Skocz do zawartości
IGNORED

Z-5500 Czy to najlep. wybór za tą cene?

Zak_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moj pierwszy temat za tym forum wiec od razu przepraszam, za wszystkie wpadki:-).

Planuje zakup zestawu glosnikow Z-5500 do mojego pokoju i chcialem zapytac czy to najlepszy wybor za ta cene, mam malutki pokoik okolo 3,5m dlugi i 2m szeroki i nawet nie mialbym gdzie dobrze rozstawic duzych kolumn od jakiegos porzadniejszego kina domowego, a poza tym moje finanse koncza sie na 1200zl. Problem polega na tym ze nie wiem czy w tej cenie mozna kupic cos lepszego? Obecnie mam kino domowe ktore kupilem w 2001r - Philips LX700 wtedy kosztowalo 2000zl teraz jest warte pewnie z 200zl, zastanawiam sie czy glosniki ktore chce teraz kupic beda lepiej brzmialy od tego mojego starego kina domowego. Te glosniki Z-5500 maja certyfikat THX ktory troche swiadczy o ich jakosci, jak kupowalem to moje kino to jeszcze chyba wtedy w ogole tego ceertyfikatu nie bylo, a jak byl to moje kino napewno go nie posiada. Przednie glosniki graja glosniej od tylnich a subwoofera to prawie w ogole nie slychac:-).

Glosniki beda glownie wykorzystywane do grania i do ogladania filmow w divixie, muzyki slucham raczej rzadko i wszystkiego po troche glownie dance. Glosniki beda podpiete do Xboxa360 kablem optycznym, a do komputera kablami analogowymi poprzez karte muzyczna Sound Blastera X-fi Platinum.

Czy mozna kupic cos lepszego w tej cenie, przeczytalem na tym forum ze kina domowe w przedzialach cenowych miedzy 400zl a 1000zl tak naprawde niczym sie nie roznia, wiem ze te glosniki to tez jakies cudowne nie sa ale jak juz mowilem na kino za 2500zl mnie nie stac:-)

Z gory dzieki za pomoc.

No wlasnie mam ten problem ze w tej cenie chyba nic lepszego nie bedzie, ale boje sie ze beda graly jeszcze gorzej od mojego starego kina domowego z 2001 roku. Mysle ze technika wytwarzania glosnikow zdecydowanie sie zmienila od tego czasu no i raczej powinny grac lepiej. Nie mam zadnej stycznosci z glosnikami tylko slucham tego mojego kina wiec jesli beda graly lepiej to od razu to powinienem uslyszec.

Z tego co pamiętam to parę latek temu te z-5500 również były dostępne:) A technika wytwarzania głośników jako taka się nie zmieniła. Jeżeli ma to grać TYLKO w kinie to nie będzie to zły wybór, jednak jeżeli chodzi o muzykę, to bardzo widoczny może być brak średnicy, z tego względu poprawnie będą na nim brzmiały utwory, w których średnica odgrywa małą rolę - np. muzyka elektroniczna, ale już np. słuchanie rocka,metalu na nich nie należy do przyjemności.

W tej cenie mógłbyś się postarać o zakup jakiegoś "normalnego", używanego, low-endowego kina domowego. Za ~500 zł. możesz mieć ampli yamahy z serii 3** , 400 zł. chociażby na używaną kodę sw1000 i koło 400-500 zł. na jakiś zestaw kolumn 5.0 eltaxa , albo kody, (dvd rozumiem, że już masz.....) da nam to trochę wyższą cenę i moim zdaniem powinno dać również lepszy efekt, ale skoro nie masz miejsca na kolumny normalnej wielkości......

Do tak małego pokoju moim zdnaiem taki zestaw bedzie super. Subwoofer z tego zestawu jest ograomny głosnik 25cm i napęd około 200wat rms, super sterownik z dużą ilościa wejść. na allegro można wyrwać taki zestaw za około 900pln. Nie kupuj Creativa S700 miałem taki zestaw w domu, satelity są dwudrozne wyglądają i graja bardzo fajnie, sub mocny ale pada w nich elektronika. Creativa odradzam, logitecha polecam.

Najlepiej poczytać sobie te opinie...sądzę, że da to dość jasny obraz sprzętu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tylko zauważ jedną rzecz, w dużej części są to opinie osób, które nigdy nie słuchały chociażby przeciętnego zestawu hi-fi. W dodatku dla części z tych osób im głośniej gra tym głośniki są lepsze, to samo ma się z basem.. nie ważne czy dudni czy nie.....ważne, aby był głośniejszy.

Buks słyszałeś takiego Logitecha czy Creativa? wydaje mi się , że nie.

W tych najdroższych zestawach nie ma żadnego buczenia itp. To naprawdę fajnie gra. Osobiście miałem Creativa S700 tam sub ma głosnik 20cm obudowa MDF napęd 200wat rms. To naprawde potrafi zagrać porównuję chociażby do Peerlessa SLS10 w BR a Logitech gra duzo lepiej niz Creative przynajmniej sub.

Tego z5500 słyszałem (kilka razy, w różnych odstepach czasu)co prawda w electroworldzie i mm, może nie są to najlepsze miejsca do oceny ich brzmienia itd. ale jednak pełonowartościowych kolumn słuchałem w takich samych warunkach i wypadały znacznie lepiej. One po prostu grają płytko i płasko (i nie chodzi mi tutaj o bas, tylko o średnicę). Aha i po przekręceniu gałki na prawie maksa zaczynały buczeć (ale tutaj już nie jestem w stanie powiedzieć czy to był najwyższy model logów czy creativów ). Niemniej w kinie, w niedużych pomieszczeniach jako tako powinny sie sprawdzić.

To inaczej takiego Logitecha mozna kupić za 900-1000 i mamy tu 5 takich samych kolumn które dostają 70wat rms do tego aktywny sub z 25cm głosnikiem i około 200wat rms, ładny funkcjonalny sterownik z pilotem.

Ja wiem że amplituner i kolumny zagrałyby lepiej ale kup taki zestaw w tej cenie i jeszcze tak mocnego suba.

Heh, sam powinieneś dobrze wiedzieć, ze na waty nie ma co patrzeć .. tym bardziej w zestawach komputerowych. Zresztą jak już porównywać to moc znamionową , a nie rms.

A zestawu: ampli, kolumny 5.0 +sub rzeczywiście za 900 zł. nie kupi (nowych, zresztą z używanymi tez byłby kłopot)

Witam u mnie w domu stoi zestaw Logitecha ale Z-5400 tylko ja zakupilem go i do kompa(rzadko) i do kina domowego(głownie) , ktorę wykorzystuje w taki sposob ze do zamiast frontow Logitecha pracują Dany 501 i jest o wiele lepiej ,bo tyły jakoś daja sobie radę, planuję jeszcze dokupic jakiś centralny za nieduża kasę i będzie spoko , mam tak jak Ty maly pokoj i jeśli film nagrany jest w DTS-ie to skala glośności rzadko kiedy idzie na 5 kresek na 20 możliwych w dekoderze Logitecha , naprawdę jest głośno a jakość dźwięku jest lepsza niż kinie Philipsa u kolegii za 1200 zl , sub ma typowy bas do kina domowego potężny i miękki bez takich wyrażnych konturow jak w lepszych subach , do techno jest ok ale rocka to sobie na nim nie posluchasz zbytnio , aha nie slucham na nich muzy z kompa , uzywam do tego tylko wzmaka + Dany. ale graja w muzie tak sobie o ile pamiętam aha w grach jest dobrze ladne efekty i nieżly bas ,jak włączylem coś tam dla malego 11 letniego szkraba to nie mogłem go potem z pokoju wypędzić tak dzieciak sie wciągnął w granie w systemie 5.1.

Jeśli tylko do kina domowego, to nie jest to zły wybór. Możesz rozważyć jeszcze Tannoy EFX (np. takie jak tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Do muzyki jednak taki zestaw absolutnie się nie nadaje (ew. do lekkiego popu).

Ukryta Zawartość

jeśli komputerówki to może te:

Ukryta Zawartość

uwagę przykuwa ogromny radiator- ale ja tego nie słyszałem wiec nie mogę ręczyć :)

Ukryta Zawartość

ja mam te logitechy. jestem z nich zadowolony ale to dlatego chyba że jestem mało wymagający. słucham muzyki różnych gatunków i ogólnie to nie narzekam chociaż zdaję sobie sprawę że nijak ma się to do prawdziwych kolumn, ale w zamian oferuje potężny bas co np sprawdza się w kinie oraz w grach. ja wykorzystuję zestaw uniwersalnie i dlatego jestem zadowolony. ładny panel, dużo opcji połączeniowych. jedynie fatalna sprawa z tymi trzaskami. to jest faktyczna porażka:( aha i zestaw raz mi się już spalił tzn padł center ale nie głośnik tylko kanał, ale dostałem nowy:) Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.