Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki TUBOWE

Grzesz

Rekomendowane odpowiedzi

Na wiejskich dyskotekach jest tak, że od czasu do czasu ktoś krzyknie: "Napierdalają!!!" i wtedy wszyscy biegą na zewnątrz patrzeć jak się biją. Szkoda, że nie ma takiego mechanizmu na forum. Tutaj wszystkie pomyje ludzie wlewają do dyskusji, co naprawdę utrudnia czytanie. A sp***dalać mi, no, już!!!! :)

>plover,

Po prostu zabawne jest obserwować debila w akcji:))))

Tylko innym może to być nie w smaku. Czy jesteś w stanie TO zrozumieć?????

Tylu ludzi nazwało ciebie po imieniu więc jest coś na rzeczy. Nie wierzysz to sprawdź w wyszukiwarce.

Myślenie nie boli, a świat jest piękny!!! Uwierz w to i działaj:)))))

Jędruś,

A czy ja nie pisałem na temat, dopóki Debil Łowca-Łowca Dupnych Wrażeń się nie wpieprzył?

piotr_lass, 7 Sie 2007, 12:41

>A sp***dalać mi, no,

>już!!!! :)<

Masz raję, już spierdalam, robota czeka.Też bez sensu przepychanie się z byle kim, i do tego z kimś, kto ma dupę na karku zamiast głowy:)))

PCV kochanek Łowca Ignoruf

Mamy w Polsce z 99% ludzi wierzących, a tutaj do tego myślących (sorry...) i ta śmietanka za nic nie chce mi uwierzyć, że wystarczy wcisnąć ignora i świat robi się piękniejszy. Podlewając łajno sprawiacie, że ono nie wysycha i nadal śmierdzi. Przecież z nim naprawdę nie da się nic zrobić, poza ignorowaniem. Zrozumcie i uwierzcie, PLEASE! Tylko to może uratować nasze Forum.

Do rzeczy. Dzięki Jacek (Vector) za ciekawy wpis.

>Dziele dzwiek na dwie kategorie:

>1. Dzwiek ktory nie gra - nie przekazuje emocji i prawdziwej muzyki - taki mnie w ogole nie interesuje

>2.Dzwiek ktory gra - powoduje, ze mam zludzenie przebywania w pomieszczeniu razem z muzykami, nie >koncentruje sie na zadnym aspekcie dzwieku bo nie ma to sensu w zestawieniu z pieknem muzyki. Jesli jednak >masz ochote na chwile skoncentrowac sie na jakims instrumencie czy niuansach przekazu to mozesz to zrobic >bez zadnego wysilku - tak jak na zywo. Generalnie jednak zapominasz o sprzecie i koncentrujesz sie wylacznie >na muzyce. Jednoczesnie mozesz sluchac godzinami, nic cie nie meczy i nie masz ochoty wylaczac sprzetu tylko >sluchac plyty za plyta. Taki sprzet mnie interesuje!!!!

>Niestety juz kilkanascie lat temu zarzucilem standardowa "audiofilska analize" na rzecz takiego holistycznego >podejscia do dzwieku. Wiem jednak, ze nie wszyscy taki dzwiek slyszeli. Jednak zapewniam, ze jesli raz sie >uslyszy to juz wiadomo o co chodzi...:))) Pewnie mozna taki zestaw przeanalizowac "audiofilsko" ale w gruncie >rzeczy nie ma to znaczenia bo slyszysz prawdziwa muzyke i wiesz to momentalnie.

Znalazłeś więc swego Graala. Taki odbiór muzyki, a właściwie sprzętu, jego doboru jest celem większości, nawet audiofilów:) Sam dość często koncentruję się na dźwięku, bo jest to dla mnie wręcz fizyczna rozkosz, ale zawsze z muzyką, która do mnie dociera. Jest tylko jeden słodki wyjątek: ryk R1 powyżej 10.000 obrotów... Żadne tam katamarany, czy choćby F1.

>Audiofilsko chyba wymienilbym trzy kluczowe aspekty:

>- naturalna dynamike dzwieku - czyli zdolnosc do przekazywania emocji

>- naturalna barwe instrumentow i glosu - zdolnosc do bezwysilkowego rozrozniania instrumentow i glosow

>- kreowanie zludzenia przebywania w tym samym pomieszczeniu co muzycy (nie ma to nic wspolnego z tzw. >przestrzenia)

No to już jest bliższe mojej technicznej natury, ale w powiązaniu z tym, co napisałeś wcześniej, właśnie dlatego interesują mnie tuby. Tak jak piotr_lass zauważył, trzeba posłuchać dobrej tuby i lampy, wtedy można coś ciekawego zrozumieć. Zwłaszcza będąc na etapie poszukiwań tzw. czegoś lepszego. Avantgarde bardzo często są chwalone, choć wg jednego odsłuchu kolegi z forum, zestawione chyba Pico z topowymi końcówkami Accu zagrały zimno. Bez znajomości upodobań słuchającego trudno się odnieść do jakiegokolwiek opisu.

Pozdrawiam.

Marko, musiałem coś wybrać, bo Dukat też mnie rajcuje, a HD (prawdziwe) nie mniej:) Jednak wrzask R1 do odcięcia na moim ciarkomierzu chyba najbardziej działa.

Pzdr.

PS. A jaki to OT?:-)

>grzesz

....jak to zadne tam katamarany....?????......;)

.....wlasnie dalem sie zgwalcic na wyjazd do cieplego/goracego kraju - czytaj lezenie na plazy lub nad basenem + obzarstwo....:)

...jedyny ratunek dla mnie to katamarany ........ bo 40 stopniach inne rzeczy odpadaja....

....a na morzu ....przyjemnie wieje - szczegolnie jak zeglujesz z 50km na godzine........:)

....wiec jak to tak........????

.....wcale Cie nie slucham...............:)

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

Ja już się wyjeździłem rzędówkami i teraz ciary mam tylko na sportowych V2. Hd to nie mój styl jazdy , ale Dukat czy Aprilia RSV to poezja , szybkie łuki na krawędziach opon , przytarte slidery ach.... mogę tak bez końca.

Pzdr.

teraz piszcie o Tubach

"Masz raję, już spierdalam, robota czeka.Też bez sensu przepychanie się z byle kim, i do tego z kimś, kto ma dupę na karku zamiast głowy:)))"

iplover: Ile masz lat? 12? Mam nadzieję, że nie więcej. Jeśli więcej, skontaktuj się ze mną na PW. Pomogę!!! Serio!

pozdrawiam

Piotr

dudivan, 7 Sie 2007, 08:47

>Lt_Bri, 7 Sie 2007, 02:51

>>A tu się z Tobą Qubric nie zgodzę.

>>Są obudowy tubowe (tzw. backloaded horn) gdzie głośnik pracuje komorze ciśnieniowej, której wylot

>>(zazwyczaj równy 60% powierzchni membrany) przechodzi w tubę (której długość i kształt sa liczone

>>jak dla każdej innej tuby).

>

>Dokładnie!

>Qubric, do lektury - hasła: back loaded horn i front loaded horn.

Chyba cos sie wam popisdraczyło :) Przeciez właśnie głosnik tubowy pracuje w komorze ciśnieniowej. A ten ze zdjęcia Dudivana tylko dmucha "dupą" w kanał. Całkiem mozliwe że takie są (back loaded) skoro ktoś je tak nazwał, to to już od tej chwili jest back loaded ... Ale tę nazwę pewnie zymyslił jakiś pedryl :))) Dudivan - przecież Ty nie trzymasz z pedałkami!

Wynalazek na zdjęciu Dudivana to koncepcja zapoczątkowana w czasach pierwszych filmów dźwiękowych kiedy jedna lampa musiała ngłosnić sale kinową mało sprawnym na basie głosnikiem magnetodynamicznym.

Ma się to tak do tub Avantgarde, jak krzemienny toporek do promu kosmicznego.

Na zdjęciu w tym watku ktoś pokazał tubowca Visatona - Monitor 890 TL. Też go słyszałem. Głosnik nie miał efektów megafonowych - czyli tego szumu, który zapamiętałem z Zingali. Za to miał inne cechy - jak np. trochę za mocne wygładzenie mikrodetali. Brzmienie miało dobre kontury i motoryczność.

>qubrick

...przygladnij sie lepiej zdjeciu a zobaczysz komore......:)

....mam nadzieje, ze wiesz jak wyglada komora dla lowthera......????

....niestety inni mieli racje - to jest horn, czyli po polsku tuba....:)

>Qubrick

...a nazywa sie KleinHorn....:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

vector, 7 Sie 2007, 19:38

To że tuba to nie watpię - wygląda jak wielka trąba jerychońska :)))

Aaaa Vector! Eureka to pudełko za głosnikiem pełni rolę komory sprzegającej jak komora z przodu w PRAWDZIWEJ tubie! :)))

Ale i tak głosnik dmucha tylko dupą w kanał. Dlatego całość jest taka wielka bo musi wzmocnic najniższy bas do poziomu srednicy. Normalne tuby (nieładowane w dupę) potrafią być znacznie mniejsze :)

vector, 7 Sie 2007, 19:42

>...a nazywa sie KleinHorn....:)

>

Ukryta Zawartość

O nie! Tego mi nie wmówisz!

Kleine to, to na pewno nie jest...

Ten Pass musi być porypany jak afrykańskie tamtamy ;)

Ukryta Zawartość

>piotr less

>Na wiejskich dyskotekach jest tak, że od czasu do czasu ktoś krzyknie: "Napierdalają!!!" i wtedy wszyscy biegą

>na zewnątrz patrzeć jak się biją. Szkoda, że nie ma takiego mechanizmu na forum. Tutaj wszystkie pomyje l>udzie wlewają do dyskusji, co naprawdę utrudnia czytanie. A sp***dalać mi, no, już!!!! :)

No tak, wiadomo skąd Waść się wywodzi, bo te przykre doświadczenia to oczywiście z autopsji:)

"Napierdalają tylko na wsi".

Czyżby na pewno?

Biedaku, pobili cię solennie i stąd uraz do miejsc przy remizach?

Ale jednak zazdroszczę ci tego zdrowego, świeżego powietrza wiejskiego, ale już śmierdzącego intelektu niestety nie:)

piotr_lass, 7 Sie 2007, 14:56

>>"Masz raję, już spierdalam, robota czeka.Też bez sensu przepychanie się z byle kim, i do tego z

>>kimś, kto ma dupę na karku zamiast głowy:)))"

>

>iplover: Ile masz lat? 12? Mam nadzieję, że nie więcej. Jeśli więcej, skontaktuj się ze mną na PW.

>Pomogę!!! Serio!

lass, aleś zabawny:) Na pewno na tyle jesteś dorosły, by zabawiać się w lekarza i to dusz? SERIO? Skąd brachu w Tobie tyle zarozumialstwa? Pamiętaj(serio), by umieć pomagać innym, to trzeba przede wszystkim pomóc sobie, a Ty niestety masz sam z tym problem:) Gdybyś był dorosły, umiałbyś mierzyć siły na zamiary, a z Ciebie to raczej cienki Bolek, brat Lolka. Widzę, że na tym forum, ci wszyscy specjaliści od rzekomego pomagania innym , to niestety sami wymagają terapii u innych, gdyż powiedzenie , całkowicie się nie sprawdza w praktyce. Pytasz, czy mam 12 lat, czy trochę więcej? A po co Ci wiedzieć ile mam lat?!

Pomagasz i gustyjesz tyko w tych, co przekroczyli zaledwie dwunastkę? Co, następny back loaded man (horn)?:)))

pozdrawiam

PCV kochanek łowca ignoruf

Jak trąby jerychońskie mają grać to muzyka musi być też odpowiednia!! ]:->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>lplover

Naprawdę, wstyd to czytać. Przy okazji niszczysz ciekawy temat.

Co ty chcesz tutaj udowodnić? Że jesteś większym idiotą niż wszyscy widzą?

Chłopie, czy tam dziecko - Przecież to niemożliwe!

Bluzgasz jadem do wszystkich jak źle traktowany piesek, coś w tym jest...

Co za niedobry pan zrobił pieskowi taką krzywdę? Zrób z sobą porządek, potem odszczekuj innym:( Gdybyś w ogóle czuł taką potrzebę. Bo gdybyś miał w główce porządek, to nie szczekałbyś - czujesz to?

Nie współczuj innym, inni współczują tobie.

Debił Łowca- Łowca Dupnych Wrażeń 9 Sie 2007, 09:36

>Debil Łowca

>Nie współczuj innym, inni współczują tobie.

Współczucie OSŁA jest zabawne i to nadzwyczaj, przejąłem się strasznie.

>Debil Łowca

>>lplover

>Naprawdę, wstyd to czytać. Przy okazji niszczysz ciekawy temat.

Czy sam dodałeś do niego coś interesującego?Czy ty, dodałeś do jakiegokolwiek tematu cokolwiek, oprócz obszczywania ludzi i to sikiem prostym:)))?

Przeczytaj SWOJE wpisy na tym forum- to tylko jedna stronka, łatwo sprawdzić. ANI JEDNEGO zdania dotyczącego jego meritum nie spłodziłeś- UMYSŁOWY IMPOTENCIE- bo tak naprawdę, to ciebie to nie obchodzi, bo nie masz o tym jakiegokolwiek pojęcia. Twoje prymitywne docineczki do wielu tutaj, udowadniają, że jesteś uosobieniem durnoty i imbecylstwa, wręcz WZORCOWEGO!!!

Sam rżniesz moralistę, a w ogóle nie potrafisz się zachować i napisać coś ciekawego na temat sprzętu, tylko jątrzysz i to w wyjątkowo prymitywny sposób.

Jak na mysliwego, jesteś zbyt durny i sam stałeś się zwierzyną na tym forum, i takim czuj się, umysłowo krzywy fiucie, od tej pory.

PCV kochanek łowca ignoruf

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.