Skocz do zawartości
IGNORED

DENON 2930 PROBLEM z czytaniem

grizly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono. Problem polega na tym że w/w odtwarzacz przy odtwarzaniu nagranych kopii zapasowych na DVD po około 45 min. pracy czytnik zaczyna przeskakiwać albo zatrzymuje się na kilka sekund, płyty wypalam na nośnikach Sony DVD+R. Czy może mi ktoś w tej kwestii coś podpowiedzieć?

https://www.audiostereo.pl/topic/36187-denon-2930-problem-z-czytaniem/

A sprawdzałeś na innych płytach? Chodzi mi zarówno o inna markę, jak i typ płyt DVD-R.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

do grizly

taki efekt jest zawsze wtedy gdy płyta jest kiepskiej jakości, swojego czasu przerabiałem temat i był on tu kilka razy także za moim udziałem omawiany.

Kup dobre płyty, jeśli nie chcesz mieć problemów (to pomijając sporadycznie słabsze serie) korzystaj z verbatimów, ja swojego czasu wykupiłem zapasy Verbatimów digital movie ale ogólnie produkty verbatima są bardzo dobrej jakości. Są produkowane przez mitsubishi chemikal a verbatim jest częścią tego koncernu.

Jeśli korzystasz z nagrywarek lite-ona to można do nich znaleźć program testowy, który pokaże dokładnie jak rozkłada się ilość błędów na płycie i zobaczysz że problemy zaczynają się właśnie w okolicach 60-65 minuty.

W tanim odtwarzaczu taka płyta działa bez problemu a w lepszym z bardziej zaawansowanym systemmem obróbki obrazu poprostu korekcja błędów się nie wyrabia.

dodatkowo ilość błędów na płycie rośnie wraz z jej wiekiem więc jeśli masz coś ważnego to płyta z dużą ilością błędów szybciej osiągnie poziom po którym już tylko kosz

---> grizly

W swojej długoletniej praktyce spotkałem się nie raz z opisywanym przez Ciebie problemem, więc pozwolę sobie na parę wskazówek...

Fundamentalne znaczenie przy wykonywaniu kopii ma jakość zastosowanego nośnika, ale nie powinno się również bagatelizować wpływu posiadanej nagrywarki, zwłaszcza jeśli jest już przestarzała lub co gorsza wyeksploatowana. Nic nie piszesz o sprzęcie (jaki model, ile używany), ale tak czy siak na początek poleciłbym Ci spróbować nagrać materiał na innej płycie. Polecam Verbatim Advanced AZO+. Moim zdaniem są jednymi z najlepszych na rynku - już od dłuższego czasu używam wyłącznie tego nośnika. Prawidłowo nagrana płytka powinna być bez problemów odtwarzana praktycznie na każdym odtwarzaczu czytającym nagrywane płyty. Jeśli jednak użyjemy gorszego nośnika lub nagrywarki to wtedy zaczyna mieć istotne znaczenie jak nasz playerek dvd radzi sobie z nagrywanymi płytami - czy jest wybredny czy też nie;) Nie tak dawno tu pisałem, powołując się na test w niemieckim wydaniu magazynu Video, że Denon 2930 ponoć może mieć problemy z odtwarzaniem nośników DVD+R. Jeśli założyć, że tak jest w istocie to tym bardziej należy zadbać o sporządzenie jak najlepszej kopii na płytach DVD+R lub też ewentualnie jeszcze poeksperymentować z "minusami". To, że opisywany problem zaczyna się dopiero po godzinie nie jest niczym dziwnym i to z dwóch wzajemnie zbieżnych powodów. Po pierwsze, ilość błędów zapisu może (choć nie musi) być większa, że się tak wyrażę "pod koniec" (na skraju płyty). Po drugie, płyty nagrywane są "wrażliwe na ciepło" a jak wiadomo wraz z upływem czasu odtwarzana płyta dość mocno się nagrzewa. Jeśli na dodatek kolokwialnie mówiąc jest kiepsko "wypalona" to prędzej czy później doczekamy się podczas seansu problemów z odtwarzaniem. Jest to dodatkowy, choć oczywiście nie najważniejszy powód, aby nigdy nie ustawiać odtwarzacza dvd na ampli, bo wtedy nawet dobrze nagranej płytki nie obejrzymy do końca a i sprzęt na tym również może ucierpieć - jeśli przypadkiem tak masz u siebie zestawione klocki to czym prędzej to zmień!

Pozdrawiam

Witam. W Harmanie mam ten sam problem. Na płytach innych niż TDK "minusy" tnie sie po godzinie odtwarzania. Musisz dobrać odpowiednie płyty chociaż w moim przypadku czasami nawet na tych TDK sie zatnie. Pozdrawiam

Dzięki za wszelkie sugestie, spróbuje wypalać na Verbatimach+ i - ,zmniejsze jeszcze szybkość nagrywania na x4, (do teraz wypalałem na x8), dodam że wypalam na napędzie LG model GSA-H10N, napęd ma około 8 miesiecy i nie jest mocno eksploatowany. Po próbach dam znać co z tego wyszło. Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.