Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Kwiaty były na poprzednich kolumienkach, mniejszych i żeby taka ściana była pusta, teraz zdjąłem i faktycznie bez nich jest lepiej ! ta lampka z tv też zniknie tylko żarówkę muszę wymienić w żyrandolu ;)

zlowik, 9 Gru 2008, 16:34

>Wszelkie porady, sugestie, krytyka mile widziane ! ważne że dostępu do okna nie zasłoniłem :)

Porada:

Zostaw ten wzmacniacz w spokoju.

Sugestia:

Wymień lepiej kolumny na jakieś normalne.

Krytyka:

LCD to szajs, jak już to tylko plazma.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>parantulla, 9 Gru 2008, 19:39

>

>Krytyka:

>LCD to szajs, jak już to tylko plazma.

No tak, wiadomości bez HD i kontrastu 1:100000 to w ogóle się nie da oglądać ;)

za 1000zł można wyrwać slima samsunga na allegro CRT HD(krótka kalibracja tablic testowych i tanie cudeńko). Jak ktoś mi kupi lepszy TV pod względem obrazu do 2500zł to daje mu moje Triangle(żartowałem) ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

o cholera mogłem zaglądnąć na forum przed zakupem dywanu, ale to nie jest jeszcze "hi end" wśród dywanów i zawsze mogę go wymienić.

Na razie będę słuchał tylko i wyłącznie z zamkniętymi oczami.

Dziękuje szanowni audiofile !

poprawione bez kwiatów (szkoda że edytować nie można)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DawidM, 9 Gru 2008, 21:31

>za 1000zł można wyrwać slima samsunga na allegro CRT HD(krótka kalibracja tablic testowych i tanie

>cudeńko). Jak ktoś mi kupi lepszy TV pod względem obrazu do 2500zł to daje mu moje

>Triangle(żartowałem) ;)

Za ok. 2000 pln kupisz już nowiutką plazmę Panasonica 37", a trochę ponat 3 kafle 42" Full HD i wierz mi, że pod względem obrazu to tego CRT bije na głowę, choćby kontrastem i jasnością, co znacząco wpływa na ostrość obrazu. Mam i plazmę i LCD i wiem co mówię, LCD się nie da oglądać jak się popatrzy na plazmę. Pozdrawiam.

Plazma to fakt :) jednak to koszty min 3000zł jak coś więcej niż tylko do Tv Cyfrowej czy analogowej. Widziałem też te plazmy za 2200zł 37 cali Panasa PV8 i PV80. Jednak to min. 37 cali, a jeśli ktoś nie ma takiego pomieszczenia. Wtedy taki wybór slima ma sens(ciężko dostać).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Pikne:) Zapewne teraz maja lepszy (wymiot)posiadalem cos takiego nie tak dawno temu 3setki ,niestety nie beda sie juz nadawaly jako wspaniale skrzynki na kartofle do piwnicy:( cos za cos

Nie dokońca mogę się z tym zgodzić. posiadam w domu LCD firmy JVC 100 Hz LT-32P80BU i ma bardzo dobrej jakości obraz bez żadnego smużenia, itd.

pozwole sobie zacytować kolegę z innego forum który profesjonalnie zajmuje się tv:

"porównanie lcd a plasma:

lcd z natury przystosowany jest do odbioru sygnału cyfrowego o dobrej jakości..jego kupowanie mija sie z celem gdy mamy zamiar na nim oglądać zwykły sygnał antenowy w bloku z anteny zbiorczej..lcd wtedy go nie ładnie pokaże..nie z winy tv tylko z racji słabego sygnału...lcd jest czuły dlatego pokaże wszystkie braki...dlatego do zwykłej anteny czy kablówki lepiej kupic plazmę, która ma właściwości, że ukryje mankamenty sygnału.

Jesli jednak mamy juz sygnał cyfrowy vel "n"-ka, polsat cyfrowy,cyfre + to lepiej zainwestowac w lcd..są już tam kanały w rozdzielczości HD i one super świeca..z czasem tych kanałów będzie przybywać..w ogóle TV Polska za jakieś 4 lata bedzie mieć obowiązek przejścia z sygnału analogowego na sygnał cyfrowy

Zestawiając jeszcze lcd i plazmy należy pamiętac o tym, że:

-lcd bardziej żywotniejszy niż plazma

-plazma sie mocno grzeje

-zużycie energii:lcd(180-200W natomiast plasma(340-370W)

teraz od siebie:

jeśli masz zwykłą antene to polecam kupić plasme..na rynku plazm liderem jest Panasonic dlatego polecam Ci jego najnowsze modele: 37PV8 i 37PV80 cena różna..w marketach typu media,avans,euro rtv agd zapłacisz w ch*j..ale w dobrym sklepie internetowym znajdziesz już za 37PV8-2900, 37PV80 ok 3400

jeśli masz znowu sygnał cyfrowy to jak najbardziej lcd...i tutaj obecnie liderem na rynku są samsung i sharp...samsungi są tańsze bo składają już je w Europie (czechy i wegry)..sharpy robią całościowo w japonii dlatego jest duże cło i są droższe..choć jakościowo i samsung i sharp wypadają podobnie"

Tu koniec cytatu i chyba niepotrzebnie więcej rozmywać temat rozmową o tv.

offtopując to do 2500zł nie ma lepszego LCD niż Sharp(najlepsze matryce bez dwóch zdań, zresztą korzysta z nich także Pioneer), taki LCD można sobie sprawić. Wg. mnie górna granica dla LCD to 32 cale, potem opłaca się inwestować tylko w Plazmy.

zlowik, 11 Gru 2008, 12:47

>pozwole sobie zacytować kolegę z innego forum który profesjonalnie zajmuje się tv:

>

>"porównanie lcd a plasma:

>

>lcd z natury przystosowany jest do odbioru sygnału cyfrowego o dobrej jakości..jego kupowanie mija

>sie z celem gdy mamy zamiar na nim oglądać zwykły sygnał antenowy w bloku z anteny zbiorczej..lcd

>wtedy go nie ładnie pokaże..nie z winy tv tylko z racji słabego sygnału...lcd jest czuły dlatego

>pokaże wszystkie braki...dlatego do zwykłej anteny czy kablówki lepiej kupic plazmę, która ma

>właściwości, że ukryje mankamenty sygnału.

>

>Jesli jednak mamy juz sygnał cyfrowy vel "n"-ka, polsat cyfrowy,cyfre + to lepiej zainwestowac w

>lcd..są już tam kanały w rozdzielczości HD i one super świeca..z czasem tych kanałów będzie

>przybywać..w ogóle TV Polska za jakieś 4 lata bedzie mieć obowiązek przejścia z sygnału analogowego

>na sygnał cyfrowy

>

>Zestawiając jeszcze lcd i plazmy należy pamiętac o tym, że:

>-lcd bardziej żywotniejszy niż plazma

>-plazma sie mocno grzeje

>-zużycie energii:lcd(180-200W natomiast plasma(340-370W)

>

>teraz od siebie:

>jeśli masz zwykłą antene to polecam kupić plasme..na rynku plazm liderem jest Panasonic dlatego

>polecam Ci jego najnowsze modele: 37PV8 i 37PV80 cena różna..w marketach typu media,avans,euro rtv

>agd zapłacisz w ch*j..ale w dobrym sklepie internetowym znajdziesz już za 37PV8-2900, 37PV80 ok

>3400

>

>jeśli masz znowu sygnał cyfrowy to jak najbardziej lcd...i tutaj obecnie liderem na rynku są samsung

>i sharp...samsungi są tańsze bo składają już je w Europie (czechy i wegry)..sharpy robią całościowo

>w japonii dlatego jest duże cło i są droższe..choć jakościowo i samsung i sharp wypadają podobnie"

>

>Tu koniec cytatu i chyba niepotrzebnie więcej rozmywać temat rozmową o tv.

Pozwolę się nie zgodzić, większość lcd ma nienaturalnie mocną gamme, przez co świeci mocno i po dłuższym czasie obraz staję się męczący w domu(co innego w dużych marketach pokroju MM czy Saturn).

Co do matryc najlepsze robi Sharp, za nim w tyle jest Samsung..potem reszta stawki. Do 2500zł praktycznie nie ma konkurencji Sharp jeśli chodzi o obraz(jedynie Philips może zaproponować alternatywę trochę gorszego obrazu dając w zamian Ambilight). Pobór mocy jest tylko max. 20% większy niż w LCD(przy optymalnych warunkach odtwarzania obrazu(tak jest jeszcze mniejszy).Żywotność podobna(8lat potem obraz się pogarsza). Co do cen plazm to spoooro przesadziłeś, PV8 to kupna za 2200zł PV80 za 2600zł, a modele PY od 3000zł(full HD). Co do TV cyfrowej i analogowej to i tak i tak Polskie kanały mają zmienny birate-w zależności od stacji nadawczej(zobacz sobie ten sam mecz na TVP, TVN, Polsacie czy Cyfrze). Dlatego w Polsce nawet HD kanały wyglądają gorzej niż na zachodzie czy północy jeśli chodzi o sąsiadów. Full HD w 32 calach to marketing(jak nie masz BL to nie warto się takim TV interesować jeśli masz dopłacać do tego(w Polsce taka TV to za min. 10 lat). Dlatego Plazma i tak i tak lepiej odtwarza kanały(przeszkoda jest taka że min. to 37 cali. Jeśli powyżej 32 cale to tylko Plazma. Koniec offtopa.

ceny w cytacie są przesadzone bo to cytat sprzed paru ładnych miesięcy.

I zgadzam się z tobą zacząłem szukać plazmy 32 calowej i wybór jest minimalny, większość właśnie się zaczyna od 37. Ale to dyskusja typu "czy lepszy jest gramofon czy CD" więc nie ma sensu polemizować. Amen.

Dokładnie. Amen.

zlowik, 11 Gru 2008, 13:01

>Ale to dyskusja typu "czy lepszy jest gramofon czy CD" więc nie ma sensu polemizować.

Wystarczy lekko się przechylić, wstać, albo stanąć całkiem z boku a zapewniam, że będzie o czym polemizować. Zalety LCD zaczynają się i kończą na komputerowych monitorach. Jako odbiornik tv czy ekran do filmów, to porażka na całej linii, niezależnie od marki, wielkości czy ceny. I dopiero tutaj jest Amen ;)

Argument o żywotności... a kto kupuje telewizor na 20 czy 30 lat, żeby się o tym przekonać?

Oszczędność energii... całkowicie pomijalna sprawa przy ogólnym zużyciu. Niejeden wzmacniacz pożera więcej i jakoś nikt nie płacze z tego powodu.

Plazma się grzeje... niech się grzeje i co z tego? Przynajmniej na ogrzewaniu można oszczędzić i po raz kolejny - niejeden wzmacniacz dużo bardziej grzeje i wszyscy jakoś zdrowi, nikt nie narzeka.

Jeszcze coś? Chyba tylko cena, ale w przyrodzie tak już jest, że za darmo nie ma nic, proste.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

zlowik, 11 Gru 2008, 12:47

..ale w dobrym sklepie internetowym znajdziesz już za 37PV8-2900, 37PV80 ok

>3400

Coś chyba nie do końca takie ceny, ja znalazłem 37PV8 za ok. 1800zł, a 37PV80 - ok. 2100zł

Zwróć uwagę na LG 32PG6000, udało mi się dostać za 1600zł i jestem bardzo zadowolony, uznałem, że 37 cali do 21m2 (i jeszcze dziecko) to trochę za wiele. Byłem już nastawiony na Panasa PV80, ale jak porównałem bezpośrednio obok siebie te 2 modele, padło na LG.

Od 37 cali w grę na dzień dzisiejszy wchodzi tylko plasma.Żeby LCD o wielkości np. 42 cali odtwarzało obraz o zbliżonej jakości musi kosztować ze dwa razy więcej.Nikt nie wspomniał o nieporównywalnej stopie kontrastu,czasie reakcji matrycy(w plasmie praktycznie niemierzalna), nasyceniu kolorów i głębi czerni.Niech mi ktoś pokaże w lcd czerń zwłaszcza w w porównywalnych cenowo tv.

murasz, 11 Gru 2008, 15:21>

Porównywałem pod kątem gabarytów, ilości cali, bo przecież bez sensu, żebym siedział 2 metry od 37 cali. Ja to "pal sześć", ale moje dziecko dostałoby jeszcze jakiś "nerwości";-) Obraz i w LG, i w Panasie jest bardzo ładny, a czarny rzeczywiście, nareszcie jest CZARNY.

Skiba, sam mam plasmę(plazmę) LG jeszcze sprzed kilku lat i biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny

jest bezkonkurencyjna.Oglądałem ostatnie modele fullHD i są naprawdę godne uwagi.Z kolei jeżeli ktoś chce wydać więcej grosza to Panasonica fullHD polecam w ciemno.

• Pokaż nowe odpowiedzi