Skocz do zawartości
IGNORED

Stanowisko do fotografowania detali

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, jak półprofesjonalnie do tego podejść, bez ponoszenia jakiś kosmicznych kosztów. Po prostu jak to zrobić z tego co mamy akurat pod ręką?

U mnie wygląda to na razie tak, no i na drugim zdjęciu efekt. No i co tu ukrywać tak do końca nie jestem zadowolony. Kto pomoże?

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4633-100005714 1188648005_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35858-stanowisko-do-fotografowania-detali/

Nie wiem jaki dokładnie efekt chciałes uzyskać, ale ja dla dobrego doświetlenia zwykle używam flasha z dyfuzorem + ewentualne jakies boczne oswietlenie (flash ustawiony na słabą siłe błysku). Dla większych powiększeń konwerter makro Raynoxa. Na gładkich powierzchniach trudno pozbyc się refleksów bez użycia filtra polaryzacyjnego oraz odp. ustawienia oświetlenia.

spróbuj świecić tymi lampkami przez kalkę techniczną

po bokach planu , który masz rozłożony i nad nim rozpiąłbym kalkę po łuku , taki namiot,

i spróbuj świecić w różnych punktach przez kalkę właśnie

Widze że masz 3 lampki.

1. Rób w dzień!

2. Nie wiem jaki masz aparat ale dopalaj lampa błyskowa na pełnej mocy. Lepiej przepalić fotkę i wyjdzie piękną biel.

3. Baw się balansem bieli.

4. Lampy staraj się kierować od przodu i jedną z góry, a nie tył:)

W ostateczności kup halogeny dwa po 150W:)

Tak wygląda u mnie robione na kartkach papieru z drukarki, od góry doświetlane lampa biurkową 60W. Foto robione Canonem 400D lampa błyskowa wbudowana na max moc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Halogeny mogą posłużyć bardzo tanio (30zł????), do doświetlania fot na allegro.

Więc nie rozumiem o co ci chodzi?

Czy jak wychodzisz w plener bierzesz szara kartkę? Jak robisz ślub też z szara kartką? Mi o to chodziło :)

Parę ruchów suwakami w Irfan View i oto ta sama lampka!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dj_zibi, no przecież rozmawiamy o fotografii "studyjnej", prawda?

Co do halogenów to najlepsze są żarówki energooszczędne takie ze standardowym gwintem. Pobierają ok.25W a świecą jak 300W i są takie korygowane na światło białe.

Jak na mój gust to zdjęcie jest przekombinowane, tzn przesadzono z korekcją balansu bieli - za duza dominanta niebeska; więc korekcja tak, ale z umiarem - w koncu chcemy żeby wykonane zdjęcie wyglądało w miare naturalnie. Poza tym prześwietlone.

Dobrze jest wykonywać zdjęcia na możliwie dużej przesłonie - uzyskujemy dużą głębie ostrości. Pozdrawiam 8)

Bartezzz dokładnie tak jak mówisz lub jeszcze lepiej, żarówki błyskowe 68Ws z fotocelą, przez „parasolkę”. Ja chciałem dać przykład możliwie najtańszy, a skuteczny (myślę że spokojnie 2x tańszy od tych dość fajnych żarówek).

Raczej się nie dogadaliśmy.

Wg mnie Pobaw się tym co masz. Spokojnie wystarczy dla niedzielnego pstrykacza.

Chodziło mi o to by wydobyć lampkę z mroku i zlikwidować cień - nawet jeśli zdjęcie jest niezłe dalsza obróbka może sporo poprawić i zmienić wizerunek przedmiotu na lepszy; a składowych koloru rzeczywiście nie ruszyłem.

dj_zibi, 1 Wrz 2007, 18:37

>Wg mnie "cukierkowość" jest wskazana:)

Pewnie, tak można upiększyć kobiety (oczy, opalenizna) i foty w katalogu biura podróży (niebo bardziej niebieskie a morze bardziej lazurowe) co się przekłada na wpływy $$$ :D

Jak dobrze oświetlisz to wszytko sprzedasz - powtórzę to za kimś z Forum.

Works like magic! ;-)

Tobie potrzebny jest po prostu tzw. stół bezcieniowy, każdy studyjny fotograf z lat 70 musiał sobie zrobić sam taki stół, z mlecznej (częściowo przezroczystej) pleksi. Tu jakiś kolega był bliski... i faktycznie nigdy nie próbowałem ale kalka techniczna może świetnie imitować taki stół.

Robiłem coś takiego kiedyś. Najlepiej nadawały się do tego mleczne osłony świetlówek. Kroiło się z tego dwa paski i ustawiało w ten sposób, żeby pomiędzy nimi była przestrzeń na obiektyw. Od góry można zostawić wolną przestrzeń i wrzucić lampkę np. coś błyskowego 60Wxs, albo zwykłą żarówę. Obecnie bawię się w duże makro - tam wystarcza lampa pierscieniowa - super prosta do zrobienia. Dwa obiektywy z pierścieniem odwrotnego mocowania i na wyciętym w środku dekielku tylnim obiektywu mocujemy na okręgu białe mleczne diody.

Tyle, że to nadaje się tylko do małych przedmiotów w niewielkiej odległości od obiektywu.

Można też tak ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>tomant

Twoje stanowisko jest całkiem fajne, a w przypadku zdjęcia konkretnie lampy zmieniłbym oświetlenie od strony aparatu na bardzo-duże-źródło-światła, żeby zminimalizować ryzyko pojawienia się odblasków. Może to być np. materiał na dyfuzory (kiedyś był na allegro) podświetlony czym tam masz. Ponieważ lampa jest przezroczysta, dodałbym także bezpośrednie twarde oświetlenie od tyłu obiektu, ale trochę z dołu, żeby wydobyć przejrzystość szkła, a uniknąć cieni na podłożu.

Odnośnie samej techniki, to zdjęcie jest faktycznie niedoświetlone. Szara karta jest niezastąpiona, tutaj pasowałoby zmierzyć każdą lampę osobno. Skala odwzorowania jest OK, czyli konwerter jest zbędny. Brakuje trochę ostrości na dolnych napisach - zwiększyć przysłonę jak się da (ideałem byłaby możliwość pokłonu obiektywu, ale chyba jeszcze takiego adaptera nie wymyślili).

to ja bez miejsca do szczegółów zrobilem fotki w aucie tweeterków :) tweeterek to Scan w wersji robionej dla alpine.

aparat canon 400d

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

post-11538-100005674 1188677917_thumb.jpg

post-11538-100005675 1188677917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z racji ze bede robic nowe słupki to mam tweeterka w domu :) wiec o to fotki z siateczką :)

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

post-11538-100005668 1188679219_thumb.jpg

post-11538-100005669 1188679219_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.