Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z ustawieniem kolumn, basy

panerai_47

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie kto mi pomoże? Dopiero dzisiaj odkryłem, że bas mam tylko nie tam gdzie potrzeba. Jak siedze na kanapie to bas jest ale bardzo mało a jak stoję za fotelami to basu jest, i to w ilościach masakrastycznych(ale nie dudni), różnica jest kolosalna. Bas jest po prostu pod ścianą. Jak mam ustawić kolumny pokój jak na zdjęciach 4x5,5 kolumny są ustawione na węższej ścianie, odsunięte po ok min 0,5 m od ścian. Zdjęcia z telefonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6746-100006816 1204114369_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35389-problem-z-ustawieniem-kolumn-basy/

Spróbuj wysunąc kolumny do przodu jeszcze min. 0,5 m i przysuwaj każdą do środka o kilka cm. Spróbuj jeszcze je bardziej dogiąć do środka.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Stereo ok. Sprzęt patrz w opisie o mnie. Niestety skręciłem mocniej kolumny do środka i jeszcze bardziej je odsunąłem i nic nie pomogło. Bas jest tylko obecny wzdłuż ścian.

ja też pozdrawiam kolegę ze Szczecina:D

A co do basu ta masz problem. Ja sie z tym bawiłem kilkanaście miesięcy. Zawsze bas wtłacza sie pod ściany. A na środku jest go wyraźnie mniej. Powody spostrzeżone przeze mnie :

- Grubość ścian ( czym grubsza tym lepiej, choć basu jest dużo to nie ma takiego buczenia i burczybaszenia jak pzry np ściankach działowych)

- drewniana podłoga( taka dosyć miękka jest najgorsza- podłoga też gra i może powodować w pewnych częstotliwościach podbicia i redukcje)

- wymiary pokoju nie mieszczące sie w proporcjach - 1:1,14:1,39 lub 1:1,28:1,54 a także 1:1,60:2,33, gdzie 1 jest wysokością pomieszczenia

- Bas reflex - niestety ale przez ten wynalazek jest to zajeb... mocne podbicie basu pod ściana.

Osobiście przemeblowywałem pokój z 50 razy żeby go zmienić na większy. W większym przemeblowywałem z 30 razy. w dodatku nosiłem sprzęcik do piwnicy i odsłuchiwałem.... I z tych praktyk wyciągnąłem powyższe wnioski

moją receptą było ustawienie głośników pod dłuższą ścianą. Czasami basu jest za dużo ale taki kompromis na razie mi wystarcza

Może te dwa fotele zbytnio pochłaniają niższe częstotliwości. Może ustawienie na odwrót czyli kolumny i sprzet pod okno, a sofa z 1,5 m przed tym przejściem do innego pomieszczenia.

>moją receptą było ustawienie głośników pod dłuższą ścianą. Czasami basu jest za dużo ale taki kompromis na razie >mi wystarcza

Zdzislav:

tak już było ustawione niestety wtedy nie bas był ale dudnił. Pozdrawiam również krajana

>Może te dwa fotele zbytnio pochłaniają niższe częstotliwości. Może ustawienie na odwrót czyli

>kolumny i sprzet pod okno, a sofa z 1,5 m przed tym przejściem do innego pomieszczenia.

tak już było ustawione i było tak samo. Tzn nie pamiętam jeśli chodzi o bas przy ścianach, ale siedząc na środku na kanapie bas było tyle samo co teraz.

To co napisał Zdzislav może zadziałać. Dosuniecie do sciany moze znowu pogorszyć głebię (jesli jest).

Spróbuj zminiejszyć bazę do 170cm - napisz jaki efekt.

Mieszkam w kamiennicy, pokój ma wysokość 3 m. Ściany są wyłożone płytą karton-gips. Podłoga: na stare deski jest położona płyta wiórowa a na nią ponownie deski.

"Ściany są wyłożone płytą karton-gips." - Tu może być "bas pogrzebany" - niestety.

>Zostało jeszcze jedno (ekstremalne?) ustawienie - po przekatnej czyli diagonalnie.

hehehe dopiero co remont był w tym pokoju, kable pod tylne głośniki do kina zostały wpuszczone w ściany:))))

zawsze czułem, że problem z dźwiękiem to nie tylko sprzęt ale przede wszystkim akustyka pokoju, masakra.

Co racja to racja - niestety. To walka, męka, masakra i niekiedy kipiaca złość ale jak juz się uda to jest dopiero frajda. Ja to osiwiałem od tego. ;)

Niestety nic nie pomogło, żadne z innych ustawień, jak siedzę na wprost kolumn pośrodku na kanapie to w każdym innym ustawieniu basu nie ma, dokładnie na całej szerokości kanapy. Czyli strefa bez basu stanowi ca 2 m dokładnie w środku pokoju. poza tym obszarem bas jest.

Niestety takie mieszkanie kupiłem i pod tymi płytami karton-gips jest pusta przestrzeń, nie jest wypełniona wełną czy styropianem

Mieszkam w kamiennicy, pokój ma wysokość 3 m. Ściany są wyłożone płytą karton-gips. Podłoga: na stare deski jest położona płyta wiórowa a na nią ponownie deski.

No to wszystko sie wyjaśnia...

A do tego słyszałem ze twoje kolumienki maja nie narzucający sie suchy bas, razem to musi być ... damn!

może zaprosić fachowców od akustyki do domu?? ja nie nazwał bym tego suchym basem, przy ścianach jest super:))))

sub raczej nie wchodzi w grę, ale kto wie jeśli nic nie pomoże.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja też mądrzyć się nie chce.Ale u mnie jest podobnie w strefie przed kolumnami zawsze tego basu jest mniej.Na przykład za kolumna mi to aż grzmi!I pod ścianą tak samo jak u ciebie a ściany mam z pustaków:)I płyta wiórowa na podłodze.Problem to chyba w tych pieprz.... bas reflexach leży.Ja bym pokombinował z rozstawieniem kolumn między sobą żeby wpaśc choć na jakiś trop jak to zmienić.I extremum odwróć kolumnę o 180 stopni tak dla eksperymentu tylko.

Pozdrawiam

spróbuj za głową na próbę powiesić jakiś duży "ustruj rozpraszający/rozbijający". U mnie w pokoju mam za głową powieszone półki z książkami i bas mam akurat w miejscu odsłuchu, natomiast już mniej go jest z metr, półtorej dalej:)

Z bowersami jest tak ze nie zabardzo lubia one duze dogiecie. Ja na Twoim mscu spruboiwal bym tak..

-odsunal kolumny od tylniej sciany i bocznej, zmniejszyl szerokosc bazy

-Kanape przesunal do przodu:)..bo bass na koncu sciany zawsze jest duzy

-sprubowal z tylu zatkac BassReflex!!!

-kolumny LEKKO dogiac do srodka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.