Skocz do zawartości
IGNORED

scena muzyczna - potega wyobrazni

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

witam

w tym temacie pomowimy o scenie w naszych domach.

zastanawia mnie bardzo co myslicie podczas sluchania muzyki, staracie sobie cos wyobrazic?

np ja sluchajac muzyki klasycznej np hans zimmera staram sobie wyobrazic filcharmonie i cala scene, ulozyc z tego jedna calosc, gdzie stoja skrzypce itd.

najdziwniejsze sa zroznicowane nagrania czyli np jak po takim kawaleczku z wielkiej sceny pzrenosimy sie na malutka co jest zaraz pod nosem.

wypowiedzcie sie bo ciekaw jestem co myslicie

https://www.audiostereo.pl/topic/35455-scena-muzyczna-potega-wyobrazni/

na płytach ecm'u scena jest rewelacyjna, zazwyczaj przy takiej muzyce (garbarek) mam wrażenie jakbym stał nad urwiskiem (w tle morze, klif i te sprawy) muzyka płynie z całej wysokości, płynie wypełnia całą przestrzeń, tworzy się z nicości.

oczywiście podstawowe zalecenia, noc (cisza), światło (off), sąsiedzi (off)...

nie. czasami gdy płyta jest kiepsko nagrana - słucham nieanalityczne, nie szukam sceny, lokalizacji tylko próbuję dobrze bawić się z muzykami...

wiele płyt rockowych, np. klasyczne kiss nie powala realizatorsko - z muzyką co innego. tutaj bardziej liczą się inne aspekty brzmienia, inne smaczki... scena aż tak się nie liczy.

slicznie to opisujesz :)

hym ja dzis nabylem CD denona... i staram sie go zrozumic.

teraz przy zgaszonysm swietle slucham DIDO hmmm piekna muzyka, zamkniete oczy i co widze..... maly Ciemny lokal a na scenie Ona spiewa dla mmnie :)

Ja gdy słucham MArillion oczami widzę siebie jadącego w nocy oświetloną szosą w poznaniu koło tesko na osiedlu batorego, gdy słucham ostrej rockowej muzy wyobrażam sobie jak pędze autem marki porsze po autobanie w niemczech (też w nocy), gdy słucham enigmy wyobrażam sobie jak stoję w nocy na rynku w borku wielkopolskim, to by było tyle

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15888-100006581 1187390756_thumb.jpg

post-15888-100006582 1187390756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja osobiscie jak slucham jakiejs wokali np Dido to zawsze staram odnalesc ja na scenie i umiescic w jakims miejscu.... jak mi sie to nie udaje to mam mysl "kur** kiedy w koncu moj sprzet bedzie twoxryl piekna scene, co musze jeszcze wymienic" :P

co do ustawien kolumn nie mam zbyt wiele mozliwosci.... bede mial wieksze jak kupie TV LCD

co do odtwarzacza to tu opisana moja historia z wczoraj jak nabylem Denona DCD 625

Ukryta Zawartość

zacznij czytac od 2 strony

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.