Skocz do zawartości
IGNORED

Jm Lab Alcor

maciodelta

Rekomendowane odpowiedzi

Grrreg >

Pewien minister propagandy powiedział , ze kłamstwo powtarzane wiele razy staje się prawdą.

Podobnie jest z muzyką. Ludzie od małego mają do czynienia z muzyką przetworzoną elektronicznie. Radio, telewizja , Hi-Fi to wszystko jest muzyką przetworzoną, ktora na codzień nam towarzyszy. Na koncertach rockowych , jazzowych słuchamy muzyki odtworzonej przez aparaturę elektro-akustyczną.

Dla większości tak brzmiąca muzyka staje się normą, ktora implikuje oczekiwania wobec sprzętu, jakości nagrań, metod reprodukcji dźwięku. Na tej bazie powstaje specyficzny audiofilski światek, który bardzo chętnie wypowiada się na takie tematy jak naturalność czy neutralność brzmienia, w rzeczywistości to tak jakby ślepy mówił o kolorach.

Instrumentem który doskonale testuje jakość kolumn w zakresie barwy jest klawesyn, który ma brzmienie dźwięczne, nasycone harmonicznymi ale miłe dla ucha. Wystarczy posłuchać klawesynu na jakiś twardomembranowych kolumnach - natarczywy jazgot w którym ton podstawowy zanika w natłoku natarczywych

harmonicznych. W renesansie powstawały sonaty na klawesyn i skrzypce. W 21 wieku technika zamienia brzmienie tych instrumentów na akustyczny syf i mało komu to przeszkadza. Takie czasy ....

TUX

https://www.audiostereo.pl/topic/35229-jm-lab-alcor/page/2/#findComment-831627

> TUX

Nie chciałem polemizować z Twoim poglądem. Nie wypowiadam sie na temat naturalności dźwięku. Pragnąłem wyrazić mniej więcej to co ładnie ujął cynamon w poście wyżej. Podkreślam, że mój post został na końcu opatrzony emotikonem.

Na marginesie - znam kilku stałych bywalców filharmonii, którzy mają w swoich systemach kolumny z twardymi membranami.

pozdrawiam

grrreg

PS Słuchajmy muzyki na żywo i miejmy więcej dystansu i luzu w odniesieniu do naszego hobby.

https://www.audiostereo.pl/topic/35229-jm-lab-alcor/page/2/#findComment-831659

Gustaw, 6 Sie 2007, 00:32

>A, jeszcze jedno. Alcory zostały potem wymienione na Mezzo Utopie i wcale nie jestem przekonany czy

>był to właściwy ruch.

Alcory posiadały 12 calowy bas i zostały wymienione na model UTOPIA, a nie Mezzo Utopia. Jakieś 10-15 lat temu zrobiłem klon tych kolumn z orginalnych głośników, nie z kitu Focala gdyż w ofercie odpowiednika nie było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/35229-jm-lab-alcor/page/2/#findComment-832376

henrykpiątek, 11 Sie 2007, 14:05

>Alcory posiadały 12 calowy bas i zostały wymienione na model UTOPIA, a nie Mezzo Utopia.

Miałem na myśli to, że znajomy wymienił Alcory na Mezzo Utopie i wcale nie jestem przekonany czy dobrze zrobił.

https://www.audiostereo.pl/topic/35229-jm-lab-alcor/page/2/#findComment-832746

TUX,

>Instrumentem który doskonale testuje jakość kolumn w zakresie barwy jest klawesyn, który ma

>brzmienie dźwięczne, nasycone harmonicznymi ale miłe dla ucha. Wystarczy posłuchać klawesynu na

>jakiś twardomembranowych kolumnach - natarczywy jazgot w którym ton podstawowy zanika w natłoku

>natarczywych harmonicznych

Dla mnie instrumentem którego brzmienie jest wyznacznikiem jakości sprzętu jest trąbka, być może dlatego, że dźwięk trąbki towarzyszył mi od najmłodszych lat. Większość aparatury audio domowej i estradowej odtwarza trąbkę krzykliwie i natarczywie co u mnie budzi skojarzenia w rodzaju tarcia styropianu o szybę.

A co brzmienia twardych membran średniotonowych to jest to moim zdaniem wynalazek niedouczonych inżynierów dla przygłuchych słuchaczy :-)

pozdrawiam, krzys_mak

https://www.audiostereo.pl/topic/35229-jm-lab-alcor/page/2/#findComment-833012
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.