Skocz do zawartości
IGNORED

Aplituner 300-400zł dla melomana

PanRyba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poprzedni temat założyłem w dziale "kino domowe". Chciałem wymienić ampa SONY STR-DE475 na coś co potrafi lepiej zagrać. Napisano mi że nie ma co się pchać w 5.1 i lepiej wybrać stereo.

I tu nasuwa się pytanie: co w miarę przyzwoitego możecie polecić w cenie 300-400zł? Na allegro jest od groma starszych yamah, denon'ów i jeszcze starszych marantz'ów, harman'ów. Może coś mniej znanego dla przeciętnego melomana? (nad, rotel?). Ciężko się zdecydować.

Zestaw z jakim ma pracować to kolumny Jensen Challenger 1000, kable Jamo 2,5mm, źródłem jest laptop (w niedalekiej przyszłości z jakąś lepszą dzwiękówką na usb). Playstation2 jako dvd player, w przyszłości pewnie jakiś CDek, być może również gramofon (czas odkurzyć starsze winyle rodziców :) )

Muzyki słucham różnej, w większości rock, jazz. Słucham też dużo radia

Kupując na allegro mam prawie zerową szanse na odsłuch sprzętu, więc proszę chociaż o naprowadzenie na właściwy tor. Proszę bądźcie wyrozumiali :)

A i proszę nie piszcie żebym wymienił kolumny. Czuję że narazie będą mi odpowiadały, chociaż pewnie im dalej zabrnę w przygodę z dzwiękiem będe starał się wyszukać coś lepszego, ale generalnie narazie kolumny zostają.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w doborze sprzętu.

https://www.audiostereo.pl/topic/36326-aplituner-300-400z%C5%82-dla-melomana/

jezeli szukasz amplitunera 5.1 z dobrym stereo to polecam marantze. Mialem modele sr4200 i sr6200 i byly w stereo rewelacyjne. Problem polagal na tym ze byly za slabe na moje owczesne kolumny ktore mialy straszne wahania fazy i spadek impedancji powodowal ze w mniejszym modelu SR4200 zalaczal sie tryb PROTECT. JEsli chodzi o jakosc stereo to nikt mi nie wmowi ze nie ma dobrych amplitunerow do kina brzmiach przyzwoicie w stereo. To utarty i nieprawdziwy stereotyp. Pamietam ze dzwiek jaki generowaly te marantze mial w sobie cos czego nie mialo wiele moich pozniejszych, wiele drozdzych klockow typowo "stereofonicznych"...efejt gesiej skorki...POlecam ci ktorys z tych modeli: 4200,5200,6200,4300,5300,6300...ceny uzywanych na ebay.de wahaja sie od 150-400 euro. Masa funkcji, spora ilosc wejsc, pre outy, cyfrowe....bardzo praktyczny i niedoceniany sprzet, szczegolnie biorac pod uwage jego cene. za jakies 800 pln masz zdalnie stereowany procesor z mozliwoscia 5.1, dobrym stereo, preoutem do ktorego w razie potrzeby mozesz podwiesci koncowke mocy albo lampe etc etc...

Co prawda ostatnio jestem na tym forum notorycznie krytykowany ale,,, chyba pasowałby jakis amplituner z wejsciem cyfrowym SPDF lub optycznym i odpowiednia przejsciówka konwenter USB z laptopa/na SPDF coax bnc..wtedy w sumie pomysł nie jest taki z piekła rodem bo laptop pracowałby tylko jako naped dysków cd lub konwenter np plików MP3, Wav,WMA na typowy PCM a rolę przetwornika CA pełniłby DAC z DSP który jest w wiekszości dobrych amplitunerów kina domowego mówie o wysokich modelach marantza, onkyo,denona,yamahy.

W typowym stereo tez naprawde nieżle to zagra

laptop (narazie ze zintegrowanym badziewiem) byłby tylko jednym ze źródeł także narazie nie skupiajmy się na nim specjalnie. Docelowo najwięcej słuchane będzie radia i niedługo cd (również nie podam modelu bo jeszcze się nie zdecydowałem).

No i mam dylemat Stereo czy 5.1

znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co o tym sądzicie? cena powiedzmy że jeszcze w moim zasięgu.

Od marantza nic narazie poniżej 1400zł nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co pamiętam to twój obecny Sony ma ze dwa razy większą moc niż ten harman - to po pierwsze. Po drugie moim zdaniem ten Harman nie zagra jakoś szczególnie inaczej niż ten Sony - będzie miał nieco więcej basu. A po trzecie twój sony nie jest jakoś odstający od innych marek w tej samej cenie - jest nienajgorszy.

Oczywiście zawsze uważałem, że z ciekawości to najlepiej warto sie przekonać samemu - to daje jakieś doświadczenie, więc jeśli lubisz ekperymenty to możesz kupić i osobiście porównać, to może być też interesujące. Ale jeśli chcesz po prostu zmienić na coś lepszego, to dużej różnicy się nie spodziewaj poruszając się w podobnej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.