Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha s1700 vs Denon 1930

wolverine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie, na dniach przyjdzie projekto wiec szukam d niego DVD

mam amplituner Denona 2106 oraz kolumny WHarfdale 9,5 + 9.1

oba podane przeze mnie w tytule dvd mają bardzo podobne parametry (upscaling, system freuda itp

jednak nie wiem co by bardziej paswało do mojego zestawu ktry wydaj mi sie troszke ocięzały.

Moze yamaha bylekko go ozyiła?

A moze mój denon z denonem 1930 by lepiej zagrał

oczywiscie równorzędnie chodzi mi o to który bedzie miał lepszy obraz połaczony componentem z Mitsubishi C910

Podrzućcie pare rad ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/35165-yamaha-s1700-vs-denon-1930/

Witam!

Skoro są porównywalne, a są, to ja wybrałbym tańszy, czyli Denona;) Zawsze zostanie na kabel, który też nie jest taki tani. Poza tym będzie pasował wizualnie do ampli.

Z upscaling'u korzystać nie będziesz, bo ta funkcja dostępna jest tylko na HDMI, jedynie co Ci się przyda to system "freuda";)) czytaj Faroudja;)

Nie wiem jak Yamaha, ale Denon ma niezły korektor wideo (kolor, jasność, kontrast, ostrość i gamma) co jest czasami bardzo przydatne.

A jeśli chodzi o ożywienie tego systemu to raczej niewiele da się zrobić, ponieważ winę za to ponoszą kolumny;)(moim zdaniem) Wiem , bo słuchałem ich na swoim Denonie i miałem wrażenie jakby grały zza kotary.

Pzdr

Taki dylemat miałem pół roku temu - wówczas te modele nie wiele były oceniane w gazetach i artykułach branżowych. Różne opinie krążyły wśród dystrybutorów. Po dłuższym poszukiwaniu zdecydowałem sie na yamahe - i to nie dla tego że mam ampli tej samej firmy tylko dla tego że zobaczyłęm obraz po analogu z obu dvd.

Jeśli stawiasz na wyjście cyfrowe ( HDMI) oba dvd są takie same

Przy componencie ( lub RGB ) Yamaha daje lepszą rozdzielczość i kolory

Jeśli chcesz dobrać sobie dvd "na wyglad" aby pasowały do siebie marki na półce to kup Denena 2930 ma jeszcze lepszy obraz

Jeśli chcesz mieć dobry dzwięk to kup .... Marantz DV 6001

Ja bym TERAZ tak zrobił ...

pozdrowienia

hmm ciekawa wypowiedz, jednak mając yamahe chyba nie mozna podłaczyć componentem by mięć upscaling co nie?

do tego potrzebne jest HDMI z tego co sie zorientowałem

bo na początku również chciałem podłacxzyć przez component jednak powiedziano mi zebym kupił hdmi bo na dłużej mi starcxzy a poza tym tylko on daje Upscaling

co Ty na to?

a denon 2930 jest absolutnie za drogi wole juz coś tańszego jak yamaha bo niedługo wejdzie mocno HD-DVD i znów trzeba bedzie zmieniać

a jak podłacze przez HDMI a kiedyś zmienie projektor na full hd to upscaling moze sie przydać

a kolumny wybrałem po testach i opiniach frumowiczów, graja bardzo czysto i pełnym dzwiękiem jednak są faktycznie za miękkie troszke jak dla mnie

z tego co sie obeznałem to denon słabiej sobie radzi z dzwiekiem...mniej żywy aczkolwiek obraz po hdmi ma super

wybór cięzki i róznica w cenie pomiędzy nimi to 250 zł

kable chce kupić alpharda HDMI 10m

Magazyn HI - fi i muzyka napisała o obydwóch dvd

yamaha

Świetny obraz na komponencie, na HDMI mogło być lepiej. Milutki dźwięk, bogate wyposażenie.

Denon

Świetny obraz na HDMI, możliwy dźwięk i przebogate wyposażenie.

2 Sie 2007, 23:17 wolverine z KINO DOMOWE / Temat nr 35060

"bo chce puścic sygnał bezpośrednio z Yamahy s1700 która kupie na dniach""

I po co pytasz ludzi o zdanie, skoro już wiesz co kupisz?

no nie za bardzo wiem jeszcze co kupić ponieważ Denon nie czyta plików txt z napisami przy divixach, muszą być one wkomponowane w plik video, nie wiem jak to jest z Yamahą

ktoś potrafi odpowiedzieć na to pytanie?

bo troche tych płyt divx posiadam a puszczanie tego z kopmputera moze troche zmniejszyc jakość

Czy napradę chcesz wydać spore pieniądze na odtwarzacz DVD po to, aby oglądać na nim DivXy? Dokup sobie jakąś Mantę do takich celów. Nie profanuj dobrego sprzętu. Manta poradzi sobie o wiele lepiej z napisami od markowego odtwarzacza. A swoją drogą seria 30 Denona bodajże czyta napisy SRT.

ArtS :)

Yamaha czyta txt z polskimi znakami, natomiast bardzo dlugo wczytuje divx-y i napisy czasem nie znikaja z ekranu puki nie pojawi się nastepny napis ( to zależy jak są przygotowane napisy ale nigdy tego nie sprawdzałem bo do divxów mam KORR-a ). Pozatym niewiem czemu, ale obraz divixów z KORRa po S-Video lepiej prezentuje sie na moim TV niż z RGB Yamahy.

dziwne to wszystko troche...dlaczego nie mozna zrobić w tej cenie takiego dvd które by miało również cechy dvd za 150 zł

mimo wszystko zacxzynam sie słaniać ku DENONOWI za to ze jest tańszy i niewiele ustepuje YAMASZCE

a za rok dwa dołączy do tego jakis HD-DVD i bedzie spokój

zobaczymy jak to sie spisze w KD

tylko nadal nie wiem jakim HDMI podłączyć mój zestaw

żadnym,

wg mnie to bujda z tym upscalingiem,

sprawdzałem na dwóch dvd i zawsze component walił na łeb to cale połączenie HD,

HD będzie sie sprawdzać jak dostanie sygnał ze źródła HD , takie moje zdanie.

Wyświetlanie niektórych napisów przez dłuższy czas, dopóki nie ma kolejnego napisu, związane jest z zastosowanym formatem napisów. Większość formatów posiada informację o momencie startu i zakończenia wyświetlania napisu. Są jednak też takie, które określają tylko moment wyświetlenia napisu. Jeśli odtwarzacz nie potrafi sam wygasić takiego napisu po określonym czasie (kilku sekund), to czeka na kolejny napis. Bardzo irytująca rzecz.

---> _wolverine_

Zadałeś mi parę pytań na priva, ale odpowiadam na forum, bo może jeszcze komuś się to, co napiszę przyda...

Tak się składa, że od niedawna jestem posiadaczem takich samych kolumn jak Ty (fronty 9.5+central). "Wafle" prezentują zwarty, dynamiczny a przy tym szczegółowy dźwięk, ale balans tonalny w tych głośnikach jest przesunięty w stronę basu, co przy zrównoważonej średnicy i wysokich tonach, które na dodatek są delikatne i jedwabiste (aż za bardzo) może skutkować (ale nie musi) poczuciem pewnej masywności brzmienia/zaciemnienia. Z całą pewnością nie są to głośniki, które każdemu przypasują, jak również nie z każdą elektroniką zagrają jak należy. Nie bez znaczenia są też upodobania co do charakteru dźwięku oraz preferowany repertuar muzyczny. Mnie przypadły do gustu, więc je zakupiłem a że cena atrakcyjna to tym lepiej:) Przy okazji zmiany ampli i dvd z Eltaxami Liberty również musiałem się rozstać, bo kompletnie nie pasowały do nowych klocków.

Z dwóch rozważanych odtwarzaczy polecam Ci zakup Yamahy, który gra dźwiękiem otwartym, silniej eksponując wysokie tony i moim zdaniem lepiej sprawdzi się w Twoim systemie niż "miękko" brzmiący Denon. Jeśli chciałbyś dodatkowo "doszlifować" dźwięk to może poszukaj odpowiedniego interkonektu, przewodów głośnikowych oraz ewentualnie poeksperymentuj z biwiringiem/biampingiem, na który ponoć te kolumny dobrze reagują. Ja jestem "przed", więc jeśli ktoś potrafiłby coś doradzić w tej kwestii to byłbym wdzięczny za ewentualne sugestie:) Na początek polecam Koledze, jeśli jeszcze tego nie uczynił, zastąpienie fabrycznych zworek (blach) łączących terminale głośnikowe, odcinkami przewodu głośnikowego - jest poprawa na korzyść.

Yamaha czyta divixy z polskimi napisami w oddzielnym pliku (txt), ale osobiście dla mnie byłaby to ostatnia funkcja jaką brałbym pod uwagę przy wyborze tej klasy dvd, czyli praktycznie w ogóle bym się tym nie interesował...inna sprawa, że nie oglądam divix-ów;) Tu zgadzam się całkowicie z Kolegą "ArtS007". Musisz przy tym wiedzieć, że ten odtwarzacz nie zawsze radzi sobie z napisami idealnie, ale nie jest w tym znowu jakiś wyjątkiem. Na parenaście filmów jakie w ramach "testów", bo nie jestem zwolennikiem tego formatu, miałem okazję obejrzeć zdarzyło się, że napisy w ogóle nie były wyświetlane (choć różnych wersji próbowałem) lub też "nie gasły", jak to opisał Kolega "qot".

Jeśli chodzi o obraz z Yamahy to mi bardziej odpowiada połączenie componentem i takowe stosuję. Brakiem możliwości upascalingu w tym wypadku bym się zbytnio nie przejmował - wyświetlacz (projektor) się tym zajmie z powodzeniem. No, ale Ty możesz mieć inne odczucia, więc najlepiej gdybyś udał się do salonu gdzie mają Yamahę, poprosił o podłączenie po hdmi i componencie i sam ocenił.

Ogólnie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony - ten odtwarzacz satysfakcjonuje mnie na chwilę obecną - prezentuje na dobrym poziomie zarówno obraz jak i dźwięk a przy tym nie kosztował majątku.

Pozdrawiam

dziekuje za wycxzerpującą odpowiedz ;-)

Wafle mam juz podłaćzone w bi-ampingu kablami la grandge - wiec wycisnąłęm z nich niemal wszystko co mogłem '-)

jednak nadal dzwiek jest o wiele mniej przestrzenny i o wiele bardziej przytłumiony niz zestaw kolegi skalmana a mianowicie Avance Dana 503

no cóż, kolumn juz nie zmienie, wiec pozostaje dobrać do tego dvd

jednak doradzano mi podłąćzenie HDMI ze względu na to ze w przyszłosci na pewno wykorzystam ten kabelek no i w denonie HDMI sprawuje sie wysmienicie w yamaszce nieco gorzej

jednak bardzo duze znaczenie ma dzwiek, który mozliwe ze z yamahy byłby bardziej przejrzysty, czytelny i mniej stłumiony ake wtedy podobno najlepiej podłaczyć commponentem bo yamaha spisuje sie na tej płaszcxzyżnie znakomicie

ale HDMI w denonie daje ogromne możliwości regulacji

jednymi słowy ciezki wybór a znająć mnie i tak nie bede do końca zadowolony ;-P

--->_wolverine_

Ale numer...wygląda na to, że nie do końca się zrozumieliśmy:) Cały czas myślałem, że szukasz odtwarzacza dvd, który spisał by się możliwie jak najlepiej również jako źródło do odtwarzania płyt CD w stereo. A tu okazuje się, że Tobie chodziło o dźwięk w trybie wielokanałowym(!) Przy takim obrocie sprawy przestaje mieć znaczenie czy wybierzesz Yamahę czy też Denona, bowiem w praktyce podłączone coaxialem, podczas seansu filmowego zagrają podobnie. Różnice będą raczej nie do wychwycenia. Bierz zatem Denona...wykorzystasz hdmi, będzie Ci pasował wzorniczo do ampli, no i jest tańszy.

Pozdrawiam

Możesz też spróbować połączyć DVD sześcioma chinchami do wejścia 5.1 w amplitunerze. Zobaczysz wówczas, które przetworniki sprawują się lepiej: te w DVD, czy te w amplitunerze. Generalnie ze względu na skompresowaną naturę ścieżek dźwiękowych na płytach DVD, różnice w jakości nie będą zapewne duże między Yamahą, a Denonem. Zaś Denon to klasa sama w sobie, jeśli chodzi o obraz.

no to nareszcie coś mi zaczyna świtać hehe

no to jak jeszcze mi powiecie Panowie mistrzowie jak to bedzie z obrazem...

czy warto podłaczyć przez HDMI czy też przez Component do Mitsubishi C910

bo generalnie podobno component daje milszy obraz od HDMI

ale kabel HDMI przyda sie na przyszłosć a i podobno w denonie jest wiecej regulacji przez hdmi niz przez component

ale z drugiej strony cinematic poleca component PERCENA do tego projektora

Połączenie przez kabel HDMI zyskało sobie miano najlepszego dlatego, iż omija wszystkie podzespoły regulacyjne tak w DVD jaki w TV, skąd wiec przeświadczenie ze : "w denonie jest więcej regulacji przez hdmi" ?

>> kabel HDMI przyda sie na przyszłosć

HDMI ma tę zaletę, że pomija dwa stopnie konwersji: cyfrowo-analogową w odtwarzaczu i analogowo-cyfrową w odbiorniku. Jednak czasami sygnał komponentowy rzeczywiście może być ładniejszy od HDMI. Wszystko zależy od okoliczności oraz od gustu oglądającego.

wiec kupuje denona i component Percona choc musze powiedziec ze wszyscy nas chyba nabijają troszke w butelke gdyż pisałem do jedynego przedstawiciela PERCONA w polsce i abecxzka mi odpisała ze sugerowana cena za component 8m to 134 zł brutto a wszyscy wołaja 349 hehe

ale niestety na kablach tak samo jak w kazdym komputerowym dowalają marże z kosmosu

zobacxzymy jak to bedzie

a HDMI i tak wypożycze i zobacze jak to bedzie działało bo naczytałem sie mase forów ze w HDMI generalnie powyej 100 zł nie ma lepszych i gorszych kabli ze to sciema dla bogatych

kche... kche...

niechce znowu mieszać ale czy myślałeś o gęstych formatach typu SACD lub DVD AUDIO ?

jeśli tak - to rozmowa może zacząć sie od nowa :-)

jak juz wspomniałem ja zakupiłem Yamahe 1700 ( również jako zródło do STEREO stad "moja strata" do marantza 6001) jednym z argumentów Yamahy była bardzo dobra ocena dzwięku SACD ( czyli połączenie analogowe 6xRCA ) co do coaxiala - to oczywiście tej klasy dvd są praktycznie równe - bo wówczas "gra" wzmacniacz ( amplituner ).

Co do kabelków: HDMI jest wygodne przy sygnale HD np. z dekodera "n"-ki lub "cyfry+" - obraz i dzwięk w jednym.

Zdecydowanie do DVD polecam połączenie componentowe markowym kabelkiem...

SACD mnie troszke mniej interesuje... ;-) jesem zapalonym kinomanem i 5.1 i duzy format to jest to

kazdy poleca component i pewnie tak zrobie tylko nie wiem jak zinterpretować ten artykuł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szcxzególnie fragment:

W Denonie chyba uwielbiają niebieski, DVD-1930 reprodukował go przepięknie. Tak głębokie nasycenie koloru bezchmurnego nieba podobno zdarza się tylko w Kalifornii. W przypadku transmisji analogowej z resztą barw było nieco gorzej. Czerwienie okazały się odrobinę rudawe, a zieleń podbarwiona błękitem. Musiałem obniżyć temperatur ę kolorów w odbiorniku, by drzewa, krzaczki i trawa przestały być intensywnie turkusowe. Obraz był ostry jak żyleta, chociaż przydałoby się lepsze odwzorowanie głębi i może ciut miększe, bardziej kinowe kontury postaci i przedmiotów. Kontrast i dynamika wypadły znów bardzo dobre, podobnie jak nasycenie czerni, za co Denonowi należy się największe uznanie. Po przełączeniu na wyjście HDMI spektakularnych zmian nie zaobserwowałem i już się zastanawiałem, czy aby na pewno mamy do czynienia z technologicznym postępem, czy tylko z marketingiem, kiedy włączyłem w menu funkcję HDMI Enhanced. I tutaj oniemiałem. Ten tryb miał w zasadzie tylko optymalizować odtwarzanie czerni, ale poprawił dosłownie wszystko. Nasycenie barw, poziom i gradacja szarości i czerni, kontrast - wszystkie te cechy uległy niemal zwielokrotnieniu. Musiałem znacznie skorygować wszystkie ustawienia, zarówno w odbiorniku, jak i w odtwarzaczu. W dodatku obraz nabrał niemal analogowej głębi i płynności. Jedyne, do czego mógłbym zgłosić zastrzeżenia, a i to trochę na siłę, to leciutka dominacja czerwieni oraz wciąż trochę syntetyczna prezentacja zieleni. Po dłuższej zabawie z płytą kalibracyjną Digital Video Essential udało mi się w znacznym stopniu skorygować i tę niedoskonałość. Skaler, usuwający przy okazji przeplot nawet w rozdzielczości 1920x1080 pikseli, pracuje sprawnie i z pewnością przyda się w przypadku współpracy odtwarzacza z popularnymi wyświetlaczami HD Ready.

co moze oznacząc ze wpo HDMI jest obraz o wiele lepszy nie tylko w HD

a tylko przez HDMI ma sprecjalne funkje korekcji obrazu

co o tym myślicie??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc słuchać recenzenta czy ludzi z forum?? którzy mówią ze lepszy obraz przez component - sorki ze tak męcze ale doprawdy ciężko sie połapać w temacie jezeli ktoś nie miał jeszcxe projektora i nie widział na własne oczy różnicy pomiędzy HDMI a component

---> _wolverine_

Połączenie po HDMI może i "teoretycznie" zapewnia najlepszą jakość, ale nie wykluczone, że "na oko" bardziej będzie Ci się podobał component:) Zależy to też od posiadanego wyświetlacza. W praktyce nie rzadko różnice stanowią na tyle drobne niuanse, że w normalnych warunkach są do zauważenia, zwłaszcza dla kogoś kto skupia się bardziej na filmie niż wpatruje w obraz, doszukując wad posiadanego sprzętu;) Moja rada jest taka, abyś nie kierował się w sposób kategoryczny opinią kogokolwiek, lecz po prostu sam sprawdził, które połączenie będzie Ci bardziej odpowiadać tym bardziej, że potrzebne przewody można przecież "wypożyczyć do testów".

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.