Skocz do zawartości
IGNORED

Śmierć kliniczna

chris77

Rekomendowane odpowiedzi

cadam, 7 Gru 2008, 19:00

>Podobno Daniken twierdzi, ze jak udowodni pochodzenie ludzi od kosmitów to upadną wszystkie

>religie.

niezaleznie od wiary w Boga jest teoria ewolucji darwina więc teoria ewolucji od Danikena ;))))

niezrobi róznicy.Podobno daniken twierdzi a co twierdzą ludzie?Ze upadną religie czy nie?

A pochodzenie kosmitów?;)))

Gość ata77

(Konto usunięte)

janek_dolas, 7 Gru 2008, 19:09

>Skibus, 7 Gru 2008, 18:52

>

>>I bądż tak miły i powiedz mi jaki jest sens wiary a jaki religii ?

Wiara to głebokie przekonanie o istnieniu czegos co do istnienia czego nie ma sie pewnosci ani dowodów. Religia to z laciny powrot do czegos co zostalo utracone, dlatego katolicki system myslowy jest religja. Istnieja systemy filozoficzne oparte na empiryzmie doznan gdzie wiare przekuwa sie w wiedze. Taki jest wlasnie glowny zwiazek wiedzy i wiary. Katolicki rozaniec jest forma medytacji ktora niestety zostala zatracona. W tym Kosciele glowna role odgrywa wielkosc rzeszy jego wyznawcow i wladza i jest to strasznie przykre. Odmawiaj rozaniec przez godzine dziennie koncentrujac sie na nim jak najmocniej potrafisz nie myslac o codziennosci a pewnie przyjdzie dzien, że twoja wiara stanie sie wiedza. Strasznie gornolotnie to zabrzmialo ;)

ata77, 7 Gru 2008, 19:33

>Wiesz, że Jezus glosil istnienie reinkarnacji. Jeden z synodów zakazał gloszenia tej teorii. Jak

>myslisz dlaczego?

która ewangelia o tym mówi?;)

Wierzycie w pisane słowa? Święte księgi? Tajemnice religijne?

To tylko słowa i co one zmieniają?

ścigamy wytwory swojej fantazji

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

>pytasz mnie co było pierwsze :jajko czy kura?

Nie pytam konkretnie: jaki jest sens wiary a jaki religii ? Wolisz w 2 pytaniach ? Luzik odpowiedz osobno:

1. Jaki jest sens wiary ?

2. Jaki jest sens religii ?

ata77, 7 Gru 2008, 19:33

>Wiesz, że Jezus glosil istnienie reinkarnacji. Jeden z synodów zakazał gloszenia tej teorii. Jak

>myslisz dlaczego?

Proszę o źródło tej informacji.

Mam nadzieję, że będzie ta teoria, bez urazy, lepiej podparta niż twoje poprzednie teorie.

Nie stronki internetowe tylko linki do poważnych opracowań.

Skibus, 7 Gru 2008, 16:43

>To może lepiej od razu wrócić do jaskiń ?

To jest kolejny dowód podejścia do ludzi wierzących.

Wierzący, to głupek z ciemnogrodu, który z wiedzą nie mają do czynienia.To niższa rasa.

Wiara, to powrót do jaskiń i głupota.

To jest szacunek i tolerancja nowoczesnego ateisty dla cudzych przekonań.

Teraz wiara, jutro książki, pojutrze kolor skóry.

Tacy ludzie w innych czasach palili książki i budowali piece krematoryjne.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Panowie, nie ma co popadać w histerię, dyskusja powinna być raczej konstruktywna i właśnie poparta dostępnymi nauce dowodami.

Nie ma co wchodzić tłumnie do jaskiń i patrzeć z boku czy wszyscy już tam są, bo właściwie to jeszcze tam siedzimy, tylko tego nie jesteśmy świadomi.

Zbyt dużo niewiadomych, aby jednoznacznie opowiadać się po którejkolwiek ze stron.

Zdroworozsądkowe podejście do sprawy jak i logika, wskazuje że pewne "nienaruszalne wartości" powinne być zweryfikowane.

Nie znaczy to że należało by wykluczyć istnienie Boga, lecz wszystkie przesłania co do Jego Wysłanników, a udokumentowane na pewno TAK.

"Święte księgi" kapłanów egipskich były przepisywane przez analfabetów, wiadomo dlaczego?.

Natomiast Biblia nie powstała w jeden dzień, tydzień, miesiąc.

Do dnia dzisiejszego nie wiadomo czy jest to idealnie identyczny zbiór listów apostołów, i nauk głoszonych tylko przez Jezusa, spisany po jego ukrzyżowaniu mógł ulegać modyfikacjom przyczynowym.

Samo tłumaczenie z języka hebrajskiego na inne również może zatracać prawdziwy sens i znaczenie zdań.

Tu najważniejsza jest myśl "pierwotna", której nigdy nie poznamy.

Nie wiem jak to jest z j.hebrajskim, ale w j. polskim niektóre słowa mają odmienne wręcz znaczenia.

Interpretacja całych fragmentów również może być odmienna.

Gość ata77

(Konto usunięte)

ja mysle, że niektórzy z nas sa bardzo w jaskini - platońskiej. Podawanie zrodel itp. Poszukaj a znajdziesz. gwarantuje ci, ze nie wymyslilem tego na poczekaniu. wystarczy troche poczytac.

P.S. Bej - mimo, że pod twoim postem to nie o Ciebie.

ata77, 7 Gru 2008, 23:59

Poszukaj a

>znajdziesz. gwarantuje ci, ze nie wymyslilem tego na poczekaniu. wystarczy troche poczytac.

Z całym szacunkiem ale jeżeli podajesz np, że "90% katolików to fundamentaliści" to ja zadaje pozornie głupie pytanie "jak to zmierzyłeś ?" Opisz kryteria oraz badanie statystyczne, które tego dowodzi.

W przeciwnym wypadku tego typu wypowiedzi traktuję jako tendencyjne i nieobiektywne.

Mają dla mnie podobną wartość jak moje własne stwierdzenie, że "170% ateistów to zbieracze orzeszków laskowych".

Nie wierzysz ? Wystarczy trochę poszukać i poczytać. ;-)

pozdrawiam

Brawo Anastazjo ! 100% na temat. Nie umiesz odpowiedzieć na pytanie to się nie produkuj w wątku. Żałosne. Ślepa obrona pisuarków nawet w wątku niepolitycznym. Heh.

Niby tacy wierzący a nawet w to, że są ignorowani jacch z kacperkiem uwierzyć nie mogą.

Nadal czekam na odpowiedzi na moje pytania.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Skibus

7 Gru 2008, 20:47

"Nie pytałem co to wiara a co to religia a pytałem jaki jest sens wiary i jaki religii."

Może ja będę w stanie Ci odpowiedzieć, choć prawdopodobnie zostanę zaraz "wypatroszony" jak ryba :)).

Otóż religia powstała po to, aby wiara mogła oślepić.

Skibus, 8 Gru 2008, 08:41

>Niby tacy wierzący a nawet w to, że są ignorowani jacch z kacperkiem uwierzyć nie mogą.

A skąd wiesz, że piszemy do ciebie ?

Bądź konsekwentny, ignoruj ale nie podglądaj.

ktos podawał zródła angielskie, to moze i ja.to tak apropo naukowej ewolucji religii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kacperek ja Ci przypominam, że nie czytam Twoich wypowiedzi i jesteś u mnie ignorowany. Więc jeśli coś do mnie piszesz, to się nie męcz i tak nie będę czytał. Nie zależy mi na Twoim zdaniu w najmniejszym stopniu i nie zamierzam Ci zdjęć ignorowania.

Skibus, 8 Gru 2008, 22:37

>kacperek ja Ci przypominam, że nie czytam Twoich wypowiedzi i jesteś u mnie ignorowany. Więc jeśli

>coś do mnie piszesz, to się nie męcz i tak nie będę czytał. Nie zależy mi na Twoim zdaniu w

>najmniejszym stopniu i nie zamierzam Ci zdjęć ignorowania.

Skąd wiesz, że do Ciebie piszę, mały faszysto ? Ignoruj i nie podglądaj, bo to nie jest zdrowe.

i nie wygrażaj mi pięściami, dzieciaku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.