Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Andrea29>

Audiolaba 8000A miałem jakieś 10 lat temu i użytkowałem go 2 lata z wielką radością.Różnice w brzmieniau są dość wyraźne :po pierwsze góra pasma to słychac od razu.W modelu S jest o klasę bardziej przejrzysta,ułożona,nośna w modelu A była zbyt wyeksponowana ale nie była to zła "góra" po prostu wymagał wzmacniacz sporej uwagi przy doborze kolumn.Średnica w S-ce jest bardziej neutralna słuchac więcej szczegółow,barwa wokalu,instrumentów detych jest wierniejsza niż w 8000A - tam dawała się we znaki pewna matowość i chropowatość tego zakresu.Wydaje mi sie że najmniej zmieniło sie w paśmie basu - oba urządzenia radzą sobie doskonale z basem (oczywiście poruszamy się w danym przedziale finansowym powiedzmy do 4000zł) w kategoriach absolutnych moim wzorcem jest firma Metaxas i model Iraklis lub Solitare MK II - to tak na marginesie.Wracając do basu konstruktorzy 8000S posunęli się dalej mianowicie S dysponuje nieco lepszą dynamiką i rozciągnięciem basu ALE jest już niedaleko do utraty kontroli (tak wzorowej w 8000A),naszczęście doświadczenie pana Dereka Scotlanda nie pozwoliło na to.Jestem przekonany że 8000S to bardzo dobre urządzenie i dziwią mnie czasami takie zwroty jak w tym wątku :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szczególnie to że Naim Nait 3 był lepszy od 8000A , szkoda polemiki na tak oczywiste tematy,nad obiektywnoscią tego porównania stanął gust i preferencje słuchacza a nie rzetelny test urzadzeń.Z całym szacunkiem dla Naima ale nie dla modelu 3 (bez dynamiki,z obciętymi skrajami pasma,pomijam fatalne walory użytkowe jak gniazda,czy DIN...).

Musiałem to napisać bo jako szczęśliwy użytkownik Audiolaba opinia o modelu 8000A była daleka od prawdy.A tak na marginesie to cieszę się z powrotu Audiolaba na rynek HI-FI ale mam spore obawy co do jakości dzisiejszych urządzeń produkowanych w Chinach z marnej jakości komponentów...

Ukryta Zawartość

Aby temat nie odszedł w zapomnienie... zobaczcie co maja "nasi" koledzy....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sputt - Crystala też przerabiałem , ten też nie nadawał się do słuchania basu w moim systemie. Grał od co najmniej jego średniego zakresu.Kontrola mi się również nie podobała. Dlatego szybko poszedł do ludzi.

VDH nie znam.

Pozdrawiam.

pawiowy>

Tak z kablami to długi i szeroki temat jak rzeka i chyba nie starczy czasu ani chęci aby "przerobić" wszystkie godne uwagi.Dodam tylko że używałem jakiś czas temu też Audioquesta Midnighta+ (16 żył-idealny do bi-wire) i na tym kablu niestety nie dało się słuchać(totalnie przebasowane brzmienie ale za to z piekna górą i kryształowa średnicą - może do minimonitorów które cierpią na brak basu?) .Po włączeniu vanDenHula Wind wszystko się "ułożyło".W tej chwili moja zmiana kabli będzie polegała na zainstalowaniu XLO Ultra (głośnikowy) , chciałem XLO Signature ale finanse - cena trochę boli i z resztą instalować kable wartości wzmacniacza w systemie to chyba nierozsądne.W każdym razie po odsłuchach XLO Ultra oraz Siganture kontra VanDenHul The Second(wszystkie syganłowe) pozostał juz tylko XLO Signature - niepozornie wyglądający kabelek.

sputt - ja uwielbiam wprost "słuchać" kabelki. Co one nie wyprawiają w systemach :) , czasem straszne dziadostwo , czasem miodzio. Ludziska nie doceniają tego elementu toru. Warto w nie inwestować . A pitolenie ,że wolę dołożyć do wzmacniacza lub CD i będzie lepiej , niż do kabelków ... no cóż, szkoda gadać

i polemizować.

Dlatego mówię dobrych kabli nigdy dość i nie żałuj na nie kasy. Muszę przyznać ,że ceny kabli są w zasadzie chore . Niestety nic na to nie poradzimy, ewentualnie ominiemy je łukiem i to szerokim ( ze względu na cenę ). I z uporem maniaka polecam Goertza.

Kilka lat temu słuchałem takiego systemu Audiolaba: Audiolab 8000M Mono Power Amplifier x oczywiście 2 plus

Audiolab 8000Q Preamplifier . Do tego kolumny "krowy" , Mission ? A3 lub A1 ( chodzi mi o te najwieksze z tej serii ) za 10 kzł. Tutaj była straszna porażka soniczna. Od tamtej pory zraziłem się do Audiolaba. Co nie znaczy ,że firma jest zła, być może zestawienie nie było synergiczne.

pawiowy>

Ceny są zachęcające , jednak obawiam sie o jakośc , czas pokaże.Co do kablo Goertza , nie miałem okazji ich mieć u siebie w systemie ale słuszałem wiele dorego o tych przewodach a raczej taśmach.Aczkolwiek były też sygnały iż w/w taśmy potrafia uszkodzić wzmacniacz(końcówkę) prze wysoka pojemność stąd stosowanie filtru RC.

• 2 tygodnie później...

Witam! Udało mi się skompletować swój zestaw, a jako że znalazłem na tym forum wiele odpowiedzi pomocnych przy jego kompletowaniu, postanowiłem zamieścic fotki. jakosc zdjęć może nie najlepsza, ale co nieco widać.

Ukryta Zawartość

post-7949-100001853 1170276940_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

-> Genesis

fajny system, dobrze "zaaplikowany" w pomieszczeniu (te półeczki na ścianach :-) Ze względów akustycznych chyba jednak musisz pokochać dywaniki i zasłonki ;-D Poza tym marzą mi się te niebieskie wskaźniki Maca, ale na razie to nie mój segment cenowy, może kiedyś... ;-D

-> elfan.

Nie chcę, żebyś to oderbrał, że się czepiam, ale może postawisz odtwarzacz na dole a wzmacniacz na górze - Copland by się lepiej chłodził, a Marantz - miał solidne dociążenie od góry ;-) Poza tym z własnego doświadczenia wiem, że Epsiony lubią trochę miejsca dookoła siebie, wówczas grają o dużo lepiej - spróbuj je nieco oddalić od mebli i ścian bocznych - powinny zagrać jeszcze lepiej (przyznam się jednak, że "przyganiał kocioł garnkowi" - moje Epsilony 960mk2 mają ok. 40 cm od ścian bocznych, ale za to o metr od tylnej ;-)

p.s. czy skany recenzji Avance'ów się przydały?? Planujesz jakiś tuning Epsilonów ?

krzych,wzmaka dosc trudno postawic bymi było na Cd poniewaz jest dosc długi,a CD o jakie 15 jest krótsze,tak wiec musiał bym kombinowac a mi sie nie chce bo wole słuchac;) ale wzmak nie nie grzeje wiec nie jest zle.Odnosnie kolumn,to od tylnej sciany maja około 1 metr miejsca,poniewaz szafa nie jest do konca za kolumna:) moze ta fotka tak inaczej to pokazuje.Od sciany bocznej jest włąsnie około 40cm:).Wiem ze moze byc lepiej jak bedzie w około 1m ale jak pisałem inaczej sie nie da,poza tym kolumny mi "znikaja" jak i scena jest zadowalajaca wiec nie jest zle;) A za skany wielkie dzieki,tuningu jeszcze nie planuje moze kedys,elementry zwrotnicy sa dosc niezłe,wiec jakos mnie nie korci,ale kto wie,moze kiedys;)

pozdr

-> elfan.

Qrcze, czasami zapominam, że moja Yamaha CDX-993 ma 38 cm długości/głęboskości i na niej można postawić niemal wszystko, nawet Marantza PM-75 ;-) Ale moje klocki i tak stoją na półce Multimebel, więc problem mnie nie doytyczy :-) A skoro Copland się nie grzeje moco, to problemu nie ma ;-D

Co do Epsilonów - podstawkowe 910mk2 i tak łatwej ustawić, bo mają b/r z przodu, podłogowe 960mk2 mają "dziurę" (i to dużą - pojedynczą) z tyłu i trzeba trochę pokombinować, żeby zagrały dobrze :-) Poza tym pogadaj z McGyverem (kolejny posiadacz Marantza PM-75 ;-D - on wie, co można z tych głośników wycisnąć ;-)

no własnie miałem zamiar wysyłąc je za jakis czas do Mcgyvera ale po pierwsze po ewnej rozmowie na gg z pewnym forumowiczem troche mi sie odechciało:)(Mcgyver tylko nie panikuj;) ) po drugie to zakupiłem interkonekt XLO Ultra wiec mam co testowac;) jak narazie wymieniłęm badziewne obkablowanie na Real Cable TDC300,POLECAM! w zwrotce jak narazie nic nie wymieniałem bo jakos mnie nie korci poniewaz jak powiedziałem jak dla mnie jest dobrej jakosci,porównujac ja np do zwrotki z Kef Q1....;)

pozdr

A ja mam taki prosty ale zacnie brzmiący jak za te pieniądze zestawik :-)

Ukryta Zawartość

post-9770-100001230 1170277925_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Genesis co to sa za klacki, ne ktorych czesc sprzetu stoi? takie zbite skrzynie wypelnione balastem, czy w srodku jest pusto albo jakies polki sa?

> Rafał

Sory że dopiero teraz. Ale moze to bedzie info na przyszłość... Każdy kogo zapytasz w Kutnie powie ci gdzie to jest. Obok giełdy samochodowej. Dość prosty dojazd jest od dworca pkp. W Kutnie jest ten targ w soboty, w niedziele w łodzi - na ul lodowej chyba, też obok giełdy sam. Jedyny feler to to, że trzeba być w miarę rano. np koło 7:00 bo później co lepsze kąski wyłowią już amatorzy sprzętu, albo handlarze - np zobacz fanty gościa o ksywce Aston11 na allegro. Pozdrawiam.

Witam

Jesli mozna to chciałbym sie pochwalić skromnym sprzęcikiem w niewielkim pokoju(5m na 2,5m) Sprzecik to : Aplituner + DVD Yamaha ( już nie długo CD 596) oraz przednie kolumny GRAND HIGH tyły których nie widac to TANNOY mx1 oraz nie wielka ilość płyt

Ukryta Zawartość

post-4719-100001038 1170278209_thumb.JPG

post-4719-100001039 1170278207_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

suboferek zakupiony na giełdzie logowany jako heco ale nic ciekawego(lepiej jak by był KODA 1000) tylko tyle że gdy kolumienki dostały kolce basik z lekka zanikł i dlatego go wykorzystałem co do własnie tych kolumienek wybrałem je gdyż chyba były jedyne które grały przyzwoicie a kosztowały do 1000zł.

Witam !

Oto pare fotek mojego sprzętu.

Mój sprzęt: bardzo budżetowy

kolumny „Aura” (DIY)

wzmacniacz NAD C320 BEE

CD Technics SL PG 480 (do wymiany)

tuner Onkyo Integra T 4650

DVD Sony DVP 725D

kable Interconekt GAC-2, głośnikowy Cordial.

Ukryta Zawartość

post-6048-100001013 1170278257_thumb.jpg

post-6048-100001014 1170278254_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yozek-->

Piszesz, że CD do wymiany i pewnie wstydzisz się swojego CD Technicsa, ale myślę, że niepotrzebnie, bo sam mam cedeka tejże firmy i na paru stronach internetowych wyczytałem, że jeśli chodzi o budżet, to cedeki Technicsa mają dobrą opinie.

• Pokaż nowe odpowiedzi