Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki używany projektor kupić??

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałem kupić sobie jakiś telewizor min. 32 cale. Ale chyba zdecyduje sie kupić jakiś projektor. Chciałbym kupić jakiś używany jak najtańszy projektor. Czy jakość takich projektorów np. Benq 6100 lub Toshiba s20 będzie dobra. Czy będzie lepsza od niekótrych telewizorów?? Czy polecacie takie rozwiązanie?? Na co mam zwrócić uwagę wybierając projektor?? Jaki parametr wpływa na wielkość wyświetlanego obrazu?? Czy da sie go regulować w każdym projektorze??. I ostatnie pytanie w jaki sposób mógłbym oglądać telewizję przez taki projektor, czy podłączam bezpośrednio antenę czy jak??

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/35157-jaki-u%C5%BCywany-projektor-kupi%C4%87/

witam

ostatnio zakupiłem nowy projektor i mam do sprzedania jego poprzednika Infocus SP 4800, jestem 1 wlascicielem kupilem go w promocji w Audioklanie za skromne 9000 PLN, sprzedam go okazyjnie, jesli chcialbys dowiedziec sie czegos wiecej zapraszam na priva

pozdr

-do ogladania TV zdecydowanie polecam TV

-projektor sluzy do ogladania filmow najlepiej DVD lub bluray/ HD DVD

-Jesli myslisz o filmach divx to lepiej sie sprawdzi TV LCD 32" lub jakas plazma.

-Jakosc masz bardzo dobrą z Benq 5120 lub W100 to sa projektory kinowe. A ty wymienilem prezentacyjne.

Ciezko powiedziec czy bedzie lepszy TV czy projektor. Na pewno w jasnym pomieszczeniu zawsze dominować bedzie kazdy TV. W ciemnym pomieszczeniu zaciemnionym w 100% to zalezy od sceny filmy i ustawieniu projektora. W Benq nie mozna ustawiac wielu opcji np. RGB dlatego mysle ,ze telewizor moze cie sie bardziej spodobać. Lepiej sprawdzic przed kupnem i porównać.

-Przy wyborze urzywanego projektora najwazniejsze jest zebys był przy odebraniu go osobiscie, a nie kupywał np. na allegro w ciemno!

-lepiej dolozyc i kupic Mitsubischi 910 1024x728 cena okolo 3tysiace. ewent Benq W500 cena3500zl lub 4tys. cos z 1280x720

TV i projektor to dwa odzielne urzadzenia nie powinno sie ich porownywać:

- projektor ma za zadanie wbic w fotel swoja wielkoscia. Sa to zabawki drogie nie dla wszyskich. Wymagany jest pokoj zaciemniony najlepiej do 100% i do tego ekran. Mozna samemu zrobic za smieszne pieniądze.

Wada tych urządzen to licznik lampy. Starcza przewaznie na kilka lat (4-7). Po tym czasie lampa moze kosztowac okolo 1tys zł.

- tv jest uniwersalny najlepiej sie sprawdza do ogladania wiadomosci, programów , filmow formatu 16:9 oraz 4:3

Jesli myslisz o ogladaniu TV i od czasu do czasu jakis film to zdecydowanie polecam jakas plazme.

A z projektów do 2tys Benq 5120 lub W100.

Mam nadzieje ,ze pomogłem.

czyżby projektory do prezentacji oferowały gorszą jakość obrazu?

Poza tym że jaśniej świecą niż te typowe do KD i nadają się do mniej zaciemnionych pomieszczeń... czyli nie jest chyba tak źle.... jeżeli ktoś chciałby w półmroku oglądać.

Poza tym zauważyłem że mają tryb kinowy... czyli też chyba powinny nadawać - bardziej uniwersalne są (biorąc pod uwagę zaciemnienie pomieszczenia.)

Jeżeli ktoś potrafi to wytłumaczyć proszę o odpowiedź ponieważ niedługo będę przymierzał się do zakupu jakiegoś projektora.

pzdr

123... test

Po pierwsze, nie do końca sugeruj się tym, co wypisywane jest na forum. Ty jesteś ostatnim weryfikatorem wartości DLA CIEBIE wszelkich urządzeń. Zawsze możesz obejrzeć i ocenić. Co wynika z MOJEGO doświadczenia z projektorami. Zazwyczaj projektory multimedialne dają nieco gorszy obraz podczas przezentacji filmów. I nie tyczy się to jasności tylko np. odwzorowania kolorów twarzy. Projektory multi mają nieco inne ustawienia niż kinowe. WG MNIE mają nieco bardziej podkręcone kolorki, po to aby lepiej wyglądały w jaśniejszych pomieszczeniach. Nie znaczy to, że dają złe odczucia przy oglądaniu filmów. Nie, tylko przyzwoity kinowy projektor daje nieco więcej. Jeśli chodzi o oglądanie w janych pomieszczeniach, to projektor wypada średnio. I w tym przypadku przewaga jasności projektorów multi na niewiele się zda. Po prostu brak czerni. Ocena tego parametru zależy od tego, jak wiele w Twoim życiu zajmuje TV. Jeśli oglądasz ją czasem wieczorami (jak ja), to projektor wystarczy a nawet da spektaklarne efekty. Jeśli TV jest towarzyszem życia Twojej Rodziny, to rzeczywiście lepiej rozejrzeć się za 32 calowym Telewizorem. Natomiast żaden telewizor nie olśni Cię podczas oglądania filmów na DVD ja średni nawet projektor. Podsumowując, jeśli potrzebujesz pojektora do oglądania filmów, kup kinowy 1280x720p. Jeśli tylko do telewizji, to może być multi. NIE WCHODŹ TYLKO W ROZDZIELCZOŚCI TYPU 800X456.

Aha i jeszcze jedno. Mimo nie do końca zaciemnionego pomieszczenia i projektora kinowego, moja 10-letnia Córka UWIELBIA oglądanie telewizji na projektorze. A ma fajny telewizor Sony (32 cale). Twierdzi, że nie ma porównania :) Wg mnie nie bez znaczenia jest wpływ lampy na wzrok. Projektor ma zdecydowanie mniejszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.