Skocz do zawartości
IGNORED

HK 670 a HK 680 - jakie różnice ?

don111

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Podobnie jak SA-102, tylko trochę lepiej. Szkoła Pliniusa to brzmienie neutralne, bardzo swobodne i przejrzyste, ze świetnym, bardzo naturalnym i nieprzewalonym basem, jednocześnie lekko ocieplone i przyjemne, przy czym stopień tego ocieplenia zależy od modelu. Końcówki grające w klasie A, zwłaszcza SA-102 są trochę cieplejsze, moja SB-300 ocieplona jest tylko leciutko. Końcówki te nie boją się żadnych kolumn, są niesamowicie solidnie i pięknie zbudowane. Są super, to najwyższa liga, ale Polacy i tak wolą Krella i Maca. Pytanie czy jest to snobizm czy kompleksy ? W Stanach dawno docenili Pliniusa jako dającego więcej za mniej (niż Krell itp.)

> masterofdeath6

no przecież, że w "o mnie".....!

każdy wzmak załącza się inaczej - to zależy od układu. jeśli ma soft start, to nie ma prawa tak robić jak mój. jak się załącza na chama i ciągnie od samego początku, ile chce, no to nie wiem....poza tym mój robi to tylko wówczas, kiedy stał jakiś czas "power off".

czy ktoś ma wzmacniacz, który wywala korki 10 A ???

Witam,

tak, ja mam taki wzmacniacz.

To HK 690 ;-)

Winą tego wywalania zabezpieczenia 10A jest gigantyczne trafo toroidalne. To opinia fachowców elektryków. Zabezpieczenie rzędu 16A lub, co jeszcze lepsze - bardziej "zwłoczne", eliminują ten uciążliwy efekt uboczny słuchania muzyki przy pomocy tego harmana.

A najlepiej, choć to kompletnie niezgodne w zasadą oszczędzania energii, pozostawiać go w trybie stand by, co kompletnie zapobiega problemowi i co zreszą w instrukcji zaleca producent.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

To jakiż tam jest toroid?? 3kV ??? Ja nigdy nie zostawiam wzmaka pod napięciem. Zawsze kabel wyciągam ze ściany (lub listwą wyłączam). Co do zostawiania standby, to sie nie wypowiem.... GRRRR!!!!

czyli jednak wszystko jest w porządku.... zresztą już zmieniłem na 16 A i póki co jest grzeczniutki - nawet przy starcie po kilku dniach na głodzie ;-)

ale masterofdeath6 ma racje - to strata energii i większe zużycie części. chociaż z drugiej strony wzmacniacz zawsze dostaje kopniaka przy zimnym starcie...

które zło mniejsze (chodzi mi teraz o wszelki sprzęt audio - zwłaszcza końcówki mocy) ??

>ale masterofdeath6 ma racje - to strata energii i większe zużycie części. chociaż z drugiej strony

>wzmacniacz zawsze dostaje kopniaka przy zimnym starcie...

jeśli wyłączę wzmaka przyciskiem na panelu (przechodzi w tryb stand-by) a nie wyłączę z kontaktu to do jakiego zużycia sprzętu dochodzi ?

> don111

niestety nie umiem teraz podać konkretnych wartości. wiem tylko, że mogą one być znaczne...dziś wyjeżdżam, ale po powrocie po niedzieli postaram się podać jakieś dane...

pytanie jeszcze, co lepiej jeśli chodzi o zużycie kondków i zasilania naszych klocków...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

mój ciągnie aż 2W, i nie chodzi mi o wzmak, jednak jak te nasze polskie piękne elektrownie mają z tego powodu przepalić rocznie choćby 1 kg węgla więcej czy też wyrąbać jedne drzewko to wolę wyłączać :)

Słyszałem o piecykach które włączone bez muzyki ssają 300W !! przegięcie lekkie, pewnie tylko podpięte do sieci też się zdrowo prądem odżywiają :))

• 2 tygodnie później...

hmmm.... wydaje mi się, że 2W to sporo...ale zobaczcie to: przez przypadek wpadła mi w rękę instrukcja do panelu LCD 15 cali. podano zużycie max 45W, a zużycie podczas trybu "stand by" aż 4W. to stosunkowo dużo w porównaniu do konsumpcji podczas pracy...słyszałem, że rekordy biją tutaj drukarki....

wydaje mi się, że w tym wypadku należy spojrzeć na to globalnie, tzn ile zużywamy energii (zasobów) przez taki pobór...

mój pomysł jest taki, żeby forumowicze, którzy znają zapotrzebowanie jakiś urządzeń w trybie "stand by" zamieścili je tutaj (mimo, że odchodzimy od tematu, który już się chyba wyczerpał).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.