Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do zestawu CA Azur640v2

ciupaga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Aż mi głupio zaczynać ale... jeszcze tydzień temu byłem w posiadaniu zestawu Yamaha CDX-596, AX-497, Głośniki KODA AV 737T (tuning zwrotnica Jantzen) i taka konfiguracja i jakość dźwięku jak również rodzaj słuchanej muzyki (elektroniczna, instrumentalna) była dla mnie przez ostanie 3 lata satysfakcjonująca. Przyszła pora na zmiany, w kontekście słuchanych gatunków muzyki wynikających z ilości płyt (dorzucę jeszcze Peter Gabriel, Jamiroquai oraz SMOLIK... dużo instrumentalnej mało Rock-owej musyki) po konsultacjach ze sklepami/komisami audiofilskimi zasugerowano mi zestaw Cambridge Audio 640v2. Ze względu na braki czarnego zestawu muszę poczekać do końca miesiąca, mam wiec czas na podjęcie decyzji jaki dobrać kolumny podstawkowe (podłogowe ze wzg. na brak miejsca odpadają). Wg mojego dotychczasowego dostarczyciela kolumn ideałem byłyby DYNAUDIO 52 cena u gościa na allegro (nowe 2350zł) ale czy do tej kwoty nie znajdę czegoś odpowiedniego do Cambridge i rodzaj muzyki. Zdaję sobie sprawę, że czeka mnie konieczność bezpośredniego kontaktu i odsłuchu więc... Stąd moja prośba o sugestie !

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość

Witold P.

https://www.audiostereo.pl/topic/35587-monitory-do-zestawu-ca-azur640v2/

witam.

Dynaudio lubią dużo prądu, z CA zagraja, ale boje się, że wszystkiego na co je stać nie pokażą.

może lepiej warto rozważyć np. takie Eposy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oczywiście idealnie byłoby jakbyś posłuchał.

pozdr.

Łukasz

Ukryta Zawartość

U mnie Azur "polubił się" z Tannoyami, wprawdzie z nieprodukowanej już serii, ale może posłuchasz czegoś z oferty tej firmy, zwłaszcza że za proponowaną kwotę możesz wyjść ponad podstawową serię.

Za "obowiązkowe" do odsłuchu w tym zestawieniu uważam natomiast KEF-y iQ-3.

Pozdrawiam,

obi

... bardzo dziękuję za wskazówki. Właśnie o to chodzi żeby nie zepsuć dźwięku Cambridge Audio - słucham muzyki o dużej zawartości elektroniki i przestrzeni (w żadnym wypadku TECHNO itp.) O ile Epos-y to cena powyżej 2000zł to już Kef IQ3 to bardziej budżetowa alternatywa. Rozważam jeszcze taki opcje:

Aucoustic Energy Evo 1

B&W DM602 S

JMLab Chorus 706-707S

Monitor Audio Bronze BR2

Monitor Audio Bronze RS1

WAżNA UWAGA: Pomieszczenie jest otwarte połączone z kuchnią i przedpokojem, kolumny będą stały na solidnej komodzie w odległości od siebie (170cm) od środka głośników, lewa kolumna będzie blisko ściany (5 cm), odległość od tylnej ściany jakieś 20cm - odsłuch z odległości 2,5metra

Co Panowie na to ?!

B&W skreśliłbym z tej listy. W tym zestawieniu (Azur + B&W) najgorsze jest to, że "na pierwszy rzut ucha" może zagrać efektownie i fajnie. A potem będziesz tego słuchał w domu i zaczniesz się męczyć. Za ostro będzie. Panuje opinia, moim zdaniem słusznie, że ta elektronika i te kolumny "gryzą się" jak mało które (oczywiście w segmencie budżetowym).

Pozdrawiam

A co do innych wymienionych przez Ciebie - tylko z AE Evo słuchałem Azura, podobało mi się. Ale bardziej z KEF-ami :)

Ceną się nie sugeruj - to, że kolumny są o ileśtam tańsze, nie znaczy, że zagrają gorzej. Zresztą 1700 i 2200 to tak naprawdę ten sam segment cenowy, czyli dolna budżetówka :)

Przy Twoim ustawieniu (dalekim od optimum) przedni bassreflex może być zaletą - choć niektórzy mówią, że to mit...

I jeszcze jedno: Azur może Ci dać całkiem ładną przestrzeń, ale nie możesz słuchać cicho. A do techno i tak by się nie nadawał :)

Pozdrawiam

>WAżNA UWAGA: Pomieszczenie jest otwarte połączone z kuchnią i przedpokojem, kolumny będą stały na

>solidnej komodzie w odległości od siebie (170cm) od środka głośników, lewa kolumna będzie blisko

>ściany (5 cm), odległość od tylnej ściany jakieś 20cm - odsłuch z odległości 2,5metra

AE raczej by odpadały moim zdaniem ze względu na to, że po pierwsze basreflex do tyłu więc ciężej z ich ustawieniem, a po drugie masz otwarte pomieszczenie co oznacza sporą powierzchnię, a to niewielkie monitorki i mogą nie podołać dużej przestrzeni.

Zanim zaczniesz dalej kombinować to posłuchaj CA z KEFami.

AE Egis Evo One bo o nich tu mowa graja tlusto jak na takie male skrzynki i ja tu bym raczej uwazal z basem bo maja stac blisko sciany.

np. Avance 506 mk2 przy podobnej kubaturze gral przy nich jak cherlak nie mowiac juz o wykonaniu bo tu juz nie bylo czego porownywac -AE sa za te pieniadze fantastycznie zrobione a za uzywki nie zaplacimy wiele ponad 8oo zl- widzialem gdzies ogloszenie. Nowe po rabacie kosztowaly 1450 zl .

Kefy graja raczej szczuplo w odbiorze ale za to z bardziej precyzyjnym basem taka ich uroda trzeba posluchac bo moze byc pozniej nieszczescie.

robix

Bardzo WAM dziękuję za CENNE i konkretne opinie. W przyszłym miesiącu przed spodzniewanym zakupem głośników, jestem umówiony z właścicielem sklepu adiofilskiego w rzeszowie na Testy odłuchowe głośników z Cambridege Audio. Jestem w dobrej sytuacji gdyż, posiada większość wymienianych po drodze selekcji głośników. Na tym etapie selekcji ranking wygląda następująco:

1. Kef IQ3

2. AE Evo 1

3. Paradigm Titan Monitor v.5

4. Monitor Audio Silver RS1

Na zestaw Cambridga Audio muszę (niestety) poczekać do przyszłego tygodnia, ponieważ ciężko namierzyć czarny zestaw, a w zamówionym sklepie czekają na dostawę od dystrybutora na polske. W chwili obecnej pozostaje delektować się muzyką na słuchawkach (nowy nabytek od 2 dni) SENNHEISER HD 555.

Jeśli Macie jeszcze jakieś uwagi proszę być wylewnym... chętnie wszystkie czytam !

Pozdrawiam

Witold P.

ja do CA Azur 640 v1 sluchalem Aegis Evo 1, Monotor Audio Bronze, malych Elacow i JMLab Chorus 707S i tak po kolei:

Evo 1 - wszystko mi sie podobalo, basu bylo sporo jak na monitory, poza tym bez minusow

Małe Elac ze wstęgą - jakies takie roztrzesione, za malo basu, sprzedawcy sie nad nimi rozczulali a mi sie strasznie nie podobaly.

Małe Elac bez wstęgi - lepiej, ale to naprawde małe kolumienki, a ja czasem lubie tez czegos ostrzejszego i

bardziej zeby dzwięk poczuć posłuchać.

Monitor Audio Bronze - spoko ale bez rewelacji, w porownaniu do Evo 1 jakby leciutko wycofane, ale krotko ich sluchalem, Evo 1 maja chyba wiecej skrajnego pasma (gora, dol).

Chorus 707S - bardzo wyrazista gora, naprawde sporo basu jak na monitor (ale to jest duzy monitor), polaczenie z CA jasne, bedzie zbyt jasne dla wielu (ja tak wlasnie wybralem, takze ze wgledu na mozliwosc zakupu wtedy po atrakcyjnej cenie. Podoba mi sie aczkolwiek teraz wiem ze kiedys zmienie CA na cos lepszego, moze ciut cieplejszego, lepiej grajacego w mocniejszym rock-u). Jakby nie JMLab to bym wzial EVO 1.

W wielu zestawieniach na forum pojawialy sie wlasnie Kef-y wiec tez radzilbym przesluchac, choc ja nie sluchalem. Kiedys z monitorow chwalono tez Heybrook HB2, ale one teraz maja tylny b-r i po mojemu sa bardzo nieladne ;)

Szczerze przyznaję, że miło jest czytać rozwijający się własny wątek. Dzięki temu (wątek - forum) poznałem dziś kolegę, który okazuje się mieszka w bloku obok i również interesuje sie STEREO DŹWIĘKIEM - Internet zbliża - Pozdrowienia dla Tomasza

Dostałem dziś informacje, że CA wjechały do Polski i na magazyn dystrybutora więc prawdopodobnie we środę powinienem z wielką czułością rozwijać z folii nowiutki sprzęt. Jak już wcześniej wspomniałem, smakuję muzykę przez słuchawki SENNHEISER HD 555. Kupiłem na allegro za 399zł i nie był to zakup w ciemno. Znajomy (zwany: budowniczy od kolumn) kilka tygodni wcześniej kupił sobie ten model, chociaż ubolewa, że nie stać go na model 650 - 1500zł ! lecz zakresy jakie oferują te słuchawki są chyba dla nietoperzy. Wcześniej miałem Philipsy SBC-HP910 i grały zdecydowanie jaśniej w zestawieniu z Philipsem SBC-HP590 (nagradzane). Był to zakup z przed pięciu lat i do niedawna taka akustyka bardziej mi odpowiadała, przyszedł czas na radykalne zmiany ale o tym już pisałem.

W tym momencie słucham SENNHEISER HD 555 - Remaster CLANNAD - LEGENDE na Denon D-M35 DAB (okazyjnie bez głośników na allegro za 500zł !) polecam !!!! jeśli szukacie alternatywy do np. sypialni, jako drugi sprzęt grający w domu - opinie w świecie Hi-Fi są jednoznaczne tzn. (****) do (*****) gwiazdek. Dźwięk: fenomenalna stereofonia i nawet przy głośnym słuchaniu zachowana analityczność. Miałem okazję posłuchać SENNHEISER HD 555 jeszcze gdy posiadałem Yamaha CDX-596 i musze przyznać, że te słuchawki obnażają jakość sprzętu oraz nagranych płyt.

Trochę się rozpisałem, chyba chce dalej ciągnąć ten wątek do czasu nabycia Monitorów :)

Pozdrawiam

Witold P.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dawno mnie tu nie było ale nadrabiam zaległości. Więc od tygodnia nie mogę się nacieszyć (jak dziecko zabawką) zestawem Cambridge Audio. Zanim jednak do mnie przyjechał to firma kurierska Siódemka woziła go po całej Polsce. Temat brzmi "Monitory do zestawu CA Azur640v2"ale zanim do tego przejdę podzielę się pierwszym wrażeniem z odsłuchu CA na słuchawkach Sennheiser 555. Faktycznie Wzmacniacz jest słabszy (moc) od wcześniej posiadanej Yamaha AX-497 jednakże to co usłyszałem ustawiając potencjometr na godz. 11 - Nic nie usłyszałem ! tzn. usłyszałem CISZE - żadnych szumów, zakłóceń itp. Teraz wrażenia... faktycznie CA jest idealny do słuchania muzyki instrumentalnej/elektronicznej, w każdym razie każdej płyty na której jest tzw. klimat - jeśli go nie ma, to go nie usłyszymy bo CA sam z siebie nic nie wniesie jak to miało miejsce w przypadku Yamaha (CDX-596 ProBIT + AX-497). Słuchając odnoszę wrażenie jakby muzycy grali przede mną, wiem gdzie jest każdy instrument, a w przypadku elektroniki jakby muzyka wciągała mnie do środka lub był na miejscu reżysera przed konsolą i zgrywał LIVE materiał. Jutro wybieram się po głośniki - po rozmowach z naprawdę kompetencyjnymi ludźmi od HiFi - (wielkie uznanie dla pracownika z salonu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zdecydowałem na KEF IQ3. Miałem je odsłuchiwać przed zakupem w Nautilusie II Rzeszów ale... Panowie zdecydowali że za poświęcony mi czas na przygotowanie odsłuchu MUSZĘ u nich coś kupić (przesada, paranoja !) wiec w ostatniej chwili (wczoraj wieczorem) znalazłem aukcje KEF IQ3 na Allegro o 400 zł taniej niż po upuście w Nautilusie i nie zastanawiając się długo - kupiłem - wiec jutro jadę (170km ode mnie) odebrać je od obecnego właściciela. Pozostanie już tylko kwestia interkonektów ale to w następnym wejściu.

Witold P.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.