Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki - z czym to sie je ?

sesq

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie jestem ze Śląska. Wiem, że Saturn w Katowicach jest, to napisałem. W Saturnach jest większy wybór słuchawek niż w MM, choć to też zależy. HD595 sam słuchałem w Saturnie, tyle że w Krakowie, przy okazji słuchałem też HD555 i HD485, ale dopiero przy 595 stwierdziłem, że to jest klasa. Grado mają np. w Krakowie przy Frańciszkańskiej, albo w Warszawie w Studio-Pro przy Waliców. Krakowskie Studio Pro nie jest zbyt bogate w słuchawki.

Moze powiem tak: sr60 grado ma w sobie "cos". Wielu ludziom podoba sie ich przekaz muzyczny. Graja ze sie tak wyraze slodko i cieplo ;) Poczytaj dzial opinie, zobaczysz o co mi chodzi. Powiem szczerze ze ja wolalbym nawet sr60 od wyzszego modelu grado - sr80.

Tymczasem te sennheisery nie maja w sobie nic... przynajmniej ja w nic nic fajnego nie dostrzeglem.

Zebys nie musial szukac:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aha, i jeszcze jedno...to ze dla mnie hd555 sa kiepskie to nie znaczy ze innym sie nie moga podobac. Nie chce bron boze nikomu narzucac swojego zdania.

Ukryta Zawartość

Kolega Sesq niech poslucha nawet i tych 'kiepskich' HD 555, zawsze to jakies doswiadczenie a nic nie kosztuje, a jak juz maja byc grado to raczej od modelu 125 w gore, te sr 60 i 80 moze i sa dosc poprawne brzmieniowo ale bardzo szybko sie 'znudza' kiedy juz ich zalety zostana skonsumowane wowczas wyjda liczne braki (w skali bezwzglednej) i niedosyt zacznie znowu dawac znaki. Pamietam ze sr 60 oddalem do sklepu po 5 dniach odsluchiwania podobnie bylo z modelem wyzszym,one sa tez cholernie niewygodne (dla mnie!) na poczatku,krawedzie sa bowiem dosc twarde i wbijaja sie w uszy co dekoncentrowalo mnie po okolo 30 minutach sluchania...Stad wlasnie nalezy osobiscie ich posluchac,zwlaszcza ze nie sa to sluchawki za 30 PLN tylko kilka stowek.

ps. klasowe sluchawki z tym czyms 'umilajacym' sluchanie to beyery dt 931, w chwili obecnej mozna je kupic w USA nawet za 70 dolarow ( takie czyszczenie magazynow), trzeba jednak miec tam kogos.

no to w takim razie grado sr60 to zły wybór ( niewygodne, braki ). Podobna historie mialem z odtwarzaczem mp3 gdzie SRS-WOW wydawał sie taki super, bass i przestrzen, ale w pewnym momencie zaczalem słuchac wszystko na zero i juz do niego ( srs ) nie powrocilem, jezeli tak ma byc z grado to ja ich nie chce :)

Beyerdynamic to słuchawki za drogie, 600zł to za wiele niz chce wydac.

chyba bede bral HD555, bardzo sie zastanawiam nad tymi pionieer'ami 1000, ale nie istnieje miesce w ktorym moglbym je przymierzyc na głowe.

Nie słuchaj kolegów audiofilów, posłuchaj Grado, Pioneery i Sennki samemu i wybierz. Szczerze powiedziawszy opinie mówiące, że 555 są lepsze od sr-60 mnie śmieszą. O Pioneerach nie mówię, bo nie słuchałem. Skończ czytać ten wątek i idź do sklepu samemu spróbować.

W Saturnie w K-cach jest pełna oferta Senków aż do HD650.

@ michelangelo

Dlaczego twierdzisz, że z wieszaka nie ma sensu słuchać. Są przynajmniej wygrzane. Oczywiście należy je do czegoś sensownego podłączyć, a zagrają na pewno lepiej niż te z pudełka.

Sesq,

To nie jest tak, ze masz zrezygnowac z grado sr 60 czy 80 (u mnie wypadly tak sobie, ale moze Ty bedziesz mial inaczej), chodzi o to, zebys nie kupil sobie sluchawek w ciemno bo potem moze nie byc odwrotu, te hd 555 mnie osobiscie na chwile obecna nie wydaja sie zakupem godnym swej ceny,ale sa warte odsluchania jesli masz taka mozliwosc tak samo jak i innych sluchawek, a to po to zebys z grubsza sie zorientowal w filozofiach brzmienia tych produktow. Co do uwagi ze z 'wieszaka' nie ma co sluchac, to akurat nie jest tak do konca,poniewaz nawet wowczas latwo wychwycic roznice, slychac ze hd 600 graja najnaturalniej (akurat z wieszaka odsluchiwanego przeze mnie) i najwyrazniej, ze hd 590 graly najdynamiczniej ale jednoczesnie bardzo jasno, 580 ciszej i generalnie kapciowato nijako, beyerdynamic dt 531 miesiscie i dynamicznie choc z nieco mniejsza iloscia powietrza w dzwieku... itp. itd.

Rolandsinger, 15 Sie 2007, 15:03

>Dlaczego twierdzisz, że z wieszaka nie ma sensu słuchać. Są przynajmniej wygrzane. Oczywiście należy

>je do czegoś sensownego podłączyć, a zagrają na pewno lepiej niż te z pudełka.

Bo na wieszakach lecą kiepskiej jakości mp3 z marnego wzmacniacza. Oczywiście, lepszy taki odsłuch niż żaden, ale już mając trudny wybór między dwoma modelami można tą metodą spudłować.

Rzeczywiscie sluchanie prosto z wieszaka nie ma sensu tak jak mowi Michelangelo - albo puszczaja z jakiegos taniego dvd badz cd (dziurka) i to jakies mp3 albo skladanki hulaj-hop poza tym zgielk itp itd, mozna owszem stwierdzic czy komfort i barwa sluchawek nam odpowiadaja ale to wszystko, moze sie okazac ze na innym sprzecie dane sluchawki wypadna o niebo lepiej.

Jesli chodzi o sr60 ja bym ich nie skreslal tak szybko, mam je od paru miesiecy i nadal jestem nimi zauroczony - nie maja szerokiej sceny ale potrafia wciagnac w muzyke grajac slodko ale przy tym dynamicznie i dosyc detalicznie. Naprawde moga sie podobac badziej od wielu drozszych modeli.

owszem sr325i to sluchawki duzo lepsze ale agresywniejsze, ciezsze i pare razy drozsze, grajace nieco inaczej.

Co do brzmienia HD580 to jest to brzmienie porownujac z Grado nad wyraz "poprawne" - sam mam je i najnizsze Grado i swietnie sie komponuja.

na Twoim miejscu bym zaryzykowal i kupil Pionki jesli szukasz sceny i sr60 jesli szukasz zywiolu i angazujacego brzmienia ( komfort maja calkiem OK tylko troszke grzeja w uszka).

to wszystko prawda, co piszecie o tanich Grado - ja bym jeszcze tylko dodał, że to słuchawki (w moim odczuciu) świetne przede wszystkim do jazzu, bluesa, rocka, muzyki wokalnej...wydaje mi się, że takie jest ich miejsce. to są bardzo specyficzne słuchawki.

sesq, 15 Sie 2007, 14:37

>no to w takim razie grado sr60 to zły wybór ( niewygodne, braki ). Podobna historie mialem z

>odtwarzaczem mp3 gdzie SRS-WOW wydawał sie taki super, bass i przestrzen, ale w pewnym momencie

>zaczalem słuchac wszystko na zero i juz do niego ( srs ) nie powrocilem, jezeli tak ma byc z grado

>to ja ich nie chce :)

>

>Beyerdynamic to słuchawki za drogie, 600zł to za wiele niz chce wydac.

>

>chyba bede bral HD555, bardzo sie zastanawiam nad tymi pionieer'ami 1000, ale nie istnieje miesce w

>ktorym moglbym je przymierzyc na głowe.

ja bym ci radzil pioneery, za te pieniadze nic absolutnie lepszego nie znajdziesz, za reszte kup podstawowego paradoxa i bedziesz w niebie , scena szeroka jak horyzont, a dzwieki dobrze posklejane

pzdr

Witam po krotkiej przerwie,

istnieje mozliwosc sprowadzenia sluchawek z niemiec, nie wiem czy wybrac Beyerdynamic 770 czy 990.

Na ta chwile wybralbym 990pro ale moze wy wiecie cos wiecej.

Pawciok, 28 Sie 2007, 16:49

>Mam podobny dylemat, tylko, że zastanawiam się między hd-595 a dt 990pro, jakieś rady ?

HD595 łatwiej napędzić z byle czego. 250 ohm w DT990 Pro dobrze jest napędzić wzmakiem. Niestety nie słyszałem DT990 Pro, a HD595 posiadam i polecam, tylko nie w cenie z polskich półek sklepowych. 500zł można za nie dać, np. z Niemiec.

Oczywiście, że nie z polskich półek!. Cena senkow i beuerow za zachodnią granicą jest podobna i dlatego zastanawiam się. Wzmak słuchawkowym mam. Z czym porównywaleś hd 595 przed zakupem ?

Z HD555 i HD485, musiały wypaść najlepiej. No i na tamtą chwilę nie wyobrażałem sobie, że można chcieć więcej. DT990 Pro to zdaje się wyższa klasa, no ale zawsze warto posłuchać. Na Head-Fi jest sporo entuzjastów HD595, DT990 Pro jakoś tak nie opiewają, i ciągle ktoś sprzedaje DT990 Pro i nie-Pro. HD595 oczywiście też czasem schodzą.

mi z grupki DT880,DT990Pro, HD580 i HD595 najbardziej podobaly sie DT990Pro - w skrocie 595 faktycznie najlatwiej napedzic i maja dzwiek mimo ze dynamiczny to i przyjemny dla ucha, DT990Pro wydaly mi sie czytelniejsze , bardziej przejrzyste ale i z wiekszym wykopem - chyba sa lepsze.

• 1 miesiąc później...

>michelangelo

dt-990 pro są chyba podobne do dt-770 pro, tylko że te ostatnie są zamknięte i mają więcej basu (chyba wogóle najwięcej i to takiego efekciarskiego jak z subwoofera za 200 zł:)

ktoś kiedyś pisał, że na nich wszystko brzmi "ładnie", może dlatego że mają w swojej charakterystyce piękny "uśmiech", góra i dół podbita, a środek wyciapany pięknie. ja jak mówiłem nie mogę ich już słuchać, o ile dt-150 wchodzą mi spokojnie, o tyle dt-770 pro już nie... oczywiście mam już teraz "skrzywione" upodobania słuchawkami orthodynamicznymi :) (pozdrawiam Intuosa;)

>Pawciok, 28 Sie 2007, 16:49

>Mam podobny dylemat, tylko, że zastanawiam się między hd-595 a dt 990pro, jakieś rady?

Słuchałem ostatnio (bardzo krótko) HD-595 Michała na spotkaniu u Senicza i są to niezłe słuchawki ale nie dla mnie, DT-990 Pro nie słuchałem, ale podejrzewam, że są podobne do DT-770 Pro - za tę cenę wolałbym DT-150 zdecydowanie, mają trochę za bardzo rozlazły i minimalnie zbyt duży bas, ale reszta jest bardzo dobra.

brzmienie ortho kojarzy mi się z jakimś koncertem jazzowym w małym, klimatycznym klubie - tak jak napisałeś - ta gęsta atmosfera, bardzo naturalne, soczyste brzmienie.

Prawda jest taka, że przesiadanie się na szybko z orto na dynamiczne i odwrotnie nie ma sensu. Człowiek przyzwyczaja do jednego sposobu prezentacji, a ten drugi po zmianie odbiera dziwnie. Ortodynamiki muszą być dobrze kontrolowane, dlatego bardziej mi się podobały na tranzystorowym wzmacniaczu głośnikowym niż słuchawkowej hybrydzie. Po prostu były wreszcie dobrze kontrolowane i przestały "sapać". Yamaszki grają gęstym dźwiękiem, dużo w nim masy i powietrza. HD595 mogą być nieco suche. Tyle że kolega tutaj pyta o słuchawki, które pojadą z byle czego, więc ortodynamiki w tym temacie nie za bardzo. Nie ma co mącić. To jest inny świat. Plastyczność basu rzeczywiście jak z dobrych kolumn. Poza tym wszechobecna atmosfera. Nie ma pustki między dźwiękami, co się zdarza niektórym słuchawkom dynamicznym.

Co do DT770 Pro - koledzy słyszeli moją reakcję. ;) Jeśli tak zagrały z hybrydy + CD na lampie, to znaczy, że na tanich tranach to już będzie katastrofa. Wielki, suchy, wszechobecny bas i nieco górnej średnicy. Reszta wycięta. Nie wierzę, żeby DT990 Pro grały podobnie. DT150 są lepsze, ale nieco zmulone na dole i przytępione na górze. Zdecydowanie lepsze będą Sony MDR-7509HD, ale te zaczynają grać z sensem po kilku dniach ciągłego wygrzewania. Prosto z pudełka są muzykalne jak dworcowy megafon.

Konstatując - dziś dostałem swoje Grado i mogę powiedzieć, że to zagra z czegokolwiek, gdyż wszystkie ich modele mają tę samą impedancję i skuteczność. Wzmak poprawi walory sonorystyczne, ale to co teraz usłyszałem z iRivera na razie mnie lekko zgięło. Ciekawe co będzie przez wzmaka? 8-)

Aha, Pioneery SE-A1000 nieco urosły w moich oczach po odsłuchaniu na hybrydzie. Wreszcie nie było sucho i doszło to, czego mi brakowało względem Sennheiserów z większości źródeł. Głębia może nie taka, ale widać da się z tych słuchawek sporo wycisnąć. Najlepsze będzie ciemno i barwnie grające źródło.

A slyszal ktos kiedys te sluchawki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?? Szukalem ich u nas w kraju ale niestety nie znalalzem w zadnym sklepie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.