Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  312 członków

Onkyo Klub
IGNORED

Klub zwolennikow ONKYO

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, ssk napisał:

Dzięki. Jak się sprawuje 5000R? Kiedyś chciałem go kupić, ostatecznie jednak padło na  588F.

Bardzo dobrze. Jestem z niego bardzo zadowolony. Szczególnie z połączenia z P3000R. Tylko jakoś się nie mogę zebrać do regulacji lewej wycieraczki. 😉

7 godzin temu, janpat napisał:

Bardzo dobrze. Jestem z niego bardzo zadowolony. Szczególnie z połączenia z P3000R. Tylko jakoś się nie mogę zebrać do regulacji lewej wycieraczki. 😉

Ja również mega zadowolony (już nie gonię królika).

Z chęcią potestował bym 5000r u siebie. Szkoda że w nim nie ma wyjść na dwie pary głośnikòw oraz w trybie końcówki stereo nie jest zbalansowana. Dlatego też wybrałem stary model. Ale trzeba przyznać że 5000r pięknie się prezentuje. Może być ozdobą salonu. Ktoś może miał możliwość porównania z m 588f tudzież jej odpowiednikiem m 5890?

4 godziny temu, ssk napisał:

Z chęcią potestował bym 5000r u siebie. Szkoda że w nim nie ma wyjść na dwie pary głośnikòw oraz w trybie końcówki stereo nie jest zbalansowana. Dlatego też wybrałem stary model. Ale trzeba przyznać że 5000r pięknie się prezentuje. Może być ozdobą salonu. Ktoś może miał możliwość porównania z m 588f tudzież jej odpowiednikiem m 5890?

Jedyny minus 5000r to leniwe wycieraczki w stosunku do wersji vintyge...

No, ale coś za coś 🙂 

Witam wszystkich. 

Osobiście czuję się przywiązany do dźwięku Onkyo, zaczynałem kiedyś z Integrą a-8250, która grała z altusami 75 🫣😁 a w tym roku powróciłem - tym razem do modelu wyzej a-8290. Towarzyszy mu zestaw głośnikowy Canton Ergo 902DC i chociaż powinienem dać im więcej prądu to na 20m jako tako wystarcza i gra całkiem przyzwoicie jak dla mnie🤗(mało osłuchany jestem innych sprzętów). 

Słucham głównie muzyki pop i lubię tu poprostu luz muzyki, chociaż posłucham prawie każdej dobrej muzyki 🙂 urzeka mnie stereofonia, szczegółowość dźwięków, równowaga tonalna no i czystość. Aktualnie ten zestaw spełnia moje oczekiwania w większym stopniu 🙂 mój gust jest też ruchomy ale narazie gram przy swoim. 

Może kiedyś gdy zakończy swój kres to zmienie na coś więcej wartego, choć będzie problem z szukaniem czegoś co mnie zaspokoi ponieważ na zakupach czy w szukaniu jest ze mną gorzej niż z kobietą na zakupach (wybór jest tak ogromy, że nie wiadomo co wybrać itd., itp.) ale to mam nadzieję w miarę odległa przyszłość 🙂

Wszystkiego dobrego wszystkim życzę! 

Dodając coś do poprzedniego wpisu... 

Moja a-8290 wyłącza się gdzieś około godz. 11 na volume - to pewno niska impedancja Canton'ów, która spada gdzieś podobno w okolice 3ohm - więc trzeba być ostrożnym i jest ok, ale lubię czasem🤗 depnąć, a szkoda mi męczyć wzmak skoro tego nie lubi (wiadomo czym to grozi).

Pojawiła się możliwość na a-8670, a ona nie powinna już tak danej impedancji przeżywać. Pytanie czy warto inwestować czy już lepiej coś dużo wyżej ale to już bardziej przyszłościowo... 

I drugie pytanie - może warto je połączyć? bo mam wyjście preout, wtedy a-8670 połączona na wejściu liniowym przejęła by niskie no i prądu byłoby pod dostatkiem. Tylko nie wiem czy to ma sens jakościowo 😆 wiem, że bardziej dobra końcówka mogłaby tu zagrać. 

Tak sobie myślę i ciekawi mnie co inni, bardziej doświadczeni i osłuchani pomyślą o moich pomysłach. 🙂

• 1 miesiąc później...

Dobre wieści.

Możliwe jest odżycie marki Onkyo . W przyszłym roku szykują się nowości w postaci home cinema, stereo ( dzielonka !)'oraz innych elementów audio.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

15 minut temu, marek-1969 napisał:

Dobre wieści.

Możliwe jest odżycie marki Onkyo . W przyszłym roku szykują się nowości w postaci home cinema, stereo ( dzielonka !)'oraz innych elementów audio.

No to czekamy na szczegóły. Wszystko ma się wyjaśnić ma CES 2025 w Las Vegas.

2 godziny temu, marek-1969 napisał:

Dobre wieści.

Nie liczył bym na odżycie, ale na wykorzystanie marki... w sensie jej dotychczasowego dorobku...

Chyba raczej nie liczył bym na skok jakości w tym przypadku 🙂

• 2 tygodnie później...

Od dłuższego czasu zabierałem się do regulacji lewej wycieraczki w moim 5000R. może komuś się przyda drobny opis. Dostęp tylko po zdemontowaniu panelu przedniego i konkretnego wskaźnika. Pzy okazji obejrzałem spód końcówki. Czysta, bez większego kurzu. Nie potrzeba całkowicie demontować górnej pokrywy (wystarcza 3 śruby przy panelu przednim). Dolna cała musi być usunięta ze względu na odpięcie dwóch wiązek przewodów. demontaż wskaźnika do 8 śrub (dwie od podświetlania).

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

• 2 tygodnie później...

Ciekawe czy pojawi źródło? Prosty napęd były miłym uzupełnieniem.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

8 godzin temu, janpat napisał:

Nieźle zaczynają 🙂 

Jak będzie dostępny w u nas pewnie wezmę na testy, korekcja pomieszczenia mnie zaciekawiła.

Osobno płatna , w stereo nie koniecznie się sprawdza.

• 2 miesiące później...

Witam, w DVD Onkyo zepsuł mi się ten układ główny marki mediatek. Podobno częsta usterka w tych DVD. Procesor się przegrzewa i DVD przestaje działać. Szukałem na różnych portalach ogłoszeniowych i niema tego układu. Jest jakiś zamiennik tego układu o podobnych parametrach?
Zdjęcie układu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.