Skocz do zawartości
IGNORED

goldring gr1 czy pro-ject 1XPression II?

adam-wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Z 5 razy przejechalem po calej plycie slyszac straszny zgrzyt, z 20 razy igla lekko odbijala mi sie od plyty po gwaltownym zrzuceniu jej na plyte, zepsulem calkowicie dwie igly przez nietrafienie w talerz, jedna jest prostowana na chamca bo poszla w bok ale cantilever ma wgniecenie jak po karambolu , jedna wyglada jak saskroniec i juz nic sie nie da z niej zrobic, rozwalilem tez jedno zawieszenie i jedno rozwalone zawieszenie przez niewiedze badz bezczelnie mi wcisnieto. Naszczescie mialem/mam z 10 wkladek i z 20 igiel :)

Jak sie uzywa a nie trzyma w gablotce i podziwia to sie zuzywa to normalne...

od czasu wypadku nie sluchalem gramofonu, jakos nie mialem czasu, a moze wypadek mnie zirytował ;)

mimo wszystko dobrze slyszec ze nawet weteranom to sie zdarza. razem z gramofonami powinni sprzedawac dlonie chirurga. zaraz wlacze sprzet i mam nadzieje, ze bedzie dobrze:)

a zreszta, zobaczcie, jesli to cokolwiek da:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gra, gra. myslalem ze na tym zdjeciu widac czy sa np. jakies zgięcia, ale rozumiem że raczej nie;) patrząc od frontu nic nie jest krzywo.

a co do uderzenia, to jesli dobrze pamietam igla rabnela tez o metalowa czesc taleza, potem o korek z dwa razy. i od tego czasu wydaje mi sie ze dzwiek jest lekko prztylumiony, ale to cholera wie, bo jednak plyty bardzo sie roznia brzmieniem, wiec pozostaje mi nadzieja ze jest ok.

kurz staram sie czyscic, ale jak taki fafloch sie przyczepi to szczoteczka nie wystarcza.

w kazdym razie, drugi headshell jest w drodze. czy za 200 pln kupie jakas wkladke ktora da inne brzmienie niz Sumiko? Moze jakis Goldring, zeby bylo cieplo i kluchowato nieco? A moze lepiej wydac te 400 pln. Teraz mam presje na druga wkladke, po tym wypadku.

Hmm...Jeśli na wszystkich płytach jest przytłumienie (nawet tych, które pamietasz jako wyjątkowo "jasne"), to chyba jednak się coś zepsuło. Jeśli z jednych brzmienie jest przytłumione, a z innych wręcz przeciwnie, to postaraj się o całym wypadku zapomnieć. Jeśli nie potrafisz ocenić czy cantilewer i tip są w porzadku, to można odpiąć headshell z wkładką, zabrać lupę i wybrać się do takiego sklepu, gdzie porównasz swoją wkładkę z taką jeszcze nie wyjmowaną z pudelka.

Trudno, frycowe się czasem płaci. Na pocieszenie: zdemolowałeś (lub jednak nie ?) stosunkowo tanią wkładkę, co mają powiedzieć ci, którym się to samo "udało" z czymś np. 10-20 razy droższym ? Bardzo drogich wkładek mieć nie warto, stres jest spory - to zmiejsza komfort życia.

Co do nowej wkładki, to w ciężkim ramieniu Technicsa może sprawdzić się wkładka o małej podatności (tzw. "sztywna" albo "twarda"). Na przykład Audio Technica AT 440 MLa, być może Denon DL-103 (ale tu trzeba szukać odpowiedniego do niego preampu), może jakaś wkładka MC.

Igłę trzeba myć - jeśli zdjęcie przedstawia stan igły po jej odczyszczeniu szczoteczką (metoda "sucha"), to można z całą pewnością stwierdzić, że igła wymaga umycia (tzw. "mokrej roboty"). Po jakimś przebiegu gromadzą się na niej drobinki kurzu i tłuszczu (np. od odcisków palców), który je świetnie spaja. Powstaje taki twardy "filc" (określenie zdaje się Conriego), ustępujący dopiero po zastosowaniu płynu do czyszczenia igieł. Taka niedoczyszczona igła może powodować owo przytłumienie - to jest objaw typowy - najpierw "siadają" właśnie wysokie tony. Bardzo dobry płyn do czyszczenia igieł można kupić na allegro - produkcja szajcarskiego Resona. Igłę czyszczę porządnie ją oświetlając, z pomocą lupy i przy włączonym wzmacniaczu (poziom głośności nie za wysoki). Podczas przeciągania szczoteczką po igle słychać lekkie chrobotania, które gdy stają się zbyt głośne, ostrzegają mnie aby robić to ostrożniej.

at bedzie ok do tego gramofonu, polecam starsze srednie modele z eliptycznym (tanio i solidnie a tanie do nich zamienniki miomo ze gorzej graja od oryginalow to sprawdzaja sie w przypadku wkladek audiotechniki calkiem niezle, pozatym majac ogolnodostepna igle za 40-70zl nie bedziesz sie przejmowal) moze byc bardzo ciekawie z nowych 120, 440, badz chamskiego shura ze sferycznym ktory bardziej zniszczy plyty ale zagra z wieksza werwa niz stare at, nowa 440 bedzie doskonala ale drogie to.

adam-wwa, 1 Wrz 2007, 13:26

>w kazdym razie, drugi headshell jest w drodze. czy za 200 pln kupie jakas wkladke ktora da inne

>brzmienie niz Sumiko? Moze jakis Goldring, zeby bylo cieplo i kluchowato nieco? A moze lepiej wydac

>te 400 pln. Teraz mam presje na druga wkladke, po tym wypadku.

Niestety moje "słabe oko" nie widzi szans na pożytek z tej udarowo potraktowanej igły.Tam nie ma tip'a

Poszła PW- zapraszam do lektury

Co sądzicie o tych igłach?

Ukryta Zawartość

post-10159-100005650 1188730796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Yul

>Czy ze zdjęcia Adasia wywnioskowałeś, że zupełnie wyłamał się tip ?

Zarówno wzrokowo , choć fota kiepska , jak i z opisu -wynika że pora szukac Adamowi igłę .Poza tym .ten "wiór ze skrawania" bardziej sugestywny niż zwykły kurz.Choć może tragizuję

>>>vinylec,

Najlepiej wklej fotkę jakiejś porządnie umytej (no igły, ale dziewczyny też może być). Nieumyte igły (i dziewczyny też) budzą mój wstręt.

Co wyście na jakiś "grunge" przeszli ? Niedawno było o pluskwach (fuj !), a teraz o brudnych igłach...Jestem bliski zarzucenia czytania zakładki "Analog".

Teraz będzie najlepsze.

Igła po prawej- fabrycznie nowa, po lewej czyszczona odpowiednim pędzelkiem (był w komplecie),

płyta wycierana też odpowiednią szczoteczką.

Chyba kupię myjkę.

Czy ze zdjęć można wywnioskować o szlifie?

Dlatego lubie pewne wygodne klasyczne rozwiązania

Szczotka pędzlująca z wyprzedzeniem sąsiednie rowki, przygotowuje względnie czysty tor

(na foto :shure M111HE)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.