Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć subwoofer do yamahy 440

orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem suboofer JBL 150 i po podłączeniu do yamahy 440 nie działa on tak jak powinien. Subwoofer ustawiony jest na maksymalną głośność a ledwo go słychać. Myślę,że trzeba odpowiednio ustawić amplituner. Może ktoś wie jak to zrobić???

Sprawdź przewód, może jest uszkodzony. W setupie 440-stki wejdź na LFE Level i tam ustaw poziom sygnału. Sprawdź też jakie są ustawienia sygnału do głośników - Both, Main czy Subwoofer. Upewnij się także czy ścieżka dzwiękowa na płycie jest nagrana w 5.1.

ok,tylko podaj mi jakieś wartości jak to ustawić. A i pan w sklepie mówił m,że trzeba ustawić w amplitunerze poziom odcięcia dla głośników . Wiesz może jak to zrobić???

Rozumiem, że podłączyłeś subwoofer pojedynczym chinchem przez wyjście LFE z aplitunera prosto do wejścia w subie. W takim wypadku sygnał masz odfiltrowany. Z tego co pamiętam LFE level ustawia się od poziomo -20 do 0 czyli zero to jest maximum. Crossover w amplitunerze ustaw w okolicy 60Hz.

Czyli LFE level na ile mam ustawić? A Crossover w którym miejscu się ustawia? Jeśli możesz to mapisz mi to dokładnie . A co do podłączenia to subwoofer jest podłączony przez dwa chinche a amplituner jednym opisanym jako SUBWOOFER OUTPUT. Co oznaczają te pojęcia LFE level,Crossover? Co znaczy ,żę sygnał mam odfiltrowany? Sorry za te pytania ale ja nie bardzo się orientuje. Dzięki za pomoc.

orkan...

Na początek proponuję przestudiować instrukcję obsługi od amplitunera. To nie boli...

W internecie są także dostępne instrukcje obsługi do niemalże wszystkich amplitunerów Yamahy.

Adres tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do tematu podłączenia amplitunera z subwooferem to niezły artykuł masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LFE level to poziom sygnału (można powiedzieć głośność) niskich częstotliwości jaki przesyła amplituner do suba. Jak ustawisz na "zero" to będzie go najwięcej. Crossover to inaczej częstotliwość odcięcia niskich tonów, czyli jak pisałem: ustawisz np. 60Hz - powyżej tej częstotliwości subwoofer nie przenosi pasma dźwiękowego. Ta częstotliwośc wg mnie jest najbardziej rozsądna. Te ustawienia powodują wyjścia LFE w amplitunerze, że sygnał będzie odfiltrowany, to znaczy wyczyszczony ze zbędnych wyższych częstotliwości. Wtedy subwoofer pracuje tak jak mu każe amplituner nie dodając nic od siebie, oczywiście za wyjątkiem mocy.

A poza tym czy masz instrukcję do swojej Yamahy? Tam jest wszystko bardzo ładnie opisane, co, gdzie i czym. Jeśli nie masz to po 16 będę w domu, sąsiad ma ex-moją 440 z instrukcją. Jak sobie nie poradzisz to napisz na PW.

Właśnie ja moją instrukcje gdzieś zgubiłem więc jakbyś miał chwilę czasu po południu do napisz jak te 60 Hz ustawić . Ja pracuje do 22 więc jak przyjdę to sobie przeczytam i spróbuje ustawić. Dzięki

orkan daj znać jak Ci poszło...

Jestem ciekaw bo jakiś czas temu miałem (na krótko) ampli Yamahy też z serii 40 (RXV 640RDS) i też w nim nie mogłem odpowiednio ustawić suba. Tzn. grał bardzo cicho. Dopiero ustawienie głośności suba na max w amplitunerze, a kolumn na minimum dało "jakiś tam" efekt (w subie poziom głośności był prawie na max). Piszę "jakiś tam" bo na innym amplitunerze, przy tym samym poziomie głośności (na ucho) ten sam subwoofer grał o wiele wiele lepiej. Bas był bardziej wyrazisty, potężniejszy, dynamiczniejszy, lepszej jakości...

ciekawe koledzy

ja mam podłaczona kode sw 1000 do yamaszki rxv 640 i potencjometr ustawiony w kodzie na połgwizdka a i tak jest bardzo dobrze , byc moze zalezy to od wielkosci pokoju u mnie jest to 16 m2, kloega wolwerin był u mnie wczoraj wiec moze potwierdzic, Suba mam ustawionego miedzy szafka ze sprzetem a frontami, ustawienia w ampli bass -subwofer, poziom glosnosci suba 0

pozdr,

---> orkan

Instrukcję w języku polskim do swojej Yamahy ściągniesz z poniżej strony:)

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że Ci pomoże w ustawieniu potrzebnych opcji wg wskazówek, jakie tu padły. Gdybyś mimo wszystko nadal miał problemy z tym subem to pisz.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

wystarczy kabel Y i po problemie. Na poczatku mialem ten sam problem z JBL150

(1xRCA-2xRCA)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też kiedyś mialem w pokoju ok. 16 m2 Kodę SW850, później SW1000 i potwierdzam, że obydwa grają głośno już przy minimalnym ustawieniu głosności. Teraz mam Eltax Atomic 10.2 i taki poziom uzyskuję dopiero przy przekręceniu gałki volume w subie dobrze ponad połowę. Do połowy to on prawie wogóle nie daje znaku życia. Nie wiem czym to jest spowodowane, może czułością na wejściu wzmacniacza danego suba, może typem potencjometru.

---> orkan

Podesłałem Ci link do instrukcji ampli, ale chyba Ci się czytać nie chciało;)

Twoja Yamaha ma crossover nie regulowany - jest ustawiony na stałe (90 Hz).

Jeśli chcesz ustawić mniejszą wartość to zrób to odpowiednim potencjometrem w subwooferze.

Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi:)

Pozdrawiam

Zdaje się, że Yoda ma racje, w tym modelu jest stałe odcięcie 90Hz. W wyższych modelach jest regulowane, więc (jeżeli wogóle jest konieczna) pozostaje regulacja w subie - w sumie to na jedno wychodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.