Skocz do zawartości
IGNORED

Oczko poziomujące stary Pioneer PL-510A

T-Bolt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Naszło mnie na ten piękny gramofon w drewnie PL-510A.Same zalety ale jedno pytanie.Jest tam oczko poziomujące.Nie wiem jaki to płyn tam musi być.A w tej w aukcji pisze że brak tego płynu.W nowszych gramofonach nie widziałem takiego oczka.Domyślam się że służy jako wskaźnik wypoziomowania ramienia.Nawet ten model nie na wszystkich zdjęciach ma coś takiego.

Aukcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To chyba jest to poziomujące oczko:

A na zdjęciu poniżej nie ma czegoś takiego.

post-13459-100005304 1189166610_thumb.jpg

post-13459-100005305 1189166610_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup poziomnice w markecie , wydłub z niej oczko i dołóż do patefonu. To samo.

Poziomnica nie poziomuje ramiena a cały sprzet.Głównie chodzi o poziomą płaszczyznę obrotu talerza.

Skoro można w ten sposób to pewnie tak zrobie bo ten Pioneer bardzo mi sie podoba.To rocznik '77.Myślicie że pogra jeszcze?Oczywiście nie chodzi mi o igłe ale o silnik czy po 30 latach nie jest już "zajechany" i czy będzie trzymał obroty.

>>>T-Bolt,

Chyba się na mnie nie obraziłeś za to pytanie o trzydziestoletnie auta ? Tak jak nie kupuje się trzydziestoletnich aut, jak nie kupuje się trzydziestoletnich butów (dla tych co chodzą "zu fuss"), tak i nie kupuje się trzydziestoletnich gramofonów. No chyba, że ktoś kocha hazard i loterię. T-Bolt, czy słyszałeś o "walonych" samochodach ? Ten gramofon jest właśnie "walony". Dostał parę ciosów w obudowę, kominek stroboskopu, libelkę. To napewno dobrze zrobiło direct-drive'owi, ramieniu, itp. Oczyma wyobraźni widzę jak jechał 500 km z Niemiec na dnie zasyfiałej skrzyni "Żuka".

>>>Piotr_,

Szkoda Denona DL-103 na takigo wstrętnego grata. Łączę się z Tobą w olewaniu tych "współczesnych tandeciarzy".

No Yul tu ma racje, biorac tak stary sprzet trzeba sprawdzac go osobiscie i unikac sytuacji gdzie sprzedawca pospiesza tylko wciska i ucieka w krzaki. Ale czasem hazard bardzo poplaca :)))

Nie Yul nie obraziłem się,jestem miłośnikiem sprzętu vintage ja wiem że ten egzemplarz jest wytłuczony przez handlarzy.Takie rzeczy zwyczajowo kupuje przez ebay.de,oczywiście że ryzykuje ale jak Piotr napisał czasem to bardzo popłaca bo nasi pedantyczni sąsiedzi bardzo dbają o takie zabawki.Przekonałem sie że czasem lepiej odżałować tą stówke na przesyłke stamtąd i mieć urządzenie w niemal sklepowym stanie często "mit Fernbendienung und Bedienunganlaitung"( co na allegro należy do rzadkości.)Tak też jest z tym gramofonem zamierzam kupić taki stamtąd zastanawiam się tylko ile za niego dać bo walka o niego będzie na pewno.

Yul a jesli chodzi o denona dl-103 to kazdy kto go ma wie ze nie szkoda go do najgorszego starego gramofonowego truchla pod warnkiem ze ramie ciezkie i plinta z litego drewna nie mowiac juz o tym ze absolutnie nie szkoda go na: podrapane trzeszczace plyty, brudne plyty, plyty zle zrealizowane z dzwiekiem bez wypelnienia badz dzwiekiem cyfrowym, plyty z syczacymi wokalami, plyty rockowe z jazgotliwa gora z tandetnego sprzetu estradowego z lat 60-70, plyty bardzo stare z niestandardowymi riaa.

>Kup poziomnice w markecie , wydłub z niej oczko i dołóż do patefonu. <

Jeżeli poziomica okrągła nie jest smieciowa to jej okrągła ampułka jest W PRODUKCJI W OPRAWIE USTAWIANA (na przyklad na kicie, gipsie, wkrętach regulacyjnych) tak, aby pęcherzyk był na środku gdy płaszczyzna podstawy oprawki jest pozioma. Jeżeli nie jest w wytwórni ustawiana to takiej poziomicy nie kupuj. Rzecz jasna "wydłubywanie" oznacza zepsucie poziomicy. Przytłaczająca większość ampułek okrągłych nie ma w ogole płaskiego spodu. O okrągłych poziomicach juz na forum było.

• 3 lata później...

Tak jak nie kupuje się trzydziestoletnich aut, jak nie kupuje się trzydziestoletnich butów (dla tych co chodzą "zu fuss"), tak i nie kupuje się trzydziestoletnich gramofonów. No chyba, że ktoś kocha hazard i loterię.

trzydziestoletnie auta kupuje się ale w Ameryce

pięćdziesięcioletnie wzmacniacze kupuje się ale w Japonii

w Polsce kupuje się w z RCMie bo Polak boi się, że trafi z wystawki więc płaci a ma z tego niewiele

- jedni mają rozum, inni pieniądze; szkoda, że nie często idzie to w parze

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

trzydziestoletnie auta kupuje się ale w Ameryce

pięćdziesięcioletnie wzmacniacze kupuje się ale w Japonii

w Polsce kupuje się w z RCMie bo Polak boi się, że trafi z wystawki więc płaci a ma z tego niewiele

- jedni mają rozum, inni pieniądze; szkoda, że nie często idzie to w parze

>>>mamel,

Dziękujemy za porządny kawał chłopskiej filozofii,

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.