Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie antyskatingu - moja metoda.

tungsol

Rekomendowane odpowiedzi

>eskwadrat, 25 Lip 2009, 21:52

Przykro mi ale nic nie zrozumiałeś.

>metoda na płaską płytę jest najprostrza i daje najlepsze

>wyniki.

W zalecanych wpisach właśnie jest o tym jak STOSOWAĆ płaską płytę z sensem. Ale to chyba dla ciebie za trudne.

Profee, zanim zabierzesz sie za pisanie doktoratów i pouczanie innych, przeczytaj parę prac n.t. dobrego wychowania, no chyba że masz jeszcze synku mleko pod nosem to ci wybaczam.

eskwadrat

"no chyba że masz jeszcze synku mleko pod nosem"

No eskwadrat poleciałeś po bandzie. Akuratnie kogo jak kogo ale profee'ego "synkiem" nazwać nie możesz. No chyba, że masz z 80 lat, dziadku ;P

A co do antyskatingu to się z Toba zgadzam.

EMKa76, taki stary to nie jestem choc do 80-tki mam blizej niz dalej. A co do wieku to niestety u wielu nie jest on wprost proporcjonalny do poziomu wychowania i ogolnie pojetej samokrytyki. Dlatego trudno jest zabierac glos na forum w jakiejkolwiek sprawie bo zaraz cie ktos zbeszta ze jestes niekumaty, ze nie wiesz co robisz, itp itd. Nie toleruje tak ktos kto dziecinnego zarozumialstwa i cwaniactwa ... i po prostu klikam 'Ignoruj'. Mialem kiedys na uczelni przyjemnosc pozznac takiego doktorka w slusznym wieku, wydawaloby sie inteligentnego faceta ale po dluzszym kontakcie okazalo sie ze to po prostu kawal sfrustrowanego gnojka ktory zyje tylko po to zeby wytykac innym ich bledy i glebic studentow. Po przemianach ustrojowych pocz lat 90tych facet zajal sie zamiataniem ulic. Pozdrawiam

Bardzo dobra do ustawiania anti-skating jest plyta testowa HiFi News dostepna z UK. Plyta nie jest droga i nie do zastapienia dla wielbicieli winylu. Uwazac trzeba tylko bo niektore egzemplarze maja defekty np off centre albo nie idealnie plaskie.

zdrowka zycze,

• 6 miesięcy później...

W tej wersji jaką widzimy ta rozwlekła prelekcja jest szkodliwa, bo ... kończy sie przedwcześnie. Tak ! Pokazane manewry mozna uznac za poszukiwanie "prawdziwego" zera antyskatingu. Wyszlo mu, ze ramię jest obojetne w płaszczyźnie poziomej nie przy nastawie antysk. na "0" lecz pomiedzy 0 a 0,5. I to ma sens, tak może być. Układy wytwarzania siły antysk. faktycznie nie są zbyt dokladne. Niestety prelekcja kończy sie na tym. O ile pamiętam facet nastawił VTF 3,5 (dziwny przykład, kto ma takie wkładki?). Zatem dalej powinno być, ze antysk. trzeba - od znalezionego prawdziwego zera - nastawić na wartośc odpowiadającą VTF=3,5. Ponieważ zeru odpowiadało ok. 0,25 na podziałce antysk. to wychodzi, ze trzeba na tej podziałce nastawić 0,25+3,5=3,75. Ale o tym cisza. Wychodzi, że jak to często bywa np u studentów, bezkrytycznie powtarza chłopina jakieś zasłyszane "rewelacje" których sensu nie rozumie, nie jest w stanie dostrzec. Ciekawe, ze często właśnie takie osoby czują sie powołane do propagowania takiej "wiedzy". Prosiłbym aby któryś z kolegów znających niemiecki zechciał sprawdzić, czy może w wersji "ustnej" jest cos stawiającego prelekcję w lepszym świetle.

>Dejoty mają, profee, dejoty :)

Chyba mnie oświeciłeś eMKa76 ! Faktycznie dla DJów antyskating moze byc niewygodny. Wszak oni szarpia płytą w te i wewte. Gdy zaś płyta obraca się w kierunku przeciwnym niz normalnie na ramię nie działa siła skierowana ku środkowi skierowana odśrodkowo. Wraz z takoz skierowaną siłą antyskatingową to juz zbyt wiele. Zatem wyłączają antyskating. W efekcie mają mniej więcej tak samo bylejak dla obu kierunków obrotu talerza.

Bo normalnie komu to byłoby potrzebne?

Pobawilem sie troche wedle powyzszego przepisu germanskiego najezdzcy z jutjuba.

U mnie zerowa wyszla ~0,75.

Jako ze nacisk +2g, to zsumowalem.

Efekt: sredni. Wiecej sybilantow, ponadto koncowka plyty - wypycha na zewnatrz.

(wczesniej AS byl ustawiony ponizej 2)

--------------------------------

W szalenstwie metoda?

Ustawilem na 0,75 i...

Efekt: lepszy (?!). Mniej sybilantow, mimo ze igla potrafi sie z sila gorskiego potoku wbic w label.

--------------------------------

Planuje kolejne starcie. Tym razem za pomoca rzutu kostką k6. Jak mi wypadnie 6, to wyfruniemy razem z plyta.

Ma ktos inne sprawdzone sposoby? Moze wrozenie z fusow?

>> profee

Faktycznie dla DJów antyskating moze byc niewygodny. Wszak oni

>szarpia płytą w te i wewte.

Antyskating dla dejota nia ma żadnego znaczenia. Przy tak dużym nacisku na płytę jaki stosują, że wszędzie pełno czarnego winylowego pyłu po skreczowaniu, antyskating musiałby mieć ciężarek z pół kilo a jeśli miałby gramofon z antyskatingiem na sprężynie to musiałby instalować sprężynę z materaca. To co u nas w gramach u dejotów w dekagramach :)

>>>Mickiewicz,

"...Ustawilem na 0,75 i...Mniej sybilantow, mimo ze igla potrafi sie z sila gorskiego potoku wbic w

label..."

Jak to? Igła wypada Ci sama z rowka zamykającego płytę i wyjeżdża na label??? W życiu nie miałem takiego efektu nawet jak ciężarek antyskatingu zdejmę z ramienia. Czy jesteś pewien, że z Twoim ramieniem gramofonowym jest wszystko w porządku?

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.