Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

no! w końcu mogę się pochwalić jak w nocy wygląda mój tuner :D:D:D:D:D

[obrazekLUKASZ-166442_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oto pewien Marantz, szkoda że zdjęcia nie oddają rzeczywistego wyglądu ( za słaby aparat )

[obrazekLUKASZ-167464_1.jpg] [obrazekLUKASZ-167464_2.jpg] [obrazekLUKASZ-167464_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2464-100003560 1170258778_thumb.jpg

post-2464-100003561 1170258776_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To pewnie ten Marantz, który był wystawiony na allegro?

Zastanawiałem się czy nie kupić, tym bardziej że mam jeden z najwyższych wzmacniaczy z tamtego okresu i teraz żałuję. W nocy - po prostu bajka. Już kiedyś miałem reciever marantza ale widocznie zapomniałem jak to pięknie w nocy świeci, bo jak zobaczyłem te zdjęcia, ogarnął mnie błogostan. No ale może trafi mi się jakiś 2110 lub 2130...

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Mam tego Pioneera TX-8500 II, o którym pisał Stef (To Ty go kupiłeś tego z Allegro?) i którym chwalił się kook na drugiej stronie tego wątku. Zobaczyłem go w piątek w komisie i przez weekend biłem się z myślami. W końcu byłby to trzeci już tuner :-( Teraz stoi u mnie na biurku. Dałem zań 80 złotych i nawet się nie targowałem ;-) W komisie sprawdziłem czy mu się wszystkoświeci i wziąłem do domu, by dokładniej przetestować. W końcu nie ma służyć za lampkę nocną ;-) Oświetlenie skali działa ale przyznaję, że nie wygląda tak efektownie jak na zdjęciach kooka. Jest jakby bledsze. I diodka nad przyciskiem sieciowym nie jest zielona ale czerwona. Albo było przerabiane albo to inna jego wersja. Ze względu na tę diodkę myślę, że to drugie. Z tyłu ciekawostka - wtyk antenowy załozony "odwrotnie" - tak, jak do telewizora. Oczywiście multipath. Cała trójka moich ma i mogę ustawiać teraz kablówkę :-))) Z przodu zaś przełącznik wide-narrow. No i ma "programator". Miast mazać flamastrem na skali można sobie ustawić takie małe wskazówki przesuwane wzdłuż nieji :-). Początek prób nie wypadł efektownie. A może zbyt efektownie. Zamiast znajomych stacji lub choćby trzasków rozległo się piiiiii, piiiiiiii, piiiiiiii. Obejrzałem wszystko uważnie i... Jest tam taki przełącznik opisany jako "REC. LEVEL CHECK". No i trzeba go wyłączyć, chyba, że jest się wielbicielem piiiiiii, piiiiiii, piiiiiii. Przy włączonym wide nie szokuje selektywnościa i nie wyłapuje zbyt wielu stacji, są one natomiast odbierane bardzo czysto. I po prostu pięknie gra, z bardzo dobra stereofonia i bardzo muzylnie jeśli przez to rozumieć to, że po prostu z przyjemnościa się go słucha. Tryb narrow natomiast mnie zawiódł. Informacje i zdjątka można znaleźć na stronce TIC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz tej o starych "srebrnych" Pionkach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jakiś czas temu miała ona w necie inny adres - tamten stary jest już nieaktualny). Przyznaję, że chciałem się nim jakiś czas pobawić, a potem zamienić na gramofon lub sprzedać. A teraz to już sam nie wiem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafal - rzeczywiscie kupilem, ale go nie mam. Po tygodniu od transakcji, gosc do mnie napisal, ze ten Pionek ma prawdopodobnie uszkodzony dekoder stereo, bo gra tylko mono, ze nie sprawdzil wczesniej i ze mu przykro. Ma mi oddac kase, ale mijaja wlasnie dwa tygodnie od transakcji, a ja nadal nie mam ani tunerka, ani kasy :( Zly jestem jak cholera, w dodatku dzis poniedzialek...

Panowie, może mi pomożecie - w moim tunerze (Kenwood KT-6500) na tylniej ściance jest dwupozycyjny przełącznik opisany tak: "FM de-emphasis 50 uS -> 75 uS" . Do czego to służy i na którą wartość go ustawić ? Szukałem w necie, ale nic ciekawego na ten temat nie znalazłem; przełączałem go również na obie wartości i nie bardzo stwierdziłem jakiekolwiek zmiany w odbiorze ;-)

"To pewnie ten Marantz, który był wystawiony na allegro?"

Nie, na razie jest w takim zestawie

[obrazekLUKASZ-167620_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> stefanB

Dziękuję za wyjaśnienia... Co to kwestii słychać to, czy nie słychać: jakie są objawy źle ustawionej deemfazy?? Zresztą sam posłucham, może czegoś się tam dopatrzę ;-)

Już jest u mnie:

[obrazekLUKASZ-168680_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafal sorki za tą antenke pomyliło mi się z ukf em heh w swoim radmorku poprostu wepchnołem 10 m kabla ktyóry mi posostał po nietrafionej koncepcji zamontowania kolumny w garażu i łapie na falach krótkich natomiast na długich i średnich to jak ma ochote zresztą czasu mi brakuje na zabawe nim narazie go spirytem przeczyściłem aż mi się w głowie zakręciło :))

Na niemieckim e-bay widziałem wielokrotnie model KT-7020, o ile mnie pamięc nie myli w bardzo atrakcyjnych cenach. To chyba wyższy model z tej samej serii, ciekawe, czy brzmieniowo równie atrakcyjny...

Ja na tą linię właściwie nie zwracałem uwagi, uważając, że po 84 były tylko dwa wielkie Kenwoody 3300 i L-1000T.Trzeba by to obsłuchać.Kolega kupił ostatnio 1020 i twierdzi, ze dzwiękowo i w środku o.k. Muszę się do niego wybrać.

No dotarł do mnie Pioneer F-90 gra bardzo ładnie i z radmorem 5412 z (braku lepszego wzmacniacza na razie) ładnie się komponuje .Jakby ktoś miał jakieś dane tego tunerka ewentualnie schemat byłbym wdzięczny .Fotke zamieszczę jak jakąś dobrą cyfrówke dopadne :)

stefanB

czy możesz coś powiedzieć o tunerach Philips i Tandberg. Oczywiście chodzi mi o tunery z lat 70-80. Czy wiadomo Ci coś n.t. tunera Tandberg 300L?

Pozdrawiam

belfer

a czy ktos moze cos powiedziec o tym protonie z allegro? warto kupowac, za ile itp. ?

Ukryta Zawartość

[wiem wiem, juz o to samo pytalam w watku ibejowo-allegrowym. przepraszam:-) ]

pozdrawiam

paulinka

Ukryta Zawartość

paulinko!

Zajrzyj na nie raz już polecaną tu stronkę TIC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Znajdziesz tam opis i opinię o tym właśnie modelu Protona :-)

Ukryta Zawartość

W opinii o nim jest napisane, iż bardzo nie lubi ani poczty, ani nawet kurierów :-) Ale to ładna wycieczka.

Zwróć też uwagę na to, co piszą w opinii o jego selektywności!

>paulinka

Miałem tego protonka-zupełnie fajny .Co do transportu. W środku przyzwoita koreańska robota. Nie było widać odstępstw od typowych pod wzgłedem trwałości elementów. Może facet poprostu żle trafił. Proton transportował do sklepów na poduszkach powietrznych?

>belfer54

Nie znam tego modelu,ale wszystkie stare tanbergi trzeba posluchać. Była to droga ,prestiżowa marka i wszystkie rzeczy jakie ich miałem (nawet małe kolumny) grały porzadnie.Myślę,że poniżej akceptowalnego poziomu nie zejdzie. Pamiętaj,ze to oni zrobili 3001. Stary T. potrafi być całkowicie dyskretny! Jeżeli masz możliwość policz "gangi" w głowicy. Będzie to jakis wskażnik.

Poza słynnym ,zrobionym w ilości 400 sztuk w Ameryce , AH673 cudów nie było. Pod koniec lat 70 był taki tuner (symbolu nie pamietam) linia profesjonalny rack, wyświetlacz na środku, okrągłe klawisze zgrupowane po prawej stronie, wys.9-10 cm. . Bardzo porządny rozbudowany układ i dzwięk

stefanB

dziekuje za odpowiedź, przepraszam, że Cię zamęczam ale co powiedziałbyś na temat tunera Optonica ST-3636. Miałbym szansę kupić ten tuner ale waham się zresztą podobnie jak w przypadku wspomnianych przeze mnie wczesniej. Z góry dziękuje za pomoc.

belfer

>belfer54

Najbardziej interesujący jest ten Tandberg. Poproś o zdjęcie w środku i mi przeslij na prive to sie zastanowimy.

U nas panuje przekonanie,że jak pisze optonica, a nie sharp ,to już jest high end. Nie jest to do końca prawda. Opt. rzeczywiście była marka zarezerwowana dla prestiżowych produktów S., ale odlotu to było tylko kilka modeli. Reszta to po prostu zdecydowanie lepsze sharpy. Nie znam tego modelu, a jeśli go nie znam to znaczy że pewnie nie bylo nic naprawdę ciekawego (wrodzona skromność).Choc mogłem się czegoś nie douczyć.

Z numeracji wynika,że może to być najwyższy model. Koniec lat siedemdziesiątych (77-78 był ST- 3000, ale najniższy model w 77 to ST-1515 -logika numeracji wskazywałaby ,że to z tej linii).Czyli może to być 78-79. W osiemdziesiatym, jeśli dobrze pamiętam weszly już niskie tunery.Cenowo te najwyższe Opt. kształtowały sie na poziomie Pioneera 6500, Sansui TU-5900,Technicsa St-8080,Yamahy CT-810, a taki np.Revox A-76 był 2 razy droższy.; Kewood KT-7500 o jedna trzecią.

Z porównania z innymi Opt. wynika,że : h

stefanB

Sorki ze wejde w dysk. ale mam pytanie do ciebie jako obeznanego:)

ONKYO T-4450

Wart jest zakupu. Miotam sie z wyborem tunera i juz mnie powoli szlag trafia:)

stefanB

Po raz kolejny dziekuję.

Jak dorwę tego faceta od Tandberga postaram się aby przyłał mi jakieś fotki. Gościu zaoferował mi kilka tunerów, ale gdy poprosiłem o dokładniejsze zdjęcia napisał, że nie ma możliwości wykonać lepszych niż przesłane do mnie. Gdy zacząłem mu trochę marudzić nagle przestał odpisywać na moje maile. Zdjęcie tego Tandberga jest niestety w kiepskiej rozdzielczości. Starałem się odczytać oznakowania na płycie czołowej. Wydawało mi się, że jest to model 300L ?, ale nie dam za to głowy. Po kolejnych oględzinach zaczynam podejrzewać, że ta literka "L" to cyfra "1", a zatem byłby to model "3001". Tym bardziej, że wyglądem do złudzenia go przypomina. Jeśli chcesz prześlę Ci to zdjęcie mailem.

Pozdrawiam

belfer

Yamahe CT-810 posiadam, jej dźwiek jest ocieplony, góra nie jest zbyt sterylna, natomiast bas jest bardzo miękki. Co do odbioru, na zwykłym kablu (dipol czeka na odpowiedni maszt) w mieście łapie wszystko, wskaźnik wysterowania w okolicy 80-90%, nocą osiąga okolice 100%. A i dałem za nią 120 zł, w stanie idealnym.

Rafał:

No dostalem AKAI AT-V04, piekna maszyna, stan bardzo dobry, widać że nie była katowana, malutkie rysy na powierzchni, wszystkie diody sprawne, w nocy wygląda jak chioinka. Faktycznie jest bardzo czuły, wszystkie stacje nawet jakąś czeska łapie i wyświetla 5na 5 siły sygnału. Pamieć działa szkoda że tylko 7 stacji możn zaprogramować. Co do dźwięku, gra bardziej analitycznie od Yamahy i Marantza, góra jest bardziej czytelna, dół jest szybki i dobrze kontrolowany. Tunerek ślicznie się komponuje z Timerem DT-200. Szkoda tylko, że regulacja wyjścia i przełaczniki czułości anteny umieszczone są z tyłu. Najfajniejsze jest możliwość strojenia manualnego - kręci się jak w analogu mnie to bardzo odpowiada i wyglada przekomicznie jak cyferki tak szybko przeskakuja co 0,05 mHz. No to tyle, fotki zamieszcze jak dorwę porzadną cyfre. Pozdrawiam.

> Momok

Cieszę się, że ten AKAI przypadł ci to gustu. Przyznaję, że z cyfrowych tak, jak i z analogowych, moją uwagę zwracają tylko te "ładniej" wyglądajacę i wśród nich szukam wartego uwagi modelu. A, że ladnych tunerów cyfrowych jest nie za wiele... Stąd moją uwage zwrocił ten AKAI...

Dostałem za pośrednictwem forum FMtuners dziś list od gościa z Australii, ktory nabył takiego jak mój Hitachi FT-920 i dopytywał się, co wiemy o tym modelu. Odpisałem mu już dzieląć się swą skromna wiedzą. Napisałem, że ja jestem ze swego zakupu zadowolony. Piękny dźwięk, bardzo dobra selektywność. I piekny wygląd. I, że nie zamierzam na razie nic w nim modyfikować, bo nie znajduję powodu po temu. mały, bardzo mały robi sie ten świat. Zapomniałem zwrócić uwagę (a Ty mi przypomnialeś) na różnicę jakości dźwięku między wyjściem regulowanym a stałym, zdecydowanie na niekorzyść tego pierwszego. W tym modelu regulacja jest umieszczona z przodu i to ma chyba decydujące znaczenie (długa droga sygnału) ale może je mieć też stan samego potencjometru czy jak nazwać to ustrojstwo do regulacji siły sygnału. Więc być może braku tej regulacji na frontpanelu nie ma co żałować.

Trochę o Onkyo T-4450 (fragment listu):

I got a couple of schematics today and would like to share a few details:

T-4450/T-4150: 4 gangs (1 pre RF amp, 2 after, 1 LO), bipolar mixer

transistor, 2 cascaded filters in wide and all 4 in narrow (types not

spec'd in schematic, grmbl), LA1266 IF/demod + µPC1235C MPX, audio

path simple and very similar to T-4650/4500.

(...) Stephan

->Paulinka

Pisałaś gdzieś wcześniej w tym wątku że chciałabyś taką Yamahę jak ta na pierwszym zdjeciu - właśnie się pojawiła taka na Allegro tylko musiałabyś oczywiście wymienić podświetlenie na niebieski kolor.Tutaj masz link do tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to chyba nawet wyższy model.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heheh Jest juz moj !!! Za calkiem rozsadne pieniadze:D tak mi sie wydaje:) Nareszcie bede sobie mogl radyjka posluchac:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi