Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, dobra Harvi, kiedys na znaczki, "fajne plyty mam" a teraz "przetrzymywany do rana u Gutkabulla zeby posluchac radia Hi-end". Nie ze mna te sztuczki Bruner !

stefanB, S-VHS moze i zajebvisty ale bardzo nieaudiofilski jest. Wrecz odwrotnie, ze tak sie osmiele rzec.

Nie jestem pewien, ale chyba 90-120min, zdaje się, że takie długości widziałem na kasetkach. Sam zastanawiałem się nad zakupem DATa na Allegro, ale kasety trudno dostępne i zdaje się drogie -kilkadziesiąt zł/szt. (?).

Cytująć Machulskiego szpulowiec przy S-VHS "popierdółka jest"-ZWŁASZCZA DLA FANATYKÓW TUNERÓW

Gdy lansowano pod koniec lat osiemdziesiatych na swiecie magnetowidy, jako alternatywny segment domowego systemu audio kosztowało to okolo 3000 DM i dla wiekszości ówczesnych polskich audiofilów była to kwota abstrakcyjna. Na świecie też było to niemało i właściwie system zapisu audio pozostał niszowa ciekawostką . Następowała zresztą szybka rewolucja i system poszedł w zapomnienie. Póżniej, gdy pojawił sie najpierw DAT , a póżniej systemy zapisu na płycie (a u nas względnie normalne ceny) system ostal sie w kinie domowym i był rzeczywiście juz bardzo nieaudiofilski. O jego krótkich Latach świetności (85-90) swiadczą dzisiaj rankingi (z rubrykami absolute spitzenklasse ) w starych numerach poważnych ,europejskich gazet audio.

Specjalizowane do audio magnetowidy z tamtego okresu grają wystarczająco audiofilsko i konkurencyjnie w stosunku do szpuli, której byłem kiedyś fanem. Ja mając do wyboru zapis z nagrywarki CD za parę tysięcy i z dobrego ,sprawdzonego vhs , wolę to drugie, bo pozostaje klimat i barwa oryginału ( no i to analogowe coś).

Podstawowy plus dla tunerowca- 4 godziny zapisu muzyki ( w LP-8 h, ale to pomijam).

Cena taśmy S-vhs około 30-40 zł. Używane magnetowidy można kupić stosunkowo niedrogo. Przywożą je z Niemiec "w masie" nie rozróżniając od zwykłego video i niech tak pozostanie.

->StefanB

Tak właśnie myślałem, że współczesny S-VHS (np JVC za ok 750zł) byłby wybitnie nieaudiofilski, ale rzeczywiście warto poszukać wśród sprowadzanych z Niemiec.

Degradacji systemu dowodzi też cena (to nie tylko wynik ewolucji). Dobre pudełka robione były na audiofilskich częściach w torze audio (np. Elna for audio, Nichicon muse)

Nie może to być magnetowid z przestrojona fonią (tzw. polska), bo to kwasi dzwięk. Musi mieć osobne wejścia (pełne) do nagrywania audio i system ręcznego regulowania poziomu zapisu.

Nie chce tutaj podawać przykładowej listy, bo od razu zrobia się na allegro po 1000zł

Witam

Tuner już zainstalowany w systemie, niestety aparat jest kiepski i zdjęcie nie wyszło najlepiej.

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-256618_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witajcie

Wie może ktoś coś na temat tego tunera z allegro firmy NAD . Chce go jutro licytować i jak się uda kupić. Czy warto zalicytować do 140 zł na niego? Tyle mam przewidziane na kupienie tunerka . Pożniej jeszcze kolumienki :)

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Niestety nie wiem nic na temat tego modelu, ale oprócz kolumienek potrzebny będzie jeszcze wzmacniaczyk ;-). Bez niego nie zagra... Na allegro bywają też ładne amplitunery, z wbudowanym wzmacniaczem.

Pozdrawiam

Witaj. Mozesz mi z doswiadczenia powiedzec, czy aby dostac sie do zaroweczki od wylacznika w Kenwoodzie KT-80,

> sklepy elektroniczne, zazwyczaj trudno dostac o tych samych parametrach, ale mozna wymienic na podobne

trzeba rozkrecac galke strojenia? Dotarlem to miejsca, gdzie bez miniaturowego imbusa chyba nie przejde

> te diody sa zazwyczaj trudno dostepne w analogowcach, sporo rozkrecania. Galke na pewno trzeba zdjac. Czasem bez demontazu linki strojenia nie da sie wymienic. Jak jest w kt-80 nie wiem. Czasem lepiej sobie ten szczegol odposcic.

I jeszcze jedno - krecac galka od skali slychac wydobywajace sie dzwieki od napietej linki. Czasem mi sie wydaje, ze skala jest niedokladna, bo stacje nie znajduja sie tam, gdzie byc powinny. Czy masz na te rzeczy jakis patent?

> Zazwyczaj powodem jest przekrecony potencjometr zlokalizowany niedaleko kondensatora strojenia. Trzeba go lekko przekrecic w ktoras strone i sprawdzic czy to akurat ten jest odpowiedzialny za przesuniecie czestotliwosci. Zaleca sie stosowanie plastkowych srubokretow.

eee, przy odrobinie ostroznosci i kobiecej delikatnosci nic sie nie stanie. Mysle ze proba likwidacji tej wady przy pomocy przesuwanie wskaznika na lince bez stosownej ostroznosci moze rowniez spowodowac nieodwracalne szkody...

Te dwa lub trzy potencjometry tuz przy blaszkach strojenia - ich przekrecanie ma bezposredni i wyrazny wplyw na generowany dzwiek (glowy nie dam ze we wszystkich tunerach analogowych). Przekrecenie jednogo skutkuje przesunieciem skali - drugi przekreca sie by otrzymac jak najwieksze odchylenie potencjometru SIGNAL na slabych stacjach. Dokladna instrukcja dla chyba kazdego tunera analogowego dla tych potencjometrow jest na grupie dyskusyjnej TIC na yahoo. Nazwali to techniką "coils low, caps high" Nie trzeba zadnej specjalnej aparatury. Jak kogos interesuje - poszukajce na grupie wg nazwy tej techniki. Jest tego sporo. Jak wpadnie mi jakis tuner w rece zawsze zaczynam od strojenia tych potencjometrow i oczywiscie czyszczenia tunera. W przeciwnym raznie nigdny nie wiemy czy sluchamy tego co fabryka dala. Krecenie innymi potencjometrami bez sprzetu i instrukcji zazwyczaj konczy sie niepowodzeniem.

gdzies wyzej czytalem nad brakiem sensu kupowania jako takiego tunera gdyz jakosc nadawanej muzyki jest zbyt kompresowana.

Taki sam jest sens kupowania dobrego tunera jak dobrego cd. Dobrze nagranych plyt z ciekawa muzyka jest na rynku jakies 5-10% a mimo to wydajemy na cdp po kilka tys pln. Dobrych audycji z dobra jakoscia w radio jest niewiecej a sensu niektorzy nie widza wydac te pareset zlotych.

Niezly tuner kosztuje 15% tego co dobry cd. Do tego plyty sa drogawe. Niektore audycje to dobry odnosnik do poszukiwania ciekawej muzyki. Kydrynski, Ptaszyn, Kaczkowski, Niedzwiedzki, Muzyczne pejzaze, sporo w dwojce, radio bis, radiach lokalnych typu Radi Rock wielkoposka, ram z wroclawia wieczorem. Kazdy coz dla siebie znajdzie.

Czasem lepiej kupic tuner analogowy niz drozsze kable ;-)

Zachecam do efemefowania.

Nazwa firmuy nie porywa (Universus) model ma trochę przydługa nazwę (Dynamic's hi-fi 2500) ale wygląd przypomina słynne, a na pewno znane tu srebrne Pionki i przypominac ma na pewno. I to te z najwyższej półki, bo na pokładzie dosłownie wszystko, lącznie z wide/narrow i multipath. Dla ciekawych, czy jest to tuner tak dobry jak wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niech tam...

kupiłem tego universum

Ukryta Zawartość

bardzo jestem ciekaw jak zagra...

Ukryta Zawartość

Czy może mi ktoś powiedzieć do jakiej kwoty warto licytować, z góry uprzejmie dziękuje za odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poradzcie jakis tunerek do 150 zl,ma byc ladny:) przede wszystkim,ale powinien rownie ladnie grac,jakies konkretne sugestie prosze,myslalem o pioneerach,ale z checia dowiem sie o innych wartych uwagi tunerach.pozdrowki

dojechał!

przełączyłem z cyfrowego techniksa i ...

zagrało. "Dzieci Sanczeza" w PINie >- przepięknie. Inaczej niż z płyty, cieplej chyba...

We wspomnianych "Dzieciach.." trąbka na środku, minimalnie z prawej, gitara bardziej z lewej. Bas ok.

Czeka mnie teraz lutowanie kabla, bo tuner ma gniazda DIN.

Zdjęcia:

[obrazekLUKASZ-259840_1.jpg] [obrazekLUKASZ-259840_2.jpg] [obrazekLUKASZ-259840_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4291-100009881 1170264365_thumb.jpg

post-4291-100009882 1170264364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze wnętrze:

[obrazekLUKASZ-259844_1.jpg] [obrazekLUKASZ-259844_2.jpg] [obrazekLUKASZ-259844_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4291-100009878 1170264370_thumb.jpg

post-4291-100009879 1170264368_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gałka strojenia jest metalowa - pełna, z jednej i drugiej strony.

przyjemnie kręcić takim ciężkim pokrętłem. :)

może na podstawie zdjęć możecie powiedzieć coś o tyum tunerku?

poza tym że kosztował 140 z transportem.

pozdrawiam

k.

[obrazekLUKASZ-259845_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi