Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject RPM1 Genie [nowosc ?]

shukenja

Rekomendowane odpowiedzi

fajnie ze piszesz jak to wyglada. sam jestem ciekaw jak to brzmi.nie mialem okazji posluchac jeszce,,,

mam tylko jedna uwage - nightwish to malo ambitny (jak dla mnie) pseudo-gotyk z mtv, nie spodziewalbym sie sonicznych rewelacji z jakiejkolwiek ich plyty (szanuje twoje gusta jedoczesnie)., ale to moja prywatna uwaga :)

>>>piotrekguc,

Przestrzegałem przed tym RPM-1 w wątku "Jak dobrać gramofon" (mój wpis z 4 lutego 2008). Kiepska konstrukcja pozostanie niestety kiepską konstrukcją.

"....więc zobaczymy jak będzie z Sumiko Pearl....."

- obawiam się, że to dopiero będzie porażka ! Oby nie, ale ta wkładka to straszna krowa.

"....Już myślałem, że jestem w niebie, a tu zimny prysznic. Po osadzeniu płyty Nightwish'a poznałem gorsze strony. Myślę, że to za sprawą wkładki.... . Kurtyna ,mgła i basior...."

- jeżeli jedne płyty grają tak, że czujesz się "jak w niebie" (czyli bardzo dobrze), a inne katastrofalnie źle, to jest to przede wszystkim WINA TŁOCZEŃ a nie wkładki, na litość boską ! Jeśli znajdziesz jakąś wkładkę na której dobrze zagra Nightwish (np. jakąś wyjątkowo jasną, taką która trochę "rozgoni" ten ciemny, syropowaty basior), to na innych płytach (tych wcześniej uznanych za dobre) będzie "bitwa pod Grunwaldem". Syk, jazgot i krew z uszu. Szuka się dobrych tłoczeń i płyt w stanie mint, a nie zmienia wkładki !

Obym był złym prorokiem,

Powodzenia,

Yul

>>piotrekguc

Możesz kupić samą igłę "stylus 10" (cena około 80 zł.) i wsadzić do wkładki, co da Ci "om 10". Góra trochę złagodnieje i przybędzie basu, poza tym będzie raczej bez zmian - nie wiem, czy taki kierunek Ci odpowiada. Poza tym igły "10" są wyższe (w sensie dosłownym) niż "5" i "3".

Możesz też kupić gotową wkładke "super om 10", ale różnica w stosunku do "om 3" jest na granicy percepcji, przynajmniej u mnie.

pozdrawiam.

>>>Yul

Co masz na myśli pisząc "....więc zobaczymy jak będzie z Sumiko Pearl....."

- obawiam się, że to dopiero będzie porażka ! Oby nie, ale ta wkładka to straszna krowa.

Obecnie słucham na tej wkładce i uważam że jest O.K.

ciety

Mógłbyś sie podzielić doświadczeniem i napisać co miałeś przed sumiko pearl.

Wsunie to dość trudno wytypować alternatywę dla sumiko pearl nie licząc dj-skich shure ,jest jeszcze Audiotechnika ,ale dawno temu miałem model 110 i nie byłem zadowolony.

Przed Sumiko była AT 13 EAV która grała gorzej tzn niby dołu było więcej ale był on mało kontrolowany i taki snujący się.Teraz mam wrażenie jakby basu było mniej ale jest pod kontrolą i pojawia sie kiedy on jest faktycznie.Może akurat zgrała się z moim ramieniem które wygląda mi na średnią wagę [nigdzie nie mogę znależć danych] Sumiko ma compliance 15 i nie wiem jak to zagra z twoim lekkim ramieniem.Jeszcze wcześniej była RFT MS 25 SD.Aktualnie mam jeszcze DUALA 721 z SHURE M75 D i gra gorzej.

Ale to wszystko tylko moje wrażenia słuchowe ,nie mam możliwości posłuchania toru z górnej półki, a wszyscy znajomi to tylko cd i cd tak więc idę drogą prób i błędów.

• 1 rok później...

obecnie uzywam Adama z wkaldka omb5. W tym tygodniu bede zmienial na AT-95. pro-ject wizualnie mi sie podoba ale zastanawiam sie czy jest sens zastapic nim Adama.

Co o tym sadzicie?

pytanie dodatkowe: Jaki IC zamiast Klotz'a?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.