Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana okablowania kolumn krok po kroku

matess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytałem już wiele tematów o zmianie okablowania kolumn, ale nie jestem pewny i musiałem napisać ten temat.

Moje kolumny to KODA EX588. Czytałem wypowiedź jednego z forumowiczów, który napisał, że po wymianie kabli i kondensatorów w takich samych kolumnach poprawił się bas, stał się szybszy(jest zauważalnie opóźniony) i tony wysokie.

Chciałbym się od Was dowiedzieć, na jakie kondensatory należy wymienić, jakie kable i jaką mają mieć długość? Ile to mnie wyniesie(nie chcę przeznaczać na to za dużo kasy, może do 200zł)?

Oj

Tak, to nic z tego nie będzie :).

Musiałbyś rozrysować zwrtonicę.

Taka prosta wymiana elementów rzeczywiście może trochę wpłynąć na pracę zestawów, ale bardziej daje poczucie, że się porpawiło co się mogło w miarę swoich możlwiości.

Wymiana okablowania (taka bez udziwnień w kierunku zmieniających brzmienie) może być niezauważalna przy tym pułapie głośników, ale dla zasady wskazana.

Wymiana kondów może o wiele silniej wpłynąć na brzmienie, ale trzeba pamiętać, że po ich wymianie możliwa będzie potrzeba zmian tłumienia w sekcjach (lepsze kondy mają trochę mniejszą stratność, więc często dochodzi do zwiększenia emisji wyokich częstotliwości). No ale moze to rzeczywiście wpłynąć na średnicę i wysokie.

Co do basu, to jeżeli jest opóźniony, to kable nie pomogą (ani kondy) ich prosta wymiana. Możliwe, że: albo jest wypchnięty na strojeniu, albo buczy (opóźnia się, rezonuje - wtedy zabawa z wytłumieniem i strojeniem), albo opóźnia się z fazą (wtedy zabawa we zwrtoce).

Tak czy inaczej wszelką rozmowę trzeba by zaczynać od tego, abyś rozrysował zwortnicę i podał wymiary komory (skrzynki od środka, wsie długości i proporcje) wraz z wymairami tyunelu (tuneli) itp.

Tak czy inaczej, możesz się pobawic, dobra zabawa :).

Najlepiej modernizację kolumn zlecić komuś doświadczonemu. We własnym zakresie w miarę bezpieczna jest wymiana okablowania. W tanich zestawach kable zazwyczaj montowane są na szybkozłączach, odlutowania wymaga kabelek mocowany w zwrotnicy. Na forum jest wiele osób, które chętnie zrobią modernizację twoich kolumn. Zawsze to jakieś kolejne doświadczenie.

do modernizacji kolumn polecam Ci Pana McGyvera. Moze sie sam tu odezwie. Zna sie facet na rzeczy. Mi co prawda nie robił modernizacji ale doradzał zakup kolumn. Później po zakupie wszelkie jego uwagi okazały sie strzałem w 10tkę.

Po wypowiedzi kol. Chruper nie mam nic do dodania.

Pozostaje rozrysować zwrotnice. Podejrzewam też, że w tych kolumnach skrzynki są nieszczególnie solidne, i może warto nad nimi popracować.

Tak czy inaczej, sama wymiana kabli (o ile niczego nie pomylisz) jest operacją dość bezpieczną, i raczej nie pogorszy dźwięku (choć znam przypadki niefachowej wymiany kabli, która wpłynęła na dźwięk niekorzystnie, ale to już chyba trzeba się specjalnie "postarać" :-))).

• 4 tygodnie później...

Witam.

Chciałbym dać komuś kolumny do przerobienia. Wymiana okablowania, kondensatorów, rezystorów(?). Nie dysponuje zbyt dużą ilością pieniędzy w tym momencie(15lat), potrzebna jest mi przeróbka do połowy października. Nie chciałbym wysyłać nigdzie kolumn, bo koszt transportu wyniesie ze 100zł w obie strony(jak nie więcej. 100kg). Mieszkam niedaleko Szczecina. Może Pan mieszka niedaleko, albo zna kogoś kto by się tego podjął i mógłby mi polecić.

Czy zmieściłbym się w 300zł? Jaki może być koszt robocizny? Nie maja to być komponenty najwyższej klasy.

Dziękuję, pozdrawiam Mateusz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.