Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z 5.1 na komputerze w filmach HD

Bajuwr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kłopot z filmami w HD. Mam ściągnięty film w HD 300. Wszystko wygląda fajnie i obraz jest powalający w stosunku do DVD (różnicę widać zwłaszcza na projektorze) ale niestety mam wrażenie że film nie obsługuje 5.1. Głos leci z wszystkich głośników jednocześnie i czasami da się jedynie wychwycić stereo. Nie wydaje mi się żeby film był nagrany w ten sposób, DVD działa z moim 5.1 bez zarzutu więc nie wiem w czym problem:( Do odtwarzania używam Combined Community Codec Pack i odtwarzam film w Media Playerze. Czy trzeba tam coś uaktywnić żeby było 5.1? W tej chwili zyskuję świetny obraz a tracę sporo na dźwięku no i to jak z siekierką i kijkiem u wujka:) BTW drugim problemem jest gorsza wydajność tzn klatkowanie momentami filmu przy podłączeniu komponentem i poprowadzeniu sygnału do projektora. Obraz momentami wyraźnie skacze co nie zdarza mu się na Monitorze i nie zdarza mu się przez SVideo na telewizorze. Dodam że mam Core Duo i GF7600 więc chyba powinno wystarczyć...to taki trochę OT. Większy problem to dźwięk bo generalnie jeszcze nie mam odpowiedniego kabla do projektora (DVI HDMI) więc liczę że to się zmieni. Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam że tak się rozpisałem. Pozdrawiam

Audio: Dolby AC3 48000Hz 6ch [Audio] Takie coś jest napisane w Properties. To oznaczałoby 5.1. BTW pobawiłem się filtrami i tam był ten od AC3 i rzeczywiście było tam włączone stereo, ale nawet jak włączę 5.1 to tam są słupki takie jakby zaangażowania każdego głośnika takie mini wizualizacje w postaci jednego słupka no i rzeczywiście one latają wszystkie inaczej co sugerowałoby dźwięk 5.1 jednak dialog nie leci z centra do czego się przyzwyczaiłem przy DVD. Tak ma być?

Wszystkie filmy HD sciagniete z neta x264 ogladama za pomocą SubEdit-Player. Tylko raz mialem problem z filmem "w pogoni za szczesciem" a po za nim to wszystko czyta.

+K-Lite Codec Pack wersja najlepiej dosc nowa.

Do płynnego otwarzania nawet w rozdzielczosci 1080p polecam Readeona 2600. Mam taki i polecam. Płynnosc gwarantowana. Wczesniej miałem Geforca 7900gs w grach lepszy ale do filmów był średni i tylko do rozdzielczosci 720p.

Ja na swojej creative x-fi + ampli Yamaha 457 uzyskuje Dolby Digital.

W SubEdit-Player powinienes uzyskac 5.1 zrób tak jak ci powiedziałem. wywal stare stery, a wal nowe K-Lite Codec Pack

>>Bajuwr

Słowa nie wspomniałeś o formacie filmu. A to sprawa najważniejsza. Jak to w przypadku komputerów problem leży po stronie programowej (właściwe kodeki) i częściowo sprzętowej (nvidia wspomaga dekodowanie jak na razie tylko w Viście).

Pomimo, że teoretycznie GF7600 posiada sprzętową akceletację, także formatu H264, to w systemie XP musisz się zdać wyłącznie na moc procesora. PureVideo nic tu nie załatwi...

hmm...problem tylko w tym że na monitorze jest idealnie. A wykorzystanie procesora sięga max 50%. Co do kodeków mam właśnie Kazaa lite ale spróbuję użyć programu SubEdit. Też mam Xfi sound blastera i w DVD też bez problemów uzyskuje odpowiedni rezultat. Film który ściągnąłem to chyba x264. Problem skakania obrazu występuje tylko i wyłącznie przy obsłudze wielu monitorów. Np rzucie na projektor. Jak będe miał kabel DVI D HDMI to najwyżej będe przestawiać projektor jako jedyne obsługiwany monitor bez pomocy monitora CRT to mam nadzieję że komputer się nie połapie i to załatwi sprawę:) Chociaż o dziwo na telewizorze przez SVideo też jest idealnie. Problem jest przy componencie. No nic zobaczę co wyjdzie jak kabel dostanę. A co do dźwięku to oglądam w 4.1 bo przy 5.1 centralny kanał zanika zwyczajnie i momentami głos jest tak w tle że prawie go nie słychać mimo właściwego wzmocnienia na wzmacniaczu:(

ok problem dźwieku jest tylko w media playerze. w zoomie jest 5.1 idealnie. Gorzej że w zoomie nie da się napisów ustawić:( Tzn muszę poprzestawiać coś w media playerze ale nie bardzo wiem jak...no nic pokombinuję...

Jedna z wersji 300 z rozszerzeniem .mkv ma angielską ścieżkę w formacie flac (a ac3 po chińsku). Może stąd te problemy? chociaż skoro w zoomplayerze jest ok to chyba nie ...

Nawet jak się okazuje w allplayerze jest ok. wszystko fajnie tylko z kolei allplayer nie wyświetla poprawnie napisów. dodając je z innego katalogu w ogóle nie reaguje i mimo "ptaszka" przy napisach że wczytał nic nie jest widoczne. Z kolei jak doda się napisy do tego samego folderu w którym jest film all player je wyświetla za to bardzo malutkie i wszelka ingerencja w opcje napisów w samym all playerze nic nie zmienia napisy są takie że ledwo je widać...na oko z 6 czcionka:(

Ok problem nieaktualny. Przeinstalowałem CCCP i w opcjach ffd zamiast kombinować z 5.1 i inne takie ustawiłem as same as input czy coś w ten deseń i wreszcie mój durnowaty komputer się połapał:) Pozdrawiam i dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.