Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kupić CD jako transport do DAC?

zoltar7

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rozumię że chodzi ci o to że mechanizm ma znaczenie, oczywiście że ma ale nie aż takie jak jego poprawna implikacja.

A tak na marginesie to jak Frank ma rację to i THETA i WADIA to też ścierwo bo wykorzystywały napędy Pioneera (THETA właściwie wykorzystywała całą płytę podłogową od PD-S505 !).

Wadia i Theta wykorzystaly pomysl Pioneera na tzw Stable Platter Mechanism. Zadnego opierania sie scisle na PDS 505 nie bylo. Cdek jest marny a jego dzwiek zenujacy. Wykorzystuje owszem Stable Platter ale jego sekcja cyfrowa pozostawia BARDZO DUZO do zyczenia. W zasadzie nic poza napedem w sensie krecacego sie talerzyka (sam pomysl) nie ma tam godnego uwagi. Rozwiazanie Wadii zapewne przypomina to z Pioneera PD 95.

post-1457-100007055 1186742220_thumb.jpg

post-1457-100007056 1204114362_thumb.jpg

post-1457-100007057 1186742220_thumb.jpg

A oglądnij sobie te zdjęcia... nie widzisz podobieństwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15604-100007054 1186742765_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zoltar

Różne firmy w różnym czasie wykorzystywały różne dostępne na rynku napędy.

Tylko co z tego wynika? Nic

Masz rację liczy się aplikacja.

THETA wykorzystywała też napędy Philipsa, a praktycznie nawet całe płyty odtwarzaczy, ale zawsze coś przebudowywano aby uzyskać satysfakcjonujący efekt.

Jak szukasz taniego transportu do dalszych udoskonaleń to pomyśl o jakimś Marantzu 63.

Żaden cud to nie będzie, ale grać jakoś będzie i tanio też będzie.

Jak poprawisz zasilanie i wyrzucisz zbędne śmieci to może uda Ci się osiągnąc poziom THETA Basic :-)

ps. Widzę że szukasz traf wyjściowych. Kiedyś je zamawiałem, ale nie jestem teraz pewien

czy jeszcze mam. Poszukam.

zoltar7, 10 Sie 2007, 10:49

>Nie nie koniecznie, proszę o propozycje (tylko nie w stylu WADIA za 8000 zł :-)

Pogadaj z krisem_k o jego transporciku HiFiDIY. Albo poszukaj wpisów na forum.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zoltar7 nie rozsmieszaj mnie - dobrze wiesz ze Pioneer to jedna z moich ulubionych firm

dlaczego laser do dajmy na to PD 9700 kosztuje 250zl a do PD 95 w tym samym serwisie 580zl? zupelnie inna konstrukcja szklane oczko metalowe chasis itp inna jest tez konstrukcja napedu co widac na zdjeciach a ze Theta oparla swoj model na konstrukcji blizniaczo podobnej do PEA 1030... trudno i pewnie dlatego ten naped jest jednym z nizszych modeli.

marekzawa, 10 Sie 2007, 13:07

>>

>

>Cała reszta to tylko goły napęd !!!

no nie zupełnie, jest jeszcze układ sterujący napędem (w tym soft) i zasilanie, akurat Theta wykorzystuje zasilanie jak w 505 (ale tylko do napędu) i chyba sterowanie serwem no i wyświetlaczami, zdalnym sterowaniem.

discomaniac71, 10 Sie 2007, 13:07

>zdjeciach a ze Theta oparla swoj model na konstrukcji blizniaczo podobnej do PEA 1030... trudno i

>pewnie dlatego ten naped jest jednym z nizszych modeli.

No tak, i ja chcę właśnie wykorzystać ten napęd jako transport (poza tym szczerze mówiąc to jestem emocjonalnie związany z tym PD-S505 - najtańszy model z mechanizmem SPM) :)))

Theta pokazała jaki tkwi potencjał nawet w najtańszym SPM.

Z Kustagona i PD-S505 nie zrobi się WADI ale może najtańszą THETE :))) (ostatnio za taką Thete chciał klient na allegro coś koło 5-6 kzł.).

marekzawa, 10 Sie 2007, 13:29

>Zoltar

>

>Policz ilość traf w THETA i tym marnym Pionku :-)

Kolego chyba się nie rozumiemy, te trafa w Theta zasialją zegar, DAC i stopień analogowy.

Widze że nie rozumiesz tego co ja napisałem.

Theta wykorzystała zasilanie oryginalne pioneera jako zasialanie do mechanizmu, poza tym całe sterwoanie serwem i funkcjami CD jest od pioneera, reszta czyli DAC, stopień analogowy, zegar + zasilanie do nich są od Thety. Przyjmując że za transport uznamy mechanizm i jego sterowanie + zasilanie do tego oraz zegar MasterClock + zasilanie, to tylko MClock i jego zasilanie pochodzi od Thety reszta to Pioneer w czystej postaci i to najtańszy model z mechanizmem SPM.

Dodam jeszcze, że z tego co pamiętam to Pioneer PD-S505 kosztował coś koło 200 USD, a Theta od 2100 USD do 2600 USD (druga opcja miała zbalansowane wyjścia) - a więc 10 razy więcej :)))))) Marketing, marketing...

Transport Thety to jedne wielkie GOWNO ,podobnież jak ich zintegrowane odtwarzacze kompaktowe.

Do transportów Pionieera & Sony od strony technicznej się nie czepiam ( niektore firmy z powodzeniem te transporty wykorzystywały ).

Natomiast wykorzystywanie zintegrowanych odtwarzaczy tych firm jako transportów to chybiony pomysł.

Praktycznie zawsze następuje dość duża degradacja dzwięku, zawsze było o parę "chłopskich kilometrów " w tyle za integrami Philipsa ,Marantza ,Yamahy ( choć nie lubię tej firmy, aczkolwiek robią wyśmienite motory do łódek ).

Zasada jest dość prosta - Kupujesz dobry przetwornik , kupuj dobry transport.

W Audio metoda oszczędzania nie miała i nie ma zastosowania.

Dzielony system musi swoje kosztować ( niestety ).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zoltar7 nie chce mi sie polemizowac ale mylisz pojecia... podepnij tego Pioneera i naped Thety i zrob test porownawczy brzmienia DACa wtedy zrozumiesz o co mi chodzi.

Tu są fotki najprostszego transportu THETA Basic II opartego na Philipsie.

Ukryta Zawartość

Frank

Faktycznie te transporty to żaden cud.

Ukryta Zawartość

disco

Theta to przetworniki ( choć osobiście nie przepadam za tym brzmieniem ).

Cedeki i transporty tej firmy delikatnie mówiąc nigdy nie osiąnęły pułapu jakościowego przetworników.

discomaniac71, 10 Sie 2007, 13:47

>zoltar7 nie chce mi sie polemizowac ale mylisz pojecia... podepnij tego Pioneera i naped Thety i

>zrob test porownawczy brzmienia DACa wtedy zrozumiesz o co mi chodzi.

To się nie da zrobić bo nie mam Thety i nigdy bym za te pieniądze jej nie kupił.

Ale nie rozumiem o co ci chodzi ??? Sam Pioneer 505 jako Pioneer nie nadaje się do takich porównań to oczywiste.

Ja stawiam tezę, że przerobiony 505 na transprort (tj. z dobrym zegarem z własnym zasilaniem, z dobrym wyj. coaxial, i z odłączoną sekcją org. DAC pioneera i stopniem audio) zagra tak samo dobrze jak THETA (w każdym bąć razie nie wiele gorzej.

zoltar7, skoro już masz tego pionierka to po prostu w nim zrób to co planowałeś - tylko daj to jakiemus specowi ktory sie na tym zna. Wstawisz dobry zegar, osobne zasilanie i wyjście coaxial i może to zagrać dowolnie dobrze. Wszystko co niepotrzebne oczywiście wyłączyć/wyciągnąć. Koszt wyjdzie pewnie kilkaset złotych. Na pewno nie ma sensu wydawać wielu tysięcy na napęd.

Oczywiście seryjnie 505 bedzie do bani, ale Ty przecież wymienisz w nim wszystko co może mieć jakikolwiek wpływ na brzmienie na wyjściu cyfrowym...

PS: Swoją drogą: czy nie ma jakichś sprawdzonych kitów tego typu (Stelmach digital ;-) )? Możesz pogadać z seniczem, ponoć się na tym zna ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

No tak dyskusja zeszła na Pioneery, tym czasem ja chciałem się doweidzieć czy ktoś zna jakiś CeDek który ma względnie tani laser i firmowo wbudowane porządne wyjście coaxialne (Pionieery w większości przypadków nie mają ani wyjść coaxialnych - chociaż zdarzają się nawet 703 z takim wyjściem - ani taniego lasera).

Być może po prostu nie ma takiego CD któy spełniałby oba te warunik.

Problem polega na tym, że wyjścia coaxialne porządnie robiono tylko w droższych modelach a te wyposażano zazwyczaj w dobre mechanizmy i laser, które nie są teraz niestety tanie (np. Maranze). Może ktoś ma jakiś dobry typ ??

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pionieery w większości przypadków nie mają ani wyjść coaxialnych - chociaż zdarzają się nawet 703 z takim wyjściem - ani taniego lasera).

Niestety zajmujesz sie niewlasciwymi modelami firmy i nie generalizuj. Znasz zwykla tanie budzetowke i jej miara mierzysz reszte.

No przecież Zoltar7 szuka taniej budżetówki, bo to ma służyć tylko jako dawca obudowy i napędu CD ze sterowaniem. Reszta będzie dodana a DAC zewnętrzny...

To też jest jakaś opcja :) Takie reclockery mają jakiś większy bufor danych (powiedzmy sekundowy)? Bo moim zdaniem miałoby to sens gdyby taki reclocker był zupełnie uniezależniony od zegara z DVD i bazował na swoim wbudowanym...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.