Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie w ustawieniu sprzętu w pokoju.

Coyote2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy zechcielibyście spojrzeć na zdjęcia mojego pokoju (dostępne tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i podpowiedzieć mi jak można to ustawić, żeby był optymalny odbiór?

Problemem jest to, że:

1. Pokój jest sypialnią, jadalnią, pokojem do pracy, oglądania filmów i pokojem odsłuchowym.

2. To mieszkanie studencie, w którym wynajmuję tylko ten pokój, co implikuje żadnych mebli pozbyć się nie mogę.

Napiszcie czy jest jakiś pomysł, żeby zoptymalizować brzmienie zestawu (tak, wiem - wzmacniacz i źródło wkrótce będą inne).

Domyślam się, że wypróbowanie kilku ustawień i posłuchanie byłoby najlepszym wyjściem, ale przesuwanie tych mebli mnie nie bawi - są wypełnione w całości i jak ostatnio przesuwałem obra regały, to ponad pół dnia to zajęło.

Jeszcze wymiary:

Pokój ma ok. 5x5m.

Kolumny aktualnie odsunięte od ściany 30cm.

Odległość między kolumnami: 190cm

Odległość linia kolumn - uszy słuchacza: 180cm

Odległość prawej kolumny od prawej ściany: 95cm

Odległość lewej kolumny od lewej ściany: 235cm

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podejrzewam ze blisko idealowi byloby ustawienie glosnikow tak aby odleglosc miedzy bocznymi scianami ,a kolumnami powinna byc jednakowa.ja mam aktualnie aelity 3 ustawione od tylu 50cm od bokow 35.odleglosc miedzy kolumnami od osi glosnikow 280cm ,a od sluchacza 320cm

Te panienki to tylko chwilowy sposób zniwelowania nieprzyjemnych wrażeń powstałych po patrzeniu na starą tapetę (widać na dole - taka żółta, brudna). Za tydzień będzie to zaklejone inną tapetą.

Piankę - taką jak izolacja rur, tak? Gdzieś na forum widziałem ktoś miał. To dałoby się chyba zrobić.

A jak wygląda sprawa z:

A) Postawieniem kolumn tyłem do okna?

B) Postawieniem kolumn przodem do okna?

Jak szyby wpływają na dźwięk?

Kombinuję cały czas, bo mam wrażenie, że warto byłoby odsunąć miejsce odsłuchu dalej od kolumn. A to mógłbym uzyskać przez przemieszczenie materaca tam, gdzie jest sprzęt, sprzęt pod okno albo pod ścianę, gdzie teraz leży materac, a kanapę odpowiednio - pod ścianą lub pod okno.

Pytania tylko powstają:

A) czy bliskość okna tudzież kierunek dźwięku w stronę okna nie wpłynie negatywnie na jego jakość?

B) czy jeśli jedna z kolumn miałaby tuż (ok 1m) przed sobą materac - czy tłumiłoby to bardzo dźwięk?

W tak pustym pokoju i tak 'pudelkowatym' bedzie bardzo trudo uzyskac dobry dzwiek. Mysle, ze trzeba przygotowac sie na kompromis (duzy) i poczekac moze na wlasne mieszkanie. ;-)

Jezeli wyglad pokoju nie ma znacznia to trzeba napakowac go silnie tlumiacymi elementami - dywan, cos podwiesic pod sufitem, cos na sciany itd. Jako prosty test jakosci akustycznej podpowiem silne klasniecie i odsluchanie poglosow. W dobrze wytlumionym pokoju poglosu nie bedzie lub znikomy. W tym pokoju dzis jest chyba prawie tak jak w hali sportowej lub sali gimnastycznej

pzdrw

soso

W tym pokoju nie jest tak źle.

Na ścianach jest papierowa tapeta, zaś na podłodze linoleum - jednak trochę tłumi.

O ustrojach pomyślę, ale jakichś maksymalnie tanich, bo nie chcę ładować pieniędzy w cudze mieszkanie.

Myślę, że jakiś tani dywan + jakaś np. pianka na ściany, ew. mógłbym jakiś ustrój ze styropianu lub drewna skonstruować własnoręcznie.

A czy coś z samym ustawieniem da się zrobić? Czy może warto tę plastikową (białą) szafę wcisnąć między szafę a regał? Wtedy wszystkie meble będą na jednej ścianie, z kolei jedna boczna ściana byłaby całkowicie pusta...

Jest całkiem nieźle. Przyda sie jakiś dywan/wykładzina, coś na tą ścianę z dupami ( np. pianka )

Symetria jeśli chodzi o ustawienie kolumn jest ważna, ale nie powinno sie dawać takich samych odległości od bocznej ściany i od tylnej( takie same odległosci wzmacniają rezonans na tej samej częstotliwości, Różne zaś rozkładają rezonans łagodniej pomiędzy 2 i więcej czest.).

Poeksperymentuj z rozstawem kolumn i zobacz kiedy będzie lepsza scena, jaki bas.. itp, ale to pewnie wiesz;)

Największy problem w tym, że mam wrażenie, iż kolumny są za blisko mnie. Chciałbym dalej, a nie mam pomysłu jak to ustawić.

Czy gdyby materac leżał między kolumnami - bardzo by to tłumiło dźwięk? A konkretniej - za bardzo? Bo mam pomysł na takie ustawienie, żeby było więcej przestrzeni, ale materac musiałby się pojawić między kolumnami. I co teraz? I kolumny byłyby skierowane w stronę okna.

Jeśli chodzi o ustrój - może ktoś obeznany pomoże jakimiś wzorami? :)

• 2 tygodnie później...

Zastanawiam się czy teraz nie dać na tę ścianę "z dupami" (czyli za kolumnami) karnisza z grubą firaną (welurową czy coś w tym stylu). Co w końcu powinno być na tylnej ścianie? Coś tłumiącego (zasłonki) czy rozpraszającego? A może jedno i drugie?

Do tych zasłon doszedłby jeszcze dywan przed kolumnami...

pokój 5x5 czli kwadrat. Miałem kiedyś pokój w takim kształcie, trudno zlikwidować w takim pomieszczeniu fale stojące czyli dudnienie basu, przez co dzwięk wydaje się mało energetyczny,powolny. Najleprzym moim zdaniem ustawieniem głośników w takim pokoju jest diagonal

?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.