Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne Tunery

Rekomendowane odpowiedzi

> krzych

Opis jest faktycznie niezły ;-) Co do stronki to nie wiem na której, na stronie o starych Technicsach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest tylko zdjęcie, brak jest natomiast opisu ale dotyczy to nie tylko tego modelu. Wrzucę później do wyszukiwarki i może coś wyskoczy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Narazie mono, a stereo już do mnie jedzie.8-)

Sorki za jakość zdjęć.

Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-209072_1.JPG] [obrazekLUKASZ-209072_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-2866-100001733 1170261443_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BRob> gratuluję zakupu!

Założyłem kiedyś wątek "Stare radia skrzynkowe". Ładuj sie tam z fotami i napisz czy to gra, jak i za ile. To sa naprawde piękne rzeczy. Moze kogoś zarazimy?

Ja tymczasem zwracam sie z pytanie m do ogółu. Poniewaz zakupilem w dniu dzisiejszym antenę typu dipol/smigło do mojego rotela wraz z należna iloscia kabla stanąłem przed wyzwaniem wpięcia (prawidlowo ) anteny do gniazd tunera. Niby proste ale jednak. Dziur jak w serze, dubluje sie 75ohm no i gdzie dac ekran a gdzie rdzeń?

Proszę o podpowiedź!

[obrazekLUKASZ-209402_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeżeli się ktoś życzliwy znajdzie to może z rozpędu napisze o roli przełącznika p.t 400Hz oraz director output?

Dziekuję!

Croolick

[obrazekLUKASZ-209408_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Znaczenia przełącznika 400Hz niestety nie znam. Sądząc z faktu, że jest położone "w obrębie" gniazd oznaczonych "Dolby NR", ma najprawdopodobniej związek z działaniem układu wyciszania szumów.

Gniazdo "Detektor Output" - a nie "Director Output :-) - to wyjście sygnału m.cz. bezpośrednio po detektorze FM/AM tunera. IMHO, może służyć do obserwacji oscyloskopowej sygnału - tak jak to było w kultowych aparatach firmy Marantz.

Jeśli zaś chodzi o podłączenie anteny do tego aparatu to:

1. Zacisk oznaczony G to jest "Ground" czyli "ziemia" - masa aparatu. W przypadku posiadania kabla koncentrycznego łączącego tuner z anteną - na, którego końcu nie masz odpowiedniego wtyku - do tego zacisku podłączasz oplot - ekran - kabla.

2. Zacisk oznaczony 75om służy do podłączenia żyły kabla koncentrycznego.

3. Zacisk oznaczony 300om wraz z zaciskiem G, służy do podłączenia końcówek kabla symetrycznego 300 om, łączącego tuner z anteną typu dipol zamknięty na pasmo UKF - anteny pętlowej.

4. Zacisk oznaczony A, służy do podłączenia pojedynczego przewodu, stanowiącego doprowadzenie anteny typu LW - Long Wire - służącej do odbioru na falach średnich i - jeśli ten tuner je posiada - długich.

Jeśli kabel anteny na UKF, jest zakończony odpowiednim wtykiem, podłączasz go do gniazda koncentrycznego.

Zastrzegam, że to co napisałem może być całkowicie błędne :-)

GM

G.Mark> Jesteś wielki. Kopalnia wiedzy.

Dedukując, kombinując podlączyłem tak jak napisałes w punktach 1 i 2. Mam kabel koncentryczny ale w antenie symetryzator. Co do "400Hz" doszedłem do podobnych wnioskow bo: jak jest w pozycji ON i zalaczam Dolby to tuner generuje tylko pisk :)))

Z tym "director output" to taka szydera z samego siebie:)))

W każdym razie wielkie dzięki za pomoc. Jak się spotakamy stawiam piwo.

Jutro włażę na dach z dipolem i zobaczymy co sie bedzie działo. Trzymajcie kciuki!

Pozdrawiam!

Croolick

> Croolick

Tylko nie spadnij z dachu! Pomysłowość konstruktorów w wykonywaniu gniazdek do podłączenia anteny jest zaskakująca. U mnie w każdym z trzech podłączenie anteny 75 Ohm jest inne. W jednym jest takie, jak do telewizora (czyli jak do radia, a więc na odwrót), w drugim nakręcane, takie, jak modne jest w instalacjach kablówki, a w trzecim musiałem obciąć końcówkę, obrać fragment do drucika, a fragment dalej do ekranu (szczęściem na stronce TIC znalazłem rysunek). A mikrowieży mam jeszcze takie zwyczajne czyli czwarty wariant.

Pisk? U mnie w jednym tunerze jest przycisk do kalibracji magnetofonu i ten sygnał idzie do zwykłych gniazd. Jak po podłączeniu świeżo kupionego tunera usłyszałem miast czegoś dla ludzi tylko ten pisk... A w drugim obok innych opcji można wybrać też pink noise. Teraz to już wiem, że między innymi służy on do wygrzewania głośników. (uszy też wygrzewa skutecznie). Ale wtedy nie wiedziałem...

Wiecie co, tak Was wszystkich czytam i również podziwam te radia (sam mam fajnego fisherka i yamahe).

ale powiedzcie tak szczerze czy jest czego słuchac w tych naszych stacjach radiowych.

Wszędzie ta sama papka pseudo muzyczna.

Sam kiedyś bardzo duzo słuchalem trójki, a teraz to praktycznie nie właczam radia.

No chyba ze chce muzyki klasycznej posłuchac albo popatrzyć na podświetlenia mojego sprzętu.

Jednak to nie to samo.

STWIERDZAM, ŻE MUZYKA AMBITNA UMARŁA - W STACJACH KOMERCYJNYCH ALBO TECHNO ALBO RAP

Ja tam słucham stacji z muzyka klasyczną, RMF Classic i Radia Klasyka. A jak potrzeba posłuchać wiadomości, bo czasem trzeba, to i z innych korzystam, choć od jakiegoś czasu wiadomości są też w RMF Classic i to na znośnym poziomie. Pewnie i na innych stacjach udałoby mi się coś niecoś znaleźć dla siebie ale mi się po prostu nie chce szukać - to mi wystarcza. Czyli nie jest źle i nie narzekam specjalnie.

Może napiszę coś o audycjach radiowych, ale zaznaczam, że mieszkam w Warszawie i z tej perspektywy ocenię problem :-) Zgadzam się z Rafałem - radia należy słuchać w nocy (nawet mam to napisane w "o mnie" :-)

Wtedy nie ma sieczki z playlist, reklam i temu podobnych zdarzeń... Wówczas nawet w krytykowanej także w tym wątku Trójce (np. w dni powszednie od północy do 2 w nocy) można usłyszeć audycje Manna, Kaczkowskiego, Ptaszyna-Wróblewskiego, czy Kydryńskiego, natomiast w piątki po północy - "Wejście smaku" Chojnackiego i Wasowskiego, gdzie - oprócz niezłej muzyki - można nawet usłyszeć fragmenty "Nie tylko dla orłów" :-D Natomisat w weekendy - popołudniami i wieczorami - Markomania i Smooth Jazz Cafe, czy MiniMax, Wieczorami też polecam Rockowy Ekspress Kostrzewy oraz chilloutowe audycje Niedźwiedzkiego i Szydłowskiej... Podobnie jest z innymi stacjami radia publicznego - Biską, czy Dwójką - świetne audycje w tej pierwszej oraz nadawane czasami transmisje "na żywo" koncertów - to w Dwójce, w której nigdy nie ma - moim zdaniem - złych audycji, nagrań, czy wykonań - toż to o mało co BBC :-) Polecam też JazzRadio - wbrew nazwie można tam usłyszeć nie tylko muzykę "jazzową", ale naprawdę wiele innych, rzadko dostępnych gatunków muzyki (wszelkiego rodzaju elektronika, awangardowy jazz japoński, czy też muzyka reggae lub easy listening :-)

Jest także wiele innych stacji, gdzie można "wyszperać" cos ciekawego - wspomniane przez Rafała Radio Klasyka, czy RMF Classic. Cenię też Radio94 (poranna audycja Wojewódzkiego i Figurskiego), a także Rock Radio, to drugie za naprawdę prawdziwy rockowy profil. No i to by bylo tak na szybko - naprawdę warto kupić tuner i nieco "pokręcić gałką" :-D

Tak no niby sa te audycje

Ale kto mi powie gdzie moge uslyszec w radiu np. DEVIL DOLL, DEINE LAKAIEN, LACRIMOSE, PENDRAGON?

To fakt ze niezla muzyke puszcza Kaczkowski, ale niestety przeważnie są to komercyjne pozycje.

Poza tym niekazdy moze pozwolic sobie na nocne sluchania radia - bo przeciez trzeba rano do pracy wstac.

Co innego nocne sobotnie-niedzielne audycje nieodzalowanego Tomka Beksińskiego.

Ale, cóż moze rzeczywiście zaczne dokladniej i czesciej krecic galka od tunera.

Kaczkowski, Gaszyński, ......

takie audycje nie wpisują się w współczesną wersję społeczeństwa idealnego do zniwewolenia. My mamy łykać na codzień papkę MTV/sony/Music/ shit? top10.

A tak w ramach społecznej , sobotniej, obywatelskiej nadaktywności napisałem, to jak się ma opinia o misji środków przekazu ( tv i rtv) finansowanych z naszych składek - przymusowych . Do tego co możemy usłyszeć i oglądać. Shitt to jest to co nam władze sprzedają w ramach swojej misji i za nasze pieniądze i składki. Mamy być tą bezwolną i ogłupioną , orwelowską masą.

Szanowni słuchacze nie dajcie się ogłupiać !

Mrdoctor !!!

Ale kto mi powie gdzie moge uslyszec w radiu np. DEVIL DOLL, DEINE LAKAIEN, LACRIMOSE,

NIe usłyszałem Lacrimose w trójce. po prostu ze względów finansowych kupuję swoje płyty na stadionie X-lecia.

I tam skośnooka fanka o cechach mongoidalnych, nie pozbawionych uroku dla naszego euroaziadyckiego gustu, mi poleciła tą kapelę.Trochę szybko jadąc do 3miasta słuchałem tej muzyki, i serdecznie dziękuję mojej doradczyni. Rekord trasy- swój- pobiłem. Grzało mi się przednie !!! TO bywa ,że można posłuchać fajnych kapel !

Gaszyński może i kiedyś powodował swymi audycjami opadanie kopary niektórym, ale dzisiaj jego recenzje płyt są, oględnie mówiąc, zbyt powierzchowne i przesłodzone. Kto nie wierzy, niech zajrzy do HFiM!

>Krzy

"Nim Wielki Brat zastuka do drzwi !"

Podobno On ma rodzeństwo i pchają się nam razem dzwiami i oknami, powinniśmy mieć ograniczone zaufanie do gości, którzy włażą buciorami w nasze życie.

-> Croolick

:-) Ja tylko tak na szybko wymieniłem kilka audycji, jakich słucham wieczorami, czy w nocy... Warto zajrzeć na strony internetowe stacji radiowch, aby zobaczyć, jak wygląda ich ramówka i kiedy emitowane są "bardziej wartościowe" audycje. W tej chwili, godz. 20.00 w Trójce zaczyna się transmisja koncertu trójmiejskiej formacji Pink Freud ze studia im. Osieckiej :-)

W piśmie Radio świat ukazał sie ciekawy artykuł na temat odbioru stacji radiowych podaje adres do jego fragmentu więcej można przeczytac kupując pisemko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi