Skocz do zawartości
IGNORED

Odświeżanie amplitunera stereo

Wodorost

Rekomendowane odpowiedzi

Amplituner Sony z 72-74 roku, wymieniłem kondensatory na Nichicony, Silmic i dźwięk bardzo ładnie się poprawił, stare kondy były wyschnięte na wiór.

Pytanie: Co jeszcze mogę w nim wymienić? Myślałem o okablowaniu, trafie, zaśniedziałych tranzystorach.

Czego wymiana ma tak naprawdę sens? Wkrótce będę miał do niego serwisówkę.

Nie piszcie, że to nie ma sensu i tak to zrobię.

Jakie kable się nadają? przekrój itd.. czy to mogą być beztlenowe do głośników?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wodorost

Sprawdz czułość tzn. odbiór stacji na FM i AM możesz porównać z innym dobrej klasy .Sprawdz także trafo czy nie brzęczy .

Jeżeli odbiór słabszy bądz zniekształcony to konieczne strojenie obwodów wejściowych , lecz to może wykonać dobry specjalista serwisowiec. Jeżeli wszystko OK to doczyść styki ,dobrze odkurz wnętrze, dopieść z zewnątrz i postaw na półkę . Jest bowiem ładny gra warta była zachodu .

PS

Elementów półprzewodnikowych nie wymienia sie jeżeli nie są uszkodzone. Teroetyczny czas pracy to co najmniej kilkadziesiąt tysięcy godzin.

Pozdrawiam

Tu nie ma dużych mocy więc zwykły kabel głośnikowy kupowany z metra w sklepach elektronicznych w zupełności wystarczy np 2x1.5 mm2.

Kolumny jak byś chciał dobre do niego to CANTON GLE 60 lub 100 ( 28 Hz do 30 kHz ) ze starszych produkcji, są rewelacyjne .

Stroić go nie trzeba bo łapie stacje stereo bardzo ładnie na kawałku kabelka, jest bardzo czuły.

Gra z Tannoyami M2 i po wymianie kondensatorów bas się zaokrąglił, przestał być rozlazły, góra się ładnie wyrównała.

Dzwięk stał się po prostu spójny. Zastanawiam się jak zatrzymać korozję w środku, czymś go mogę popsikać? WD40?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.