Skocz do zawartości
IGNORED

Denon avr-3805 vs. 2307 odsłuch

marcin9999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno miałem dylemat kupić używanego denona 3805 czy może nowego 2307. pozstanowiłem wypożyczyć te dwie "sztuki".

Temat powstał dlatego że wiele osób pisało ze 2307 ma wszystko to co wcześniejszy 3805 wieć może bediz etak samo.

Zacząłem więc porównywać:

najpierw waga: stara 3805 to 5 kg więcej niż 2307. ale to niekoniecnzie musi grać więc sobie odpuszczam tutaj ocenę.

Pilot: tutaj dotykowy pilot 3805 deklasuje rywala - swietnie sie programuje i obsługuje wszystko - do tego jest bardzo efektowny, zaswieca sie w momencie poruszenia..2307 - tutaj troche biednie - zwyczajnie

obraz - nie porównywałem - używam projektora z hdmi bepośrednio z n-ki i odtwarzacza dvd.

dzwięki kino - film piąty element -

3805 ma szczegolnie w trakcie scen muzycznych jakąś scenę...jest tak iwyważony nie kłuje po uszach...jest bardzo muzykalny , nagła zmiany nateżeniea dzwięku wychodzą mu szczególnie dobrze- atak jest natychmiastowy ale i wyciszenia scen bardzo spektakularne. swietnie kontroluje bas

2307 - moze niepotrzebnie w tej kolejnosci ale jak podlaczylem od razu w uszy rzuciło się kłucie i piaszczące soprany, bas taki troche rozlazły , jesli chodzi o przestrzeń to 70 procent z tego co dawał 3805 jakos było kino..ale gdzieś daleko...nie siedziałem w środku spektaklu...

muzyka z cd podłaczona coaxialem - tutaj widać jak 3805 deklasuje rywala. dzwięk jest zrównoważony przypomina juz dziwek ze wzmacniacza stereo za jakies 3 tys. w przypadku 2307 powiem tak - niby wszystk ojest dobrze ale jakoś nie slychać w tym muzyki tylko sume jakiś dzięków typu "solo".

Zdecydowałem że zostanie 3805 ( 500EUR ebay ) - 2307 powinien moim zdaniem kosztować w takim przypadku maksymalnie 1200 złotych.

https://www.audiostereo.pl/topic/35628-denon-avr-3805-vs-2307-ods%C5%82uch/

nie rozumiem za badzo twojej oceny! Skoro wg ciebie 2307 powinna kosztować 1200 złotych to co z resztą modeli 1907, 1707 czy 1507 nie mówiąc juz o innych konkurentach. Mnie 2307 będzie kosztował 1999 złoych i wydaje mi się że jest wart tej kwoty tym bardziej że wcześniej mialem 1706 obecnie 1907 i mam porównanie

to spróbuj uzywanego 3805 za 2000 zł to zobaczysz dlaczego napisałem że 2307 warta nie więcej niż 1200 mimo że w sklepie chća za niego 2000 ( sam też byłem bliski kupienia go - dobrze że olśniło mnie na czas ) a co do 1907 i temu podobnych to myśle że tutaj w ogóle nie ma o cyzm mówic.

wiem do czego zmieżasz bo sam po mału dąże do coraz to zmyślniejszych sprzetów - od razu człowieka nie stac na to aby zakupić sprzet za 5 lub więcej tysięcy. Gdyby miała byc od razu taka półka jakościowa sprzętu jak np. model 2307 (jako podstawowy!!!) to taki man kowalski nigdy nie mógłby sie raczyc "wielokanałowym dżwiękiem" kina domowego, nie mówiąc juz o mantach i temu podobnych. A tak nawiasem mówiąc gdzie widziałeś tego 3805 za 2000 klocki???

sam kupowałem denona 3806 6 miesiecy. wiem o czy mówisz marcin9999. 3805 i 3806 to już klasa. jedynie wyższość ma nad nimi 4306. słuchałem 2807 i był jakiś płytki dlatego zakupiłem 3806 i nie żałuje tego zakupu za nic.

polecam serie 38xx.

pozdrawiam radek

...tyle pochlwbstwa na temat modeli serii 38..............a macie jakies namiary na dobre ceny????Do zimy chcialem zakupić 2307 a teraz stawiacie mi kolejna poprzeczke - bez kredytu zaciągnietego sie chyba nie obejdzie

Sugerowanie, że 2307 powinien kosztować 1200 zł, bo używany 3805 kosztuje 2000 zł, to nieporozumienie. Nowy odpowiednik 3805, czyli 3806 kosztuje 3900 zł i to jest cena odniesienia.

Wracając do porównania. Trudno porównywać 2307 z 3805, gdyż to dwie półki różnicy. A pisanie, że mają niby to samo, też nie jest poprawne. 3805 jest o dwa lata starszy, ale jego tor audio oraz przetworniki są lepsze, niż w serii 2307.

Gdybyś postawił naprzeciw siebie 3806 i 3805, pewnie doszedłbyś do wniosku, że 3806 również powinien kosztować 2000 zł, gdyż nie różnią się brzmieniem. Zapominasz jednak, że gdy wychodzisz ze sprzętem ze sklepu, jest on już sporo tańszy, niż w momencie, gdy za niego płaciłeś.

Szkoda, że z cenami nie jest tak, jak piszesz. ;)

ArtS :)

-> ArtS007 popatrz na tytuł wątku porównałem używanego 3805 za 2000 zł ( i on jest pukntem odniesienia - bo nowych takich nie ma ) do nowgo 2307. Skoro 3805 teraz kosztuje 2000 tys to proporcjonalnie moim zdaniem realna wartosc 2307 to 1200 zl. Mysle ze nie ma co tutaj rozdzierać szat, a porównałem je bo w innych wątkach na forum byli tacy co pisali że 2307 gra tak samo jak 3805 co po tym co w trakcie tego porównania uslyszałem na własne uszy mnie rozśmieszyło.

Serie 38xx posiadają bardzo dobre komponenty toru audio i mogę sie pokusić o stwierdzenie że bardziej postawiono na audio w tych seriach niż na tor wideo. Z kolei w seriach 27xx i 28xx postawiono bardzie na Ipody, video i inne udogodnienia. Osobiście w Bydgoszczy przed zakupem 3806 słuchałem serii 27xx,28xx, 38xx, 43xx i stwierdzam jednogłośnie że odsłuch maszyn wyłonił zwycięzców i było ich trzech a mianowicie:

1. 4306 (brzmienie + możliwości video - scallery itd, gniazdo ethernet + PC streaming media)

2. 3806 (brzmienie nie ustępowało jakością 4306 jedynie mniejsza moc + mniejsze scalowanie video, brak ethernet)

3. 3805 (brzmienie prawie identyczne, w sumie nie do odróżnienia+brak Audyssey MultEQ XT, Noise Shaped Video (NSV) i może jeszcze coś te modele różni ale nie jest to raczej aż tak znaczące.

4. seria 27xx i 28xx (ładne brzmienie ale niestety nie dorównuje i nie dorówna wyższej serii 38xx i 43xx.

Ktoś, kto pisze, że 2307 zagra tak samo dobrze jak seria 380x, pisze bzdury.

Jeżeli uważasz, że porównywanie cenowe sprzętu używanego do nowego ma sens, to niestety, ale się mylisz.

Przeczytaj uważnie co napisałem o modelu 3806, który jest jeszcze dostępny w detalu i jest bezpośrednim następcą Twojego 3805. 3806 kosztuje 3900 zł i to jest realna wartość tego sprzętu. Gdyby Twój 3805 był jeszcze dostępny w detalu, kosztowałby podobnie. Twoje 2000 zł za ten sprzęt uwzględnia, że był on przez kogoś używany.

Denon, podobnie jak inni producenci, produkuje sprzęt w rozbiciu o serie. I tak nie można się odnosić do tego, że nowszy ampliruner zagra lepiej od starszego. Porównanie ma sens jeżeli porównuje się sprzęty tej samej serii.

Np.: Denona 2307 można porównać do starszych: 2106, 2105 itd.

Denona 3805 można porównywać do 3806, czy 3808 (właśnie będzie wchodził do handlu).

Inne porównania są nieuprawnione. Szczególnie te cenowe.

BTW. Gratuluję udanego nabytku.

Marcinie, Twoje porównanie jest bardzo wartościowe, jeżeli pominiemy kwestie cenowe. Piewcy przewagi 2307 mieli z pewnością na myśli wyposażenie tego modelu w złącza HDMI. Takie czasy. Ty zaś doceniłeś dźwięk i o to właśnie chodzi. Jako ciekawostkę proponuję zajrzeć pod ten link (bezpośrednie porównanie modelu 3805 z 2307 pod kątem wyposażenia):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [0]=296

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a może lepiej zakupić 3806 i mieć i HDMI i scalera i bardzo dobry tor audio.

a że coś jest do wszystkiego czyli do niczego to tak samo można mówić o komputerze ze jest do wszystkiego czyli do niczego. proszę nie wypisywać takich myśli bo to jest nie na miejscu w tej półce jakościowej :)

ja problem hdmi rozwiazalem tak ze kupilem rozdzielke (v1.3) na ebayu za 100 zł i mam hdmi do projektora z dvd i n-ki. żadnych utrat jakości mimo 15 metrowego kabla - oi ile kable w audio i przy analogowym obrazie maja weielkie znaczenie o tyle kabel hdmi jak tylko ma ferryty przesyla jak kazdy inny nawet w 1080 p.

radas66... W komputerze przynajmniej możemy sobie wymieniać różne podzespoły na inne jak nam coś nie pasuje. W amplitunerze jakoś sobie tego nie wyobrażam :) Przynajmniej nie bez lutownicy, śrubokręta i sporej wiedzy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.