Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

>kajt

Na wielkie rewlacje z Troksem bym nie liczył. Zmiany na trudne do opisania, bo wiele zmian dokonywało sie w zestawie. Jak zmieniały sie konfiguracje sprzętu ( kable, półki drewniane w komodzie ) i ustawienia czuć było różnice. Ważne jest dobre samopoczucie. Inwestycja z pewnością warta 250 pln. Jak kolumny głośno graja to podłoga i komoda ( we wcześniejszym ustawieniu ) drgała to odtwarzacz na platformie TROKSA był jak wmurowany. Czasami dla żartów dla znajomych pokazywałem jak z całą siłą uderzałem pięścią w komodę przy grającym cd i płyta nigdy nie przskoczyła. Czyli działa, a poza tym swietnie wygląda. Polecam !

Gdzies tu na forum szwendał się link do 'zrób to sam' platformy troksa, z którego sam zresztą skorzystałem.

Polecam, bo na pewno poprawia estetykę zestawu i bez 'woodoo' oryginałów pomaga tłumić drgania pod CDkiem.

ganzz_gut, 16 Gru 2006, 20:52

>Gdzies tu na forum szwendał się link do 'zrób to sam' platformy troksa, z którego sam zresztą

>skorzystałem.

2 płyty mdf, tzw. "mikroguma" między nimi i 3 albo 4 nózki lub kolce.

oczywiście lakier, klej i złota tabliczka...

tyle, że wszystkie elementy muszą być sciśle selekcjonowane pod kątem podatności na rezonanse i wibracje.

znaczy się audiofilskie muszą być

;-)

prezes1

no powiem tylko tyle ze stolik wyglada zajebiscie, ile Cie to wynioslo(jesli mozesz oczywiscie na forum sie wygadac:)?? na nowym kwadracie moze tez bym sobie cos takiego zorganizowal...widze tez ze kolumny skreciles mocno do srodka...czy to tylko tak na zdjeciu wyglada czy kesperymentowales tez z ustawieniem i tak jest lepiej??

Mag

Podaję koszty zajebistegio audiofilskiego stolika :

konstrukcja stalowa - 100 zł.

malowanie proszkowe - gratis po znajomości

granit - 500 zł.

kolce Sonus Oliva - 40 zł.

śruby pod półki - 1 zł.

papier ścierny do wypolerowania stali przed malowaniem - 6 zł.

robocizna własna - 2 godz. w garażu

RAZEM : 646 zł. Wg mnie to cena super. Jakość wykonania bardzo dobra. Żona zachwycona ! W sklepie pewnie bez 2kzł. by się nie obeszło. Satysfakcja ogromna ! Koledzy bierzcie się do roboty !

>mavera

Mój Arcam ma zdublowane wyjścia do pre, więc bufor jest cały czas podpięty. Jak mi jest za dużo góry to idzie przez bufor, jak jest ok to idzie bezpośrednio. Wygodna rzecz. Generalnie bufor rzadko używany, ale czasami na płytach z żeńskimi wokalami jak znalazł.

Konstrukcja stolika jesta banalnie prosta. Nogi to profil zamknięty 40x40 mm., stężenia to profil 40x20 mm. Nogi szt. 3. Konstrukcję pospawał zaprzyjaźniony zakład spawalniczy. Po spawaniu musiałem trochę popracować pilnikiem na spawach. Przed spawaniem wyszlifowałem konstrukcję papierem ściernym wręcz do białości. Profile stalowe miały sporo wżerów, które zlikwidowałem niewielką ilością szpachli samochodowej ( taka w dwóch składnikach ). Po wyschnięciu szlifowanie drobnym papierem kl. 300-500 i całość do malowania proszkowego. Najlepiej moim zdaniem wybrać lakier proszkowy o drobnej fakturze, gdyż maskuje niedokładności łączenia elementów. Trochę zabawy jest przy tym, ale radość po skończeniu gwarantowana.

Niedługo pokażę Wam standy pod Hyperiony, które wykonałem samodzielnie będąc jeszcze na haju stolikowym. Dziś właśnie je zamontowałem. To jest dopiero HI END ! Ale o tym następnym razem.....

powiem skromnie ze taka konstrukcje mozna zrobic na zamówienie jak ma prezes1 za 600zł za całosc z profili grubosciennych i to bez zadnego własnego dłubania i bez zadnych znajomosci itd.

> Elfan To po co ja się z tym pi......łem ?

Jeżeli jesteś w stanie zrobić identyczny stolik z 4 płytami granitowymi ( granit VENGA ) o wym 50 x 50 cm., kolce SONUS OLIWA za 600 zł. , to ja składam u Ciebie oficjalne zamówienie. Wymiary stolika : szer. 58 cm, głębokość 53, wys. 75 cm. Czy są na forum świadkowie ?

nie napisałem ze za mniej niz 600zł ale za 700zł.Trzeba jeszcze wziasc pod uwage fakt ze prezes1 miał lakierowanie za free jak i spawanie i wyniosło go 640zł.

prezes z tymi kolcami SO to nie przesadzaj :) na allegro sa po 3.90 za sztuke :)) teraz zobacz jak Ci koszty drastycznie spadaja :)

Wklejej te HAJENDOWE standy bo ciekaw jestem jak cholera :)

obiecane zdjęcia standów pod Hyperionami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10243-100001107 1170307763_thumb.jpg

post-10243-100001108 1170307761_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>prezes1

uważasz/słyszysz, że te 'standy' realnie coś zmieniają w porównaniu z postawieniem kolumn bezpośrenio na kolcach (bez tej metalowej listewki)??? Poważnie pytam, bo mnie sie wydaje, że te listewki to mogą mocniej 'pracować' niż sama kolumna...

ps. ale wygląda ładnie i oryginalnie ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi