Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DL-304 kontra DL-103

tungsol

Rekomendowane odpowiedzi

Denon DL-304 Cartridge

Ciekawe, że strona needledoctor.com podaje taką specyfikację:

Denon DL-304 Cartridge

Specifications:

Output: 0.18 mV

Output Impedance: 40 ohms (zapominają, że to jest impedancja przy step-upie, normalnie "over 100 ohms")

Stylus: 0.07 x 0.1mm special elliptical tip

Frequency range: 20 Hz to 70 kHz

Tracking force: 1.0~1.4g (zalecana 1.2g)

Compliance 14 x 10-6 cm/dyne

Weight: 7.0g

Wkrótce opis wrażeń. Zapraszam do dzielenia się opinią na ten temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35896-denon-dl-304-kontra-dl-103/

Ano właśnie :-). Teoretyczna rezystancja dopasowania powyzej 100om.... Z Denonem 103 jest tak samo. Ma też 40om 'internal impedance' .... a zagrał świetnie z 0om na wejściu do preampa. Podobnie z MC10 Ortofona.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Większość firm budowało step-up pod konkretną rodzinę wkładek, modele.

Z tego co wiem masz Ortofona MC-10 z imped. wewn. 5 om. Jest hi-endowy model Ortofona SPU-T100, który obsługuje wkładki w zakresie 1-6 "Ohms". Oczywiście wyjściowa impedancja step powinna mieć 47kOhm.

Są też modele z możliwością ustawienia impedancji np. ten na zdjęciu

ma możliwość obsługi w zakresie 2-7 lub 7-40 Ohm.

Trochę to przekombinowane moim zdaniem:) ale jest to podobno ciekawy produkt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rekin

Wiesz , na razie zrobiłem drugi pre z takim samym mniej więcej gainem jak dla MC10. Przesłuchałem może 1 płytę .... jak dla mnie gra :-). Postaram się porównać je - mam teraz zapakowane obydwie na 2 gramofonach. Pierwszy odsłuch na surowo: gra bezsprzecznie lepiej od MMek, w stosunku do MC10 tak trochę siermiężnie :-) - myślę, że to kwestia szlifu. Więcej ci napiszę na emila jak posłucham na spokojnie.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ahaja - tt obraca się od wczorajszego wieczora - poluzował się radiator na stabilizatorze w zasialczu.

Rekin - daj Krisowi jeszcze tę przekolorową Salsę, czy jak się toto zwało - porówna se chłop trzy wkładki bo ma na czym :-)

Odnośnie Denona DL-304 to niezwykle szczegółowa i neutralna wkładka. Z dobrze wytłoczonymi płytami pokazuje dużą klasę i możliwości. Znakomicie sprawuje się z wejściem MM Strussa podpięta przez head amp:

Ukryta Zawartość

zasilany bateryjnie.

Ukryta Zawartość

Zacznę od tego, że po pół roku od zakupu Denona 103 wahałem się pomiędzy Denonem DL-304 i AT OC-9.

W Japonii można dostać bardzo ciekawe wkładki AT z limitowanych serii więc pokusa i kwota podobna.

Cóż, o zakupie kolejnego Denona zdecydowała satysfakcja z pracy 103-ki i dopasowanie impedancyjne

do mojego step-upa, który jest dedykowany modelowi DL-S1, a 304-ka okazała się uboższą wersją

tej wkładki, po prostu zastosowano mniejszej czystości miedź w cewce. Ponoć reszta to samo.

Jestem zwolennikiem tej szkoły zabawy z MC.

Czytałem o testach tej wkładki trochę na audiogonie ale jak mówią górale

"jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz"... Może się komuś przyda recenzja obu wkładek w poszukiwaniach.

304-ka dotarła z zagranicy;) nie wiem czy jest w polskiej dystrybucji, 103 kupiłem w PL?

Po rozpakowaniu miłe zaskoczenie: wkładka zamontowana na imitacji headshella (z lupką) do

ustawienia overhangu. Do tego komplet różnych 4 śrubek i podkładek. Tego 103-ka nie oferuje:(

Ciekawy ten dummy-headshell, ale preferuję wykorzystanie szablonu Stevensona

(nie polecam stosowania szablonu z RCM - mimo szacunku do tej firmy uważam, że rzeczy uniwersalne są do wszystkiego i niczego). Ściągajcie szablony z vinylengine.com!!! Pisałem o tym wiele razy.

Ustawiłem wkładkę, przeciwwagę, nacisk, skontrolowałem wagą elektroniczną, i antyskating na jednej z

moich płyt testowych. Wkładka ma idealnie 0.19mV na obu kanałach, czyli ciut więcej niż w teorii.

103-kę wygrzewałem ok. 50h zanim rozwinęła skrzydła, 304-ki nawet nie katowałem płytą testową HI-FI Stereo sound. "Zagrała" od strzału;)

Po prostu wrzuciłem pierwszą płytę i wiedziałem, że jest bajeczka:)

W moim systemie nie ma żadnego elementu, który można kupić w oficjalnej polskiej dystrybucji (poza gramofonem, który podobno ma w ofercie Szemis audio) więc trzeba traktować to jako guerilla audio ze wskazaniem na polskich

twórców DIY, ale nie dlatego, że są Polakami:) po prostu udało im się coś nietuzinkowego.

Mam tu na myśli poza znanym i cenionym panem Maćkiem:) pana Bogdana, który złożył mi na zamówienie Silvera na ruskich olejakach i teflonach z układami AD825 i OP275.

Ta wersja jest inna od tej którą testowałem w wątku o Silverze, po prostu odpowiada moim preferencjom

i sprawdziły się przewidywania o jakich pisałem wówczas. Minus tych układów to minimalnie większy szum

przy większych wzmocnieniach, dla mnie bez znaczenia bo wzmacniam 40/ max 50db i transformatorem.

Krótkie porównanie obu wkładek.

Wyliczenie rezonansu dla mojego ramienia, po zważeniu śrubek (0,5g) wyniosło odpowiednio 9,5Hz i 14,5Hz dla 103-ki, czyli z 304-ką większa synergia. Szczerze? 103-ka nie bolała przy takim nawet rezonansie:)))

Kocham 103-kę za entuzjazm, emocje i ułańską fantazję w kreowaniu muzycznego spektaklu.

Ten dźwięk ma drive, estradowe zejście basu, jest dobitny, wręcz brutalny momentami, szczególnie na górze pasma w porównaniu do 304.

304-ka oczarowała mnie barwą wokali, ich wypełnieniem i gładkim, detalicznym prowadzeniem góry i średnicy.

Czystość uderzeń fortepianu w górnych rejestrach upewniła mnie, że mam do czynienia z dużo bardziej wyrafinowanym i realistycznym brzmieniem. Inna klasa. Polecam szczególnie fanom klasyki.

Palce ślizgają się po klawiszach, średnica i góra angażuje gładkim, perłowym dźwiękiem bez cienia chropowatości

czy wysiłku w podaniu najsubtelniejszych wybrzmień. Wyrazistą intencją twórców tej wkładki była homogeniczna, ale pełna precyzji i wyrafinowania część tego pasma. Struny skrzypiec skrzą się pod płynnymi pociągnięciami smyczka. Brak kompresji. Finezyjny i niemęczący dźwięk, mimo, że detaliczność jest wyraźnym priorytetem.

Uderzenia w blachy są precyzyjne i delikatne zarazem, być może nadal tęsknię do gwałtowności 103-ki,

ale to uczucie mija z każdą godziną spędzoną z 304-ką. Powiem tak: uderzenie w trójkąt na obu wkładkach brzmi bardzo sugestywnie, z tym, że 103-ka opowiada o drewnianej pałce bijącej w metalowy element a 304-ka kreuje trójwymiarowe wybrzmienie uderzenia w zakrzywiony, metalowy pręt. 103-ka oferuje dźwięk bardziej oldschoolowy na dole pasma. Tekstura kontrabasu jest niesamowicie namacalna, pełna na mid-basie, przy czym minimalnie dominuje nad resztą pasma. Takiego basu nie słyszałem z najlepszych nagrań na CD (np. Chesky vol. 2). Czuje się, że facet (np. Sirone, Cecil Mcbee, Richard Davis) szarpie struny na wielkim drewnianym pudle, które rezonuje. Potęga i kontrola, która jest zaprzeczeniem dźwięku z rozdmuchanego bass-refleksu. 304-ka ostrożniej dawkuje ten fragment pasma, skupia się bardziej na barwie i materiale z jakiego są wykonane np. perkusjonalia. Słychać wyraźnie przyjemny, mięsisty bas - radiowy rodowód 103-ki w tym aspekcie, chciałoby się rzec. Pod tym względem 304-ka oferuje większe zrównoważenie tonalne, tąpnięcia basu nie przeciągają się zbytnio, są mniej estradowe ale ciągle mają organiczną barwę, co istotne kilka smaczków w tym paśmie odkryłem dzięki 304.

Muszę dodać, że spory postęp ta wkładka oferuje w zakresie kreowania sceny, wyraźnie głębszej, z większą separacją między poszczególnymi instrumentami. 103-ka oferuje mniej powietrza ale daje klimat zadymionego klubu jazzowego i za to jej chwała:) Brakuje jej wyrafinowania wyższego modelu, co przeczuwałem od początku,

ale nie łudźmy się, każda wkładka oczko wyżej, przynajmniej teoretycznie powinna oferować większe wyrafinowanie i klasę, a nawet jeśli jest lepiej to zawsze jest to dużo większym nakładem środków finansowych. 304-ka zdaje się być sukcesorem muzykalności jaką oferuje poczciwa 103-ka, ale brzmi bardziej "współcześnie". Jeszcze jedna uwaga dotycząca szumu powierzchniowego: 103 ciut bardziej maskuje trzaski. Bardzo jestem ciekawy modelu 103R, czuję w jakim kierunku poszli konstruktorzy. Konkluzja: cieszcie się swoimi wkładkami. Fajna zabawa.

Pozdrawiam fanów analogu.

Swietny opis bo zwracajacy uwaga na istotne sprawy i obiektywny. Tungsol kupuj jak najwiecej tych wkladek a my bedziemy sluchac opisow i wiedziec dzieki temu dokladnie czego szukac ;)

Pozdrawiam serdecznie

Piotrek

dzięki, następna za jakieś pół roku, może wcześniej ;)

Uważem, że 103-ka jest rewelacją za te pieniądze. Ciekawe mogą być jej limitowane edycje.

103D zdaje się być kultową wśród szczęściarzy, którzy ją nabyli.

Wrzucam fotkę dummy-headshella, o którym pisałem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

lancaster, 15 Lut 2008, 15:37

Ale chodzi ci o independencję wewnętrzną czy zalecaną?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.