Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie wiem czy to jest jakaś usterka. Może te kondy olejowe w ekstremalnych przypadkach tak się wygrzewają. Nie wiem.

Obserwuj dalej jak zachowuje się wzmacniacz. Słyszałem, że firma Elektro Harmonix nie produkuje lamp tylko przybija własne logo.

Słyszałem, że firma Elektro Harmonix nie produkuje lamp tylko przybija własne logo.

To raczej jest nieprawdą....

W życiu piękne są tylko chwile...

...Przypominam że te białe M-Cupy wstawione za 0,22uF to nie są kondy olejowe, tylko foliowe.

... Może te kondy olejowe w ekstremalnych przypadkach tak się wygrzewają.

pieprzysz jak Piekarski na mękach

raz wygrzewasz kondy olejowe, raz mundorfy są foliowe

łykasz coś? bo z pewnością nie wiedzę

tego co ci wtyka te komponenty też masz mocno biegłego, skoro nie potrafił ci nic dotychczas wytłumaczyć?

pomijając że 450VDC to już zabawa w przypalanie skóry prostowanie włosów

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

To raczej jest nieprawdą...

Obecnie wszystko jest możliwe, firma kupuje w porozumieniu lampy selekcjonuje i sprzedaje pod własną nazwą i wszyscy są zadowoleni.

Mam pytanie do kolegi mamel.

Czy ma kolega wiedzę o jakości kondensatorów sygnałowych niemieckiej firmy Vishay, konkretnie o MKT 0,22uF/630V

Mamel. Jak sobie zajrzysz w schemat MC-10L i przeczytasz jakie wartości podałem, będziesz wiedział jakie na jakie kondensatory wymienione zostały. Są 4 x 0,1uF w torze audio, wymienione na 4 x olejowe. Są 2 x 0,22uF wymienione na 2 x po 2 równolegle 0,1uF foliowe M-Cupy.

Edytowane przez PiotrJ

Obecnie wszystko jest możliwe, firma kupuje w porozumieniu lampy selekcjonuje i sprzedaje pod własną nazwą i wszyscy są zadowoleni.

Hmmm... Jak by była to prawda... To skąd te lampy kupuje...? Kto jest prawdziwym twórcą tych lamp... Jak firma? Na pewno nie chinole....

Mamel. Jak sobie zajrzysz w schemat MC-10L i przeczytasz jakie wartości podałem, będziesz wiedział jakie na jakie kondensatory wymienione zostały. Są 4 x 0,1uF w torze audio, wymienione na 4 x olejowe. Są 2 x 0,22uF wymienione na 2 x po 2 równolegle 0,1uF foliowe M-Cupy.

nie rozumiesz co czytasz? - ok

ale czemu nie rozumiesz co piszesz? -"wymienione na 2 x po 2 równolegle 0,1uF foliowe M-Cupy."

i te foliowe będziesz wygrzewał 200 godz. bo sa olejowe

LOL

i te foliowe będziesz wygrzewał 200 godz. bo sa olejowe

LOL

Hehe... dobre... się uśmiałem....

Czy ma kolega wiedzę o jakości kondensatorów sygnałowych niemieckiej firmy Vishay, konkretnie o MKT 0,22uF/630V

przeczytałem co napisałeś wcześniej i siedzę cicho, bo nie znam tych kondów

biorąc pod uwagę ogólny dźwięk elementów Vishay powinny grać po jasnej, odchudzonej stronie mocy (podobnie do ERO)

w tej klasie najbardziej równy dźwięk daje chyba jednak Vima MKS4

te białe mundorfy o których jest wyżej, ciut droższe ale są całkiem całkiem

Edytowane przez mamel

krzem3

Czytałem na temat Harmonixów i nigdzie nie znalazłem aby były niby kupowane i tylko rambredowane...

Edytowane przez zurek

Mamel. Rozumiem Twój sarkazm, jako że uważasz się za wyższego w tej materii. Ciekawe tylko czy miałeś okazję wygrzewać te olejowe mundorfy że tak kozaczysz i znasz jakie sa efekty podczas ich wygrzewania. Widzę że założyłeś że coś jest nie tak z białymi foliowymi. Tylko czy to założenie jest słuszne ?

Możesz mi przytoczyć gdzie powiedziałem że foliowe będę wygrzewał jak olejowe ?

Edytowane przez PiotrJ

Rozumiem Twój sarkazm

nic nie rozumiesz, nawet tego że to nie sarkazm, bo to groteska

No patrzcie go jaki geniusz z warszawy. Coś mu się wydaje. Wstań z tego roweru i jedź daleko

Edytowane przez PiotrJ

Czytałem na temat Harmonixów i nigdzie nie znalazłem aby były niby kupowane i tylko rambredowane.

A co kolega myślał, że będą o tym trąbić, kto się do tego przyzna. Podobnie jest z matrycami plazm, lcd, led, jedna, czy druga firma produkuje, a inne firmy kupują i montują do własnych modeli TV. W globalnej gospodarce jest nieopłacalne aby wszystkie elementy produkowała jedna firma do własnych urządzeń.

przeczytałem co napisałeś wcześniej i siedzę cicho, bo nie znam tych kondów

biorąc pod uwagę ogólny dźwięk elementów Vishay powinny grać po jasnej, odchudzonej stronie mocy (podobnie do ERO)

w tej klasie najbardziej równy dźwięk daje chyba jednak Vima MKS4

te białe mundorfy o których jest wyżej, ciut droższe ale są całkiem całkiem

Kupiłem kiedyś kilkanaście sztuk wspomnianych kondensatorów Vishay wykorzystałem je do wzmacniacza na lampach 6550 w trybie triody. Przeważnie używam Vima MKP. Właściwie nigdy nie brałem specjalnie pod uwagę różnicy w brzmieniu poszczególnych marek kondensatorów, jak również wyszukiwania drobnych niuansów w odtwarzanym dźwięku. Dziękuję za informację.

Prawdopodobnie kupię te białe kondensatory Mcap 0,22uF, 0,47uF/630V do mojego starego dzielonego wzmacniacza 4 X E34L w kanale (patrz Avatar) którego od dłuższego już czasu modyfikuję. Nie mam pojęcia czy coś więcej usłyszę zamieniając Vimy na Mcap, ale 160 złoty z kieszeni poleci.

Edytowane przez krzem3

z EL34 powinny się sprawdzić lepiej od Wima, powinieneś odnieść wrażenie poprawy selektywności bez z zbytniej utraty równowagi brzmienia

Edytowane przez mamel

Obecnie na próbę zamontowałem MKP 0,68uF/630V /1000V firmy AV pomiędzy lampami wysterowania a stopniem mocy, odwracaczu fazy mam wstawione MKP 0,22uF/630V firmy Siemens. Tak się bawię do czasu podjęcia decyzji o zakupie nowych kondensatorów Mcap.

Wiecie co Panowie... Wy tu piszecie o różnych kondensatorach a rzadko wspomina się o świetnych lecz nie docenianych kondensatorach MULTICAP. Są w średniej cenie... ale brzmienie mają piękne...

Wiecie co Panowie... Wy tu piszecie o różnych kondensatorach a rzadko wspomina się o świetnych lecz nie docenianych kondensatorach MULTICAP. Są w średniej cenie... ale brzmienie mają piękne...

Próbowałem na Allegro bez rezultatu, proszę o kontakt gdzie kupić.

A na E-bay bardzo tanio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W Polsce są niedostępne...Ja kupuje tutaj:

Ukryta Zawartość

I są tańsze niż na e-bay bo 20,57$ za 0,22uf 600v

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zurek

W Polsce są niedostępne...Ja kupuje tutaj:

Ukryta Zawartość

I są tańsze niż na e-bay bo 20,57$ za 0,22uf 600v

Dziękuję za link.

Jak dla mnie to już drogi wybryk audiofilski 8szt X 20,57$ + przesyłka. Co innego jak wzmacniaczu są 2 kondensatory, to jeszcze można przełknąć cenę. Za te pieniądze mogę kupić spokojnie na zapas, dwie kwadry lamp EL34 JJ Electronics do mojego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

kto ma konto na ebayu -możecie mi powiedzieć czy założenie konta paypal jest darmowe? i za numer karty kredytowej ,może być karta od własnego konta tam gdzie mam wpływy z tytułu wynagrodzenia i stalych dochodów ?

kto ma konto na ebayu -możecie mi powiedzieć czy założenie konta paypal jest darmowe? i za numer karty kredytowej ,może być karta od własnego konta tam gdzie mam wpływy z tytułu wynagrodzenia i stalych dochodów ?

Konto jest darmowe, nie trzeba mieć nawet karty kredytowej, wystarczy e-mail.

Gość numik

(Konto usunięte)

zbliżam się do decyzji o przejściu na lampkę, Mingda mnie oczarowała totalnie. Ale jestem zielony. Kupując lampkę warto mieć też cd lampowego czy to już za dużo szczęścia? CD Yaqina są ok? Mam też na myśli jakość techniczną, lasery itp.

No i pytanie - na ile uzyskam lampowy efekt używając w torze tylko lampowego cd lub lampowego bufora / dac (mam audiolaba, kocham jego funkcjonalność w połączeniu z kinem jako końcówka mocy). Jak chłopu na polu powiedzcie - czy taki bufor / lampowy cd będzie słyszalny w torze, tzn. czy audiolab jako tranzystor będzie po prostu w stanie przekazać dźwięk tego charakteru?

Edytowane przez numik

zbliżam się do decyzji o przejściu na lampkę, Mingda mnie oczarowała totalnie. Ale jestem zielony. Kupując lampkę warto mieć też cd lampowego czy to już za dużo szczęścia? CD Yaqina są ok? Mam też na myśli jakość techniczną, lasery itp.

No i pytanie - na ile uzyskam lampowy efekt używając w torze tylko lampowego cd lub lampowego bufora / dac (mam audiolaba, kocham jego funkcjonalność w połączeniu z kinem jako końcówka mocy). Jak chłopu na polu powiedzcie - czy taki bufor / lampowy cd będzie słyszalny w torze, tzn. czy audiolab jako tranzystor będzie po prostu w stanie przekazać dźwięk tego charakteru?

Która Mingda Cię oczarowała ? Lampa lampie nie równa to wszystko zależy od wielu rzeczy są tacy którzy mają wzmacniacze lampowe i CD na lampach do tego ale to wszystko musi być idealnie ze sobą zgrane . Jedna lampa gra ciepło barwnie inna raczej chłodno detalicznie ostro tak samo kolumny kable i CDki więc raczej na forum nikt Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi co jak u Ciebie zagra a do tego każdy z nas lubi trochę inny dźwięk więc ta zabawa to niestety wieczne poszukiwania odsłuchy itd.

Audiolaba nie słyszałem ale Ty miałeś chyba Baltlaba ten bardzo lubi się z lampowymi cieplej grającymi CDkami a jak wypadnie z takim CD Audiolab nie wiem sam musisz się o tym przekonać lub poszukać kogoś kto miał takie zestawienie z buforem lub CD na lampach .

Gość numik

(Konto usunięte)

Która Mingda Cię oczarowała ? Lampa lampie nie równa to wszystko zależy od wielu rzeczy są tacy którzy mają wzmacniacze lampowe i CD na lampach do tego ale to wszystko musi być idealnie ze sobą zgrane . Jedna lampa gra ciepło barwnie inna raczej chłodno detalicznie ostro tak samo kolumny kable i CDki więc raczej na forum nikt Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi co jak u Ciebie zagra a do tego każdy z nas lubi trochę inny dźwięk więc ta zabawa to niestety wieczne poszukiwania odsłuchy itd.

Audiolaba nie słyszałem ale Ty miałeś chyba Baltlaba ten bardzo lubi się z lampowymi cieplej grającymi CDkami a jak wypadnie z takim CD Audiolab nie wiem sam musisz się o tym przekonać lub poszukać kogoś kto miał takie zestawienie z buforem lub CD na lampach .

zaraz - http://www.ceneo.pl/24780449 - o ta :) i na szczęście słuchałem z kolumnami jakie mam w domu i na cd marantza jak w domu. Tak, chyba wypożyczę buforka / daca i zobaczę jak to gra - ale raczej przejdę na Mingdę, ten najniiższy model już gra, a zawsze lampkami można się bawić. Na początek przygody chyba w sam raz, natomiast cd raczej zostawię tranzystorowe

zaraz -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - o ta :) i na szczęście słuchałem z kolumnami jakie mam w domu i na cd marantza jak w domu. Tak, chyba wypożyczę buforka / daca i zobaczę jak to gra - ale raczej przejdę na Mingdę, ten najniiższy model już gra, a zawsze lampkami można się bawić. Na początek przygody chyba w sam raz, natomiast cd raczej zostawię tranzystorowe

No faktycznie cena przyjemna wzmacniacz jest na EL34 więc jeśli gra typowo jak lampa EL34 to CD do tego lampowca powinien być raczej szybki dokładny detaliczny neutralny czasami nawet jaśniejszy żeby trochę ożywić ten dźwięk chociaż to znowu zależy od tego kto co lubi .

Ukryta Zawartość

Dobrze prawisz Sebol

Ale EL-34 może być różnie zaaplikowane. Ja miałem na chacie kilka dni MingDa EL-34AB i mimo że na tych samych lampach (fakt że na 8szt.) to była wyczuwalnie szybsza np. od mojego MC-10L. Jeśli MingDa EL-34A gra podobnie jak Yaqin MC010L, to szukałbym cd playera z szybkim, małym basem, przejrzystym i zwiewnym brzmieniu. Jak mówiłeś to zależy od tego co kto lubi.

Edytowane przez PiotrJ
  • Pokaż nowe odpowiedzi