Skocz do zawartości
IGNORED

prośba do Admina - zakładka PC AUDIO

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

No ale rozwiązania typu Squeezebox też by się łapały ?

Bo ja już miałem kompa podłączonego przez USB z DACiem i zdążyłem już z tego zrezygnować.

Wg. mnie rozwiązania typu SqB to przyszłość. Dziś może się z tym nie zgodzicie, ale jak Accuphase wypuści klocek który będzie miał jedynie antenki to zrozumiecie o czym mówię.

Muzyka będzie ściągana na komp (tak jak w ipodzie) i wgrywana na domowy serwer muzyczny, który będzie przesyłał muzykę do przetworników z buforami. I te przetworniki wcale nie będą tanie...

Wg. taka sytuacja jest nieunikniona ponieważ artyści popowi zaczną wydawać pojedyncze piosenki zamiast płyt. Rewolucja ipodowa to sprawi. I do tej sytuacji dostosują się firmy typu Accuphase lub McIntosh..........

Gość rochu

(Konto usunięte)

JFSebastian>

>No ale rozwiązania typu Squeezebox też by się łapały ? (...)

Powodem zaproponowania nowej zakładki jest chęć potraktowania komputera /czy też systemów sieciowych takich jak Squeezebox/ jako równoprawnego źródła audio.

Tu nie chodzi o domowe PC z Audigy na pokładzie i głośniczki firmy Trust czy też o to jakim kabeliem wzmiankowaną kartę podpiąć do miniwieży, lecz o potraktowanie w sposób poważny mozliwości jakie daje komputer.

Obecnie w powyższym zakresie dostępnych jest wiele ciekawych produktów i rozwiązań pozwalających osiągnąć jakość dzwięku na poziomie hi-end. Ciekawym przykładem jest tutaj recenzja systemu VRS opartego o kartę Lynx Two B, zamieszczona na 6moons.com. Komputer audio za 9-15 tys USD w zalezności od wyposażenia to chyba działa na wyobraźnię. Produent zachwala wręcz że urządzenie to pozwala na ekspolorowanie cyfrowego zapisu płyt CD aż do granic jego możliwości.

Z drugiej strony - czy nam się to podoba czy nie - aktualnie większość produkcji muzycznych opartych jest o studia cyfrowe /kwestia konsekwencji w zakresie jakości to kwestia odrębrna, chociaż z drugiej strony ciekawy jest efekt polegający na pojawieniu się sporej ilości niezaleznych producentów muzycznych/.

Myślę więc że tematyka jest ciekawa. Pytań jak myślę jest sporo.

Nie wiem czy jest to przyszłość rynku urządzeń audio. Patrząc na powracającą modę na vinyle czy na tworzoną wokół Non Oversampling DAC legendę, nie jestem tego tak pewien.

Nie mniej - jak myślę - komputer jest ciekawą alternatywą w domenie cyfrowej tegoż rynku.

Dobry pomyśl ale nie lepiej było tutaj?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Niezły pomysł, tylko angielska składnia trochę nie na miejscu... Zamiast Komputer Audio proponowałbym Audio - komputery, audio na PC, komputerowe audio lub cuś w tym stylu...

rochu, 31 Sie 2007, 09:29

>Nie wiem czy jest to przyszłość rynku urządzeń audio. Patrząc na powracającą modę na vinyle czy na

>tworzoną wokół Non Oversampling DAC legendę, nie jestem tego tak pewien.

To margines dla audiofilów. Muzyka popowa wyznaczyła już nowy kierunek - zakup muzyki przez NET. Pojawiają się coraz to lepsze i droższe audiofilskie transportery bezprzewodowe (transporter od transportu CD). To nie zniknie !

W wydaiu nieaudiofilskim ściągać się bedzie muzykę skompresowaną. W wydaniu audiofilskim będziesz sciągał co chcesz - muzę w formacie lepszym niż SACD...

To nie my audiofile zadecydujemy o kształcie rynku. Accuphase i McIntosh robią również dla ludków słuchających popu..........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.