem już drugi headshell i planuje w przyszłości dołożyć do zestawu Denona 103.

Dla przypomnienia, sprzęt to: Technics 1210mk2, Sumiko Pearl, CS Silver.

Technicsa mogę polecić każdemu początkującego. Dobrze zbudowany sprzęt, który przyjemnie się używa. No i te wymienne headshelle. Regulacja wysokości ramienia, to też ułatwiająca życie sprawa. Za rady wszystkim znowu: dzięki. Dobrze, że nie kupiłem jakiegoś tam goldringa czy pro-jecta ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.