Skocz do zawartości
IGNORED

Watolina v/s pianka PU v/s maty bitum.

conri

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem czytałem , ale w postach nie znalazłem odpowiedzi

Czy po wyklejeniu wnetrz skrzynki należy usunąć dotychczasowe wytłumienie.

Domyślam się ze odpowiedź będzie :ocen sam na słuch , ale może przeczytam od tych do mają większe doświadczenie(liczę na Mc G.) Dotyczy tannoyów M4.Czy komora BR ma mieć wytłumienie.które ścianki, tylna ? boczne ? spód?

https://www.audiostereo.pl/topic/35401-watolina-vs-pianka-pu-vs-maty-bitum/

Wytlumienie miekkie najczesciej daje sie na dnie i za glosnikiem niskosredniotonowym, sluzy do walki z falami stojacymi.

Z kolei maty bitumiczne nie zastepuja wlokniny/filcu/gabki tylko sluza do walki z drganiami obudowy.

Jednym zmiany po wklejeniu mat podobaja sie a innym nie, dzwiek robi sie mniej nerwowy i nie kazdemu to odpowiada. Obudowa tych tannoy'i nie jest solidna, wiec zmiany po wyklejeniu matami beda duze. Czy beda Ci odpowiadac tego nikt nie wie:)

Pamietaj, ze wklejajac maty zmniejszasz obj. wewnetrza!

Ja zrobilbym tak: po wyklejeniu wnetrza matami wywalilbym cale wytlumienie poza wloknina na dnie komory, jezeli nie bedzie charakterystyczenie buczalo to ok:) jezeli bedzie to doloz kawalek za wooferem. Im wiecej wlozysz do srodka wlokniny, tym bardziej "ocieplisz" dzwiek.

Ps. Filc jest lepszy od wlokniny, tylko ze zabiera obj. wiec nie nalezy przesadzac poprawiajac w ten sposob firmowe konstrukcje. Co innego konstrukcje DIY, w tym przypadku mozna uwzglednic w fazie projektowania konkretna objetosc dla filcu i mat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.