Skocz do zawartości
IGNORED

SlimCinema czy ProCinema?

mispaf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zostalo mi juz tylko kupno dobrego ekranu do mojego zestawu KD (HC1100+Denon 1939).

Odleglosc od ekranu bedzie 4-4.2m. Czy wobec tego lepiej wziasc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy nie bedzie on za maly?

czy moze jednak:

Ukryta Zawartość

Czy mozecie podzielic sie opiniami nt w/w ekranow?

pozdrawiam

pawel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36205-slimcinema-czy-procinema/

Witam,

rozumiem, że te 4 m to jest odległość na jakiej Ty siedzisz, a nie odległość projektora od ekranu?

Jeśli tak to tylko ten większy, tym bardziej, że tak naprawdę to sam obraz na tym ekranie ma szerokość 190cm.

Sam mam taką Projectę (akurat na sprzedaż;), ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad jeszcze większym ekranem. Wg. wzoru: podstawa ekranu x 1,5 do 2,0.

Masz projektor DLP, więc można usiąść sobie bliżej, jest on jasny i z większym ekranem nie będzie miał problemu, a poza tym to co na początku wydaje się być ogromnym obrazem z czasem jakby przestaje robić wrażenie i chciałoby się jeszcze większy. Przynajmniej ja tak mam;)

No i jeśli to możliwe to rozważ jeszcze ekran ramowy - problem fałdowania raczej nie istnieje.

Współczynnik odległości do szerokości obrazu (tzw. throw ratio) rzeczywiście, w praktyce przyjmuje się w przedziale 1,5 do 2,0.

I mniejsza wartość współczynnika, tym większy obraz z małej odległości. Po latach doświadczeń i praktyki stwierdzam, że mnie osobiście najbardziej odpowiada wartość spoza tego przedziału - dokładnie 1,37, czyli na granicach możliwości Epsona TW1000 (patrz sepcyfikacja urządzenia).

Ustawienia z przedziału od 1,5 do 2,0 zawsze wzbudzały moje pragnienie większego ekranu.

W przypadku 1,37 jest w sam raz. Większego obrazu nie jestem w stanie objąć wzrokiem, ogrom obrazu nadal budzi wrażenie i nie myślę, czy aby nie jest za mały?

Oczywiście te założenia są analizowane, kiedy odległość projektora jest identyczna lub zbliżona do odległości widza do ekranu.

Niskie współczynniki TR raczę posiadają projektory LCD.

DLP z reguły oferują od 1,5 w górę lyb co jeszcze gorzej od 1,8 w górę... To drugiem to tylko w przypadku, kiedy projektor chcesz umieścić w ogromnym salonie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.