Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Opisy dźwięku mogą wejść do literatury audiofilskiej, za kilka miesięcy kolega będzie już się mniej zachwycał i poszukiwał ponownie nowych wynalazków.

To jest problem wiary nie do rozwiazania.Nauka załatwia to w godzine.

:D

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Masz rację Krzem3. Tak właśnie robiłem chcąc zmienić MC-10L na coś innego. Niestety inne kilkukrotnie (4 razy) droższe sprzęta nie dawały rady temu chińczykowi, dlatego postanowiłem nie pozbywać się go, a zrobić z niego jeszcze coś lepszego.

Mamel. Dobrze zacytowane. Wiara=słuch. Ja nie wgłebiam się w parametry. Poprzedni mój wzmak miał lepsze od obecnego. Tylko nie chciałem go po czasie już słuchać. Pytanie na czym mamy się skupiać: na pracy czy na efektach ?

Acha zapomniałem dodać. Nie chodzę do kościoła i nie zamierzam. Never

Edytowane przez PiotrJ

Masz rację Krzem3. Tak właśnie robiłem chcąc zmienić MC-10L na coś innego. Niestety inne kilkukrotnie (4 razy) droższe sprzęta nie dawały rady temu chińczykowi, dlatego postanowiłem nie pozbywać się go, a zrobić z niego jeszcze coś lepszego.

I u mnie było tak samo chińczyk rozjechał Exposure 3010 i Roksana Kandy K2 zjadł je na śniadanko a oba te tranzystory używane były 2x droższe od chińczyka :)

I u mnie było tak samo chińczyk rozjechał Exposure 3010 i Roksana Kandy K2 zjadł je na śniadanko a oba te tranzystory używane były 2x droższe od chińczyka :)

Ja myślę, że zafascynowałeś się uroczym dźwiękiem lampowym. Pewien znajomy zmienia drogie wzmacniacze lampowe i przewody jak skarpetki, a choroba audiofilska nadal postępuje.

Ja myślę, że zafascynowałeś się uroczym dźwiękiem lampowym.

Jakiś czas temu postanowiłem że nie chcę już lampy i zmieniłem MC-10L na Baltlaba Epoca 2 super wzmacniacz jak dla mnie prawie idealny gdyby tylko miał trochę tego kopa w basie więcej bo audiofilem nie jestem i lubię mocniejszy bas a nie plumkanie .

Basu było za mało więc szukałem dalej tranzystora który zagra tak pięknie jak Baltlab E2 ale z lepszym mocniejszym basem no i niestety nie znalazłem takiego w cenie do 3000 pln za używany . Wtedy przypomniałem sobie że przecież Yaqin MC-10L grał fajnie i miał bas aż za mocny czasami więc postanowiłem że kupię go jeszcze raz i dam mu szansę . Zaraz po włączeniu poczułem że to jest właśnie to czego szukałem w tych tranzystorach tylko one tego nie miały jedynie Baltlab E2 był najbliżej tego co lubię . Może masz racje zafascynowałem się dźwiękiem lampowym i chociaż nie jest on idealny to wielu ludzi tak ma że od pierwszego usłyszenia i zobaczenia potrafi zakochać się w dźwięku lampowca .

Bardzo ciekawe to wygrzewanie Mundorfów. Prawy kanał co chwila zanika mi prawie do zera i za chwilę się pojawia. Dźwięk coraz bardziej mnie fascynuje. Jeden kawałek który uwielbiam przesłuchiwałem tysiąc razy. Słyszę dźwięk którego wcześniej nie było. Czy to możliwe ?

Bardzo ciekawe to wygrzewanie Mundorfów. Prawy kanał co chwila zanika mi prawie do zera i za chwilę się pojawia.

Zanika do 0 to dziwne u mnie nic nie zanikało czy wszystko ok tam z tym lutowaniem jest ?

Pisałem ścisza się prawie do zera. jak przyłożę ucho to cały czas gra, ale cicho. Dam im jeszcze czas, jak będzie jakiś zły lut to się będzie rozbierało i polutuje jeszcze raz. Choć prawidłowość połączeń przed zamknięciem było sprawdzone. SebolX - a czy Ty masz olejowe Silvery ? Ponoć przy wygrzewaniu tych Mundorfów cuda się dzieją.

Edytowane przez PiotrJ

Pisałem ścisza się prawie do zera. jak przyłożę ucho to cały czas gra, ale cicho. Dam im jeszcze czas, jak będzie jakiś zły lut to się będzie rozbierało i polutuje jeszcze raz. Choć prawidłowość połączeń przed zamknięciem było sprawdzone. SebolX - a czy Ty masz olejowe Silvery ? Ponoć przy wygrzewaniu tych Mundorfów cuda się dzieją.

Myślę, że to nie wina kondensatora, choć lepiej sprawdzić kondensator jak i połączenia. Nie należy czekać aż wystąpi jeszcze poważniejsza usterka.

A czy jak jest zimny lut, to sygnał zanika całkowicie, czy możliwe aby się ściszał ? Ponoć podczas wygrzewania tych kondensatorów dźwięk mocno faluje.

SebolX - a czy Ty masz olejowe Silvery ?

Nie ja do Yaqina mam zwykłe Mundorfy Supreme a w CD wygrzewałem M-Capy i nie zauważyłem żadnego wyciszania . To dziwne o czym piszesz nie wiem chyba tak nie powinno być no ale może te olejowe są jakieś inne i takie cuda się dzieją nie wiem . Edytowane przez sebolx

Pierwsze dwie godziny grały równo. Wczoraj słuchałem ze 4 godzinki i takie cuda zaczęły się dziać. Sygnał raz się ścisza i raz zgłaśnia w prawym kanale. Lewy nie jest podejrzany.

A może biedkom za gorąco pod lampkami 6N1p ? Choć nóżki nie były ucinane i leżą prawie przy dnie janka. Czyli do dołu lampek sterujących jest sporo zapasu.

Mamel. W tym momencie przydałaby się Twoja wiedza techniczna. Co Ty na to ?

A może biedkom za gorąco pod lampkami 6N1p ? Choć nóżki nie były ucinane i leżą prawie przy dnie janka. Czyli do dołu lampek sterujących jest sporo zapasu.

Chyba aż tak gorąco tam nie jest żeby Mundorfik nawalał raczej to jakiś zimny lut lub coś innego .

Mamel. W tym momencie przydałaby się Twoja wiedza techniczna. Co Ty na to ?

Myślę, że to nie wina kondensatora, choć lepiej sprawdzić kondensator jak i połączenia. Nie należy czekać aż wystąpi jeszcze poważniejsza usterka.

dokładnie, coś pada, obstawiam wstępnie niestabilny minus na siatkę którejś z EL34 i wachluje prądem lampy, ale to takie wstępne wróżenie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Sprawdź czy lampy z tego wadliwego kanału siedzą dobrze w podstawkach, przy zmianie kondensatorów może brakuje styku. Swoją drogą to niechlujstwo lutować i nie sprawdzić i poprawić lutowania.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

yaqin mc-10T -ma inne lampy sterujące i zarazem tak mi sie wydaje większe pole manewru z lampami sterującymi ,a czy lepiej radzi sobie z muzyką od mc-10l ... sluchal ktoś tego janka MC-10T ..?

Kolejne 4 godzinki dziś za mną. Efekt się nie powtórzył. Wszystko szło gładko. Czy za ten niestabilny minus mogą być odpowiedzialne te 0,22uF? U mnie zostały zastąpione przez 2 x 0,1uF równolegle - Mundord M-Cup białe. Muszę przyznać że dźwięk po wymianie powala mnie na kolana.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

to jak kondesatory dograly się z obecnymi lampami w wzmacniaczu,... zazwyczaj ludzie zmieniają różne rodzaje lamp i coś nie zgrywa/nie pasuje/ a nie jest tak samo z kondesatorami... ,że trzeba przećwiczyć, posłuchać kilka par... i trafić w dziesiątkę..

Kolejne 4 godzinki dziś za mną. Efekt się nie powtórzył. Wszystko szło gładko. Czy za ten niestabilny minus mogą być odpowiedzialne te 0,22uF? U mnie zostały zastąpione przez 2 x 0,1uF równolegle - Mundord M-Cup białe. Muszę przyznać że dźwięk po wymianie powala mnie na kolana.

To w którą stronę minus był niestabilny, w górę czy w dół? Zmierzyłeś napięcie? A wiesz jakie mogą być skutki zmiany minusa, spadku lub podwyższenia napięcia minusa? Z tego wynika, że usterka sama się naprawiła. Na jakie napięcie jest zastosowany kondensator 0,1uF? Zadałem kilka pytań, ponieważ mam wrażenie, że dziecko bawi się wzmacniaczem. Radzę uważać na kolana.

Spokojnie. Ja się na tym nie znam. I osobiście nic nie ruszam wewnątrz. Tuning robił mój znajomy. I ewentualnie to on będzie dokonywał poprawek. Jedyne co mogę odpowiedzieć to to że białe M-Cupy są na napięcie 630V i wpięte równolegle aby dały zbliżoną wartość pojemności 0,22uF. Dokładnie te sztuki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No a jakie mogą być skutki zmiany, spadku lub podwyższenia napięcia minusa ? Chętnie poczytam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PiotrJ
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

zdaje mi sie ze tam sa kondesatory na przedwzmacniaczu 4x0,1uf ja Sam mialem wymienione na jantzeny czerwone i nic mié bylo problemow z kanalami

jantzen superior z-cap. http://www.poweraudio.pl/jantzen-audio-superior-zcap-c-1_4.html

Ale Twoje Superior to nie są kondensatory olejowe, więc nie potrzebujesz pewnie na ich wygrzanie 200 godzin, nie ?

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

te co locales w linku tez mié sa olejowe tylko cookies w czym roznica w pojemnosci wartosc 0,1uf jest wystarczajaca...albo ja za mala zastosowalem chyba chinskie tez mialy 0,1uf...?

a wlanczyla mi się pisownia innego kraju przepraszam.

No a jakie mogą być skutki zmiany, spadku lub podwyższenia napięcia minusa ? Chętnie poczytam.

Radzę w czasie wygrzewania kondensatorów olejowych w ciągu 200 godz oszczędzać już na lampy w stopniu mocy.

Warto poczytać zanim coś spieprzymy w wzmacniaczu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te co locales w linku tez mié sa olejowe tylko cookies w czym roznica w pojemnosci wartosc 0,1uf jest wystarczajaca...albo ja za mala zastosowalem chyba chinskie tez mialy 0,1uf...?

Przy pojemności 220nF usłyszysz więcej basu, ale to zależy czy zdążą się kondensatory szybko ponownie naładować, warto spróbować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzem3

"Radzę w czasie wygrzewania kondensatorów olejowych w ciągu 200 godz oszczędzać już na lampy w stopniu mocy."

Nie widzę żadnego problemu. W każdej chwili mogę sobie kupić moje ulubione Electroharmonix EL-34. Założę się jednak że po tych 200 godzinach nadal będą grać, jeśli nie to o tym napiszę. Obiecuję. Czyli Ty twierdzisz że olejaki w torze audio niszczą lampy mocy ? Skąd ten pomysł ? Przypominam że te białe M-Cupy wstawione za 0,22uF to nie są kondy olejowe, tylko foliowe.

Edytowane przez PiotrJ

Czyli Ty twierdzisz że olejaki niszczą lampy mocy ?

Absolutnie o tym nie myślałem, raczej mi chodziło o nieprawidłowe ustawienie prądu spoczynkowego. Za dwieście godz wygrzewania to już zapomnisz o tym zachwycającym dźwięku na początku odsłuchu. Przeważnie dążymy w poszukiwaniu jeszcze lepszego dźwięku, ale czy układ wzmacniacza na takie zmiany pozwoli to inna sprawa.

Czy już ktoś odsłuchiwał z kolegów niemieckie kondensatory sygnałowe Vishay MKT 220nF/630V oraz innej firmy pomarańczowe SBE7, ciekawy jestem opinii.

Ale co ja mam martwić się o prąd spoczynkowy jak pojemności są identyczne, no chyba że zamiast oryginalnych 0,22uF wstawione 0,2uF robi jakąś kolosalną różnicę ? Pisałem że mam równolegle połączone 2 kondy po 0,1uF zamiast jednego 0,22uF. Swoją drogą kiedyś miałem bardzo długi czas ustawiony niedopuszczalny bias na lampach mocy 0,45V i jakoś nic się nie stało, a lampy mama są do dziś sprawne.

Edytowane przez PiotrJ

Swoją drogą kiedyś miałem bardzo długi czas ustawiony niedopuszczalny bias na lampach mocy 0,45V i jakoś nic się nie stało.

Napisałeś o usterce i nie wyjaśniłeś do końca co było przyczyną, lawirujesz. Swoją drogą lampy mocy mają określoną ilość godzin użytkowania, szczególnie przy nieprawidłowym prądzie spoczynkowym przez długi okres czasu.

Ja nie wiem czy to jest jakaś usterka. Może te kondy olejowe w ekstremalnych przypadkach tak się wygrzewają. Nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi