Skocz do zawartości
IGNORED

IRF450 *IRF240* vs IRFP240

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wygląda porównanie tych tranzystorów od strony parametrów czysto elektrycznych? Wszyscy budują clony Passa na IRFP240, który wiadomo jest tani jak barszcz. Oryginały to jednak już nie produkowane IRF240 , a teraz można kupić ich zamiennik w postaci IRF450. Czy warto szarpnąć się na tak drogie tranzystory 60-80zł/szt. Robił ktoś porównanie jaka jest różnica?

https://www.audiostereo.pl/topic/36060-irf450-irf240-vs-irfp240/

Witam

Powiem tak praca domowa marnie odrobiona.

Nelson Pass w swoich konstrukcjach orginalnie stosuje tranzystory IRF244 nie IRF240 (wystarczy zajżec do dokumentacji), może teraz się zmieniło. Idąc dalej IRFP240 iest odpowiednikiem IRF240 różnią się głównie obudową i oddawaną mocą.

A IRF450 jest tranzystorem wysokonapieciowym z IRF240 ma wspólną tylko obudowę.

Pozdrawiam Romek

Romek pracę domową odrobiłem, ale popełniłem byka pisząc ten temat. Pomyliłem się i zamiast IRF244 napisałem z rozpędu IRF240. Doskonale wiem że Pass stosuje IRF244 i mam też takie potwierdzenie w dokumentacji.

W TME piszą że IRF450 jest zamiennikiem dla IRF244 i nawet ma identyczną obudowę TO3:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piszesz że IRFP240 jest zamiennikiem IRF240, a jak to się ma do IRF244? Można się zamotać hehe szukamy zamiennika > zamiennika odpowiednika oryginału :)

Jeszcze można kupić IRF240 w obudowie TO3 i widzę że są w TME i Farnellu.

Chcę kupić tranzystory najbardziej zbliżone do oryginalnych IRF244 i stąd ten temat.

Ukryta Zawartość

Najbardziej podbne bedą IRFP244 różnią się głównie obudową.

Tu masz linki do dokumentacji nie znalazłem dokumentacji IRF244 od IR wiec tylko daje linki do intersila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak się jeszcze bawiłem Passami to porównywałem IRFP044N(IR),IRFP240(IR) i IRFP450(INTERSIL) wszystkie w obudowach T0-247 i tanie jak barszcz ceny w okolicach 3-4zł.W moim Passie było ich po parce w żródle i stopniu mocy, bias miałem 1.3A zasilanie +-20V.U mnie zdecydowanie najlepiej grały IRFP450, zdecydowanie najgorzej IRFP044N.Co do ceny 80zł za IRF450(IR) w TO-3 to cena jest złodziejska,u mnie (w krakowie) na giełdzie najdrożej chcą za nie 22.50zł-pamiętam jak w sklepach były za 7zł ale się skończyły.

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.