Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze nie-kochane Audio

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze to juz bylo ale musze to napisac.

Dzis zakupielm nowy numer Audio. Skuszony dolaczona plyta do tego magazynu. Nawet specjalnie nie przegladalem tego numeru w Empiku. Przegladam gazete w domu, i co. Zero, zero rzadnego testu stereo. Szukam szukam i nic. Co to jest zebym w gazecie audio czytal o projektorach. Jezeli bede chcial poczytac sobie o telewizorach to zakupie chyba inna gazete. A moze gazeta chce zmienic czytelnika. I od teraz bedzie tylko Kino domowe. Czy moze na rynku latwiej o takie urzadzenia do testowania.

Gazety nigdy specjalnie regularnie nie kupywalem. Wybieralem tylko interesujace mnie numery. Ale co ze stalymi czytelnikami, czyzby audio sie od nich teraz odwrocilo.

Szkoda gadac i pisac.

Moze zaraz napisze na grupie Kino Domowe jaki wspanialy numer wydalo Audio......najlepszy w swojej historii.

Wspolczuje stalym czytelnikom a jeszcze bardziej prenumeratorom.

A moze ktos sie skusi na 24 miesieczna prenumerate. To w koncu 8 numerow gratis. Tylko zeby sie za rok nie okazalo ze w gazecie same testy telewizorow i od czasu do czasu okazjonalnie test pralek.

Czy jest tu ktos na grupie ktoremu taki profil pisma odpowiada...?

wkurzony Krystian

https://www.audiostereo.pl/topic/3582-nasze-nie-kochane-audio/

Krystian. Zgadzam się z Tobą.

Mnie nie interesuje kino domowe, ale od biedy toleruję to, że są testy odtwarzaczy DVD, amplitunerów, itp, bo to jednak też urządzenia audio. Stopniowe zwiększanie ilości testów sprzętu kina domowego, kosztem stereo (i powolne zanikanie testów stereo), zaczyna mnie już drażnić. I dotyczy to nie tylko "Audio". Ale trudno, widocznie takie jest teraz zainteresowanie klientów.

Ale te projektory, to już ostre przegięcie. Chyba, że oferują one bardzo dobrą jakość dźwięku :-|

Mam jeszcze do grudnia (dwuletnią) prenumeratę Audio, ale potem już będę kupować tylko numery, w których jest coś, co mnie szczególnie interesuje.

Były prenumerator - Yanoosh.

Janusz z Torunia

Yanoosh>

To masz szczescie ze prenumerata tylko do grudnia. Ja teraz to balbym sie zaprenumerowac jakas gazete audio. Wlasnie ze wzgledu na te wielokanalowce.

Ja tez nie mam nic przeciwko wielokanalowcom, ale dlaczego kosztem stereo.

Spoko- mam inne zdanie jak wiekszośc czytelników. Jestem "fanem" naszej kochanej prasy od początku (no może trochę dłużej), razem z tą prasą się rozwijam i zgadzam się z nią (no może nie do końca). Systemy KD są systemami kinowymi tylko z nazwy, bo co współnego z kinem ma SACD ?

No chyba że zatrzymaliscie sie na etapie stereo do tego stopnia, że macie trudności z odróznieniem SACD os pralki ? Jeszcze kilka miesięcy a testy KD się skończą. Praktycznie każdy odtwarzacz poniżej 1000zł będzie już czytał SACD i DVDAudio, więc będą to zestawy "AKD-audio kino domowe", chyba że ktoś wymysli ciekawszą nazwę.

A zwolenników stereo mi nie szkoda, bo są przesadnie zarozumiali (słuszne posądzenia o mulerstwo na forum). sam jestem audiofilem od lat, ale przejscie na nowe formaty traktuję pozytywnie. To tak jak kiedys z mono na stereo. Do tego procesor zawsze mozna wyłączyć i downmixować (okropne słowo) sobie dźwięk do postaci stereo i po sprawie.

jeszcze raz apeluję- trochę otwartości !

-> Andrzej

My nie pisaliśmy o tym, że kosztem testów sprzętu stereo pojawiają się testy np. odtwarzaczy SACD (te akurat są też urządzeniami audiofilskimi), tylko o tym, że w to miejsce pojawiają się testy sprzętu kina domowego, który to sprzęt zwykle nie jest nazbyt audiofilski.

Ale Ty oczywiście uważasz, że jeżeli sprzęt odczytuje płyty "gęstych" formatów, to wystarczy, żeby uznać go za audiofilski. I nawet lepszy od każdego odtwarzacza CD.

Tymczasem dla mnie odtwarzacz musi lepiej grać, żebym go uznał za lepszy. Nie wystarczy mi, że odczytuje "gęste" formaty.

Osławiony przez Ciebie Sony pakuje już SACD nawet do kompletnego zestawu kina domowego za bodajże 2000 czy 2200 zł (w tym odtwarzacz, wzmacniacz i wszystkie głośniki). Dla mnie taki zestaw jest tak samo audiofilski, jak trzeszczadełko typu jamnik. I wątpię, czy pakowaniem tego formatu do takich urządzeń Sony przysłuży się pozytywnie formatowi SACD.

Kilka, czy kilkanaście, lat temu słyszałem, jak pewien facet zachwycał się jakością CD na podstawie odsłuchu jamnika z odtwarzaczem CD.

Trochę teraz podobny jest Twój zachwyt nad "gęstymi" formatami, z czegokolwiek by one były odtwarzane, byle by tylko to były "gęste" formaty.

Pozdrawiam... Janusz

Janusz z Torunia

ostatnio zaczyna mi byc wstyd ze mam tylko 2 kolumny...

-- czy kobieta z 6 piersiami jest atrakcyjniejsza od takiej "dwukanalowej" ?

kobieta powinna miec dokladnie tyle piersi ,aby mezczyzna mogl stwerdzic ze wiecej mu do szczescia nie trza, mnie tam 2 do szczescia starcza, jestem normalny ...

Panie Maćku. Wynika z tego, ze i ja słabo znam sie na komputerach. Nie moge przesłac tego pliku- jest zbyt duży. Taki dostalem komunikat. Takze jak jutro uda mi sie cos z tym zrobic to przesle ten utwor na Pana poczte. Tymczasem pozdrawiam i lece do wyra. Dobranoc

• Redaktorzy

Yezu, śledzionę masz w brzuchu... generalnie...

A co do narzekań na Audio, to myślę że już nie wypada. Gazeta zmieniła sobie zakres zainteresowań, i tyle. Ze swego punktu widzenia wiedzą co robią - popatrzcie na WhatHiFi. To samo, prawda? I ludzie to czytają. A jednocześnie rozluźniło się miejsce na rynku dla dwóch pisemek, z którymi mam przyjemność współpracować. Pewnie że szkoda dawnego stylu Audio, nie tak dawno znowu to było, kiedy czytałem każdy numer, a raz nawet kupiłem kolumny które im się nie spodobały, ale wyszły im na zdjęciu tak ładnie że nie mogłem się powstrzymac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.