Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik do M18WH i do zwrotki O2K

walkman6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowny Forumowiczów,

Wiem, wiem... pewnie większość mnie skrytykuje za ten temat, ale chce wyjaśnić tę sprawę raz na zawsze. ;) Na

pewno będzie to pomocne dla innych użytkowników.

Jaki głośnik wysokotonowy można połączyć z Vifą M18WH poprzez zwrotnicę od Ostinato 2000?

Wiem, że na pewno pasuje D27TG-35-06 i PL27TG-35-06, natomiast wiem co z D27TG-05-06 albo D26TG-05-06?

Z góry dziękuję za info.

No właśnie nie wszystko. Mam na myśli głównie tańsze Vify bez dodatkowej komory z magnesem czyli o oznaczeniu TG-05-06. Czy są one tak samo dobre do zwrotnicy O2K? Mają trochę inne parametry od wymienionych głośników z dodatkową komorą. Czy ta różnica jest na tyle wyraźna, że zwrotnica się już nie nadaje.

A poza tym wypełniłem błąd w pierwszym wpisie:

"Wiem, że na pewno pasuje D27TG-35-06 i PL27TG-35-06, natomiast "NIE" wiem co z D27TG-05-06 albo D26TG-05-06?

Z góry dziękuję za info."

Zasadniczo zalecałbym trzymanie się oryginalnych zalożeń, ale zdaje sobie sprawę, ze kiepściutko jest z dostępnością tych Vif. Zdecydowanie mona użyć D27TG-05-06, jedyne czym się różni ten głośnik to płaski front. Ten fałd nie ma wielkiego znaczenia, są co prawda nietoperze które twierdzą ze słyszą jego działanie, ale ja nic takiego nie stwierdziłem.zresztą nawet rozum pdpowiada że to zaokrąglenie ma za mały promień zeby zmienic cokolwiek w zakresie pasma akustycznego, a jeśli nawet to na jego skraju, gdzie rzadko które ucho jest w stanie cokolwiek odróżnić. Z tego co widziałem niedobitki D27TG-05-06 są jeszcze w Akkusie, więc w razie czego mozesz to kupić. D26 odpada - to jest zupełnie inny głośnik, trzebaby przeprojektować zwrotnicę.

Rozumiem, ale Vifa PL (którą miałeś na myśli) posiada komorę wytłumiającą i przez to posiada trochę inne parametry zwłaszcza dużo niższe fs = 750 Hz, natomiast D27TG-05-06 bez dodatkowej komory ma fs = 1000Hz (D27TG-35-06: fs = 650Hz). różnica w cenie jest nieduża, ale jeżeli ta zwrotnica będzie odpowiednia do tego głośnika to ja też nie jestem takim "nietoperzem" żeby usłyszeć różnicę dla tweetera z komorą i bez. :)

Serdecznie pozdrawiam

Z reszta daj sobie od razu spokój z PL27 czy D27 bo i tak zapragniesz czegoś innego ja dziś właśnie zamówiłem w akkusie D25AG-05-06 i elementy do zwrotnicy. Jak to pisał w wątkach McGyver ze D27TG to najgorszy model vify a w którymś wątku czytałem ze jednym z najleszych jest D25AG, powiesz mi zaraz ze go za guru uważam, nie ale już mi dwa razy dobrze doradził, i żałuje ze 3 raz nie posłuchałem i zamiast 18L zrobiłem 21 L dla m18wh. A tak na marginesie jak za 14 dni przyjdą D25AG i będą grały lepiej jak D27TG to mogę ci te D27TG sprzedać i na pewno cię to taniej wyniesie.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

I to była konstruktywna odpowiedź.

Tu nie chodzi o to kto jest guru tylko o dobre brzmienie (dobre rozwiązania). Również słyszałem o tym że D25AG jest najlepszą Vifą. Myślę że i tak na razie D27 będzie wystarczające na dłuższy czas. To będą moje pierwsze kolumny a są robione na raty ze względów ekonomicznych.

W Akkusie? Rozumiem, że to jakieś indywidualne ustalenia, ponieważ na stronie internetowej nie ma ich do kupienia.

Pozdrawiam

Tak zadzwoniłem, zapytałem. Powiedział Pan Witold, że są na zamówienie dostępne. Więc pogadałm z nim na gg co do cewki jaką podaje Lete, bo takiej też w akkussie nie mają, ale na zamówienie zostanie zrobiona z innej poprzez odwinięcie i sprawdzenie systemem CLIO. Koszt 2 vif 2 kondów scr i 2 metalizowanych 337zł i 18gr, dziś wpłaciłem na konto, realizacja do 2 tyg. Jeżeli ci się nie spieszy i wytrzymasz te przynajmniej 2 tyg, to jak chcesz to sie na priv PW zgadamy się co do ewentualnej sprzedaży D27TG jak byś był zainteresowany.

Jeśli już wymieniać wysokotonówkę to IMO najlepiej na XT19, ale trzeba umieć sobie skonstruować zwrotkę. Zresztą do tego zeby zastosowac D25AG też trzeba umieć sobie zrobić zwrotke, więc użycie XT 19 nie zmieni tu postaci rzeczy. Jak ie czujesz się na siłach stosuj oryginał. Brak komory tłumiącej - nie sprawdzałem tematu dokładnie, ale wydaje mi się ze to moze być problem, nawet jeśli dotyczyć on będzie dolnego skraju pasma, to i tak to wszystko może być słychać. Mea culpa że nie zwróciłem wczesniej na to uwagi. Na siłę można sobie ją dorobić, ale skoro właśnie trafia się mozliwosć odkupienia używek z komrami tłumiącymi to korzystaj, przerabiany głosnik zawsze później będzie trudny do sprzedania, a te głosniki to nie jest żaden hi-end (owszem, bardzo przyzwoite jak na swoją cenę) więc możliwość ze trzeba będzie gonić za jakiś czas.

Niestety nie jestem konstruktorem zwrotnic i wolę zaufać sprawdzonym projektom. Pomimo, że np. XT jest w tej samej cenie co nowa PL-ka. Uważam, że zwrotnica ma na tyle duży wpływ na brzmienie, że powinna być dobrze skonstruowana.

Ja zdecydowałem się na D25AG ponieważ lete się postarał o zwrotnicę, a też za cienki jestem żeby zrobić sam do xt. Wiadomo choroba audio postępuje dlatego zmieniam głośniki i dla tego że chcę mieć w miarę możliwości coraz to lepsze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.