Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry za post pod postem, ale wydaje mi się, że to ważne.

Otóż słuchałem owych kolumn w zestawieniu z Harmanem HK970 i HD970 i średnica i góra bardzo mi się spodobały co zdecydowało o kupnie tych kolumn(Więc proszę nie sugerować żeby kupić inne :)). Brakowało mi natomiast bardzo basu co jest przeciwieństwem tego co czytałem o owym zestawieniu. Kupując te kolumny liczyłem, że uda się to poprawić wybierając odpowiedni wzmacniacz z szerokiej oferty. Taki, który doda nieco ciepłego nisko schodzącego basu. To chyba wszystko :)

pozdr

Dobry i sprawdzony EL34 to Yaqin MC10L. Inne EL34 nie są za bardzo sprawdzone.

Natomiast dobrych, sprawdzonych KT88 jest jak "mrówków" ;-))) Yaqin MC100B, Music Angel XD800MKIII, Meng KT88, Bewitch No.6550...

Z KT88 (oprócz Menga, ten ma mniej basu) będziesz miał sporo basu ze świetną kontrolą. Polecam.

Wreszczie jest... :) Miusic Angel na KT88. Wyjęty z pudełka gra o niebo lepiej od mojego poprzedniego harmana 970, którego użytkuje już inny osobnik.

Dzięki forumowicze za kilkanaście stron lektury. Pomogliście dokonać świetnego wyboru.

Teraz mam pytanie o modyfikację. Jaki to mniej więcej koszt i co najlepiej wymieniać.

CO bym chciał poprawić?

Większa przestrzeń

Kontrola basu

Pozdrawiam

johnnybravo20, 14 Lis 2008, 09:33

>Wreszczie jest... :) Miusic Angel na KT88. Wyjęty z pudełka gra o niebo lepiej od mojego

>poprzedniego harmana 970, którego użytkuje już inny osobnik.

>Dzięki forumowicze za kilkanaście stron lektury. Pomogliście dokonać świetnego wyboru.

>Teraz mam pytanie o modyfikację. Jaki to mniej więcej koszt i co najlepiej wymieniać.

>CO bym chciał poprawić?

>Większa przestrzeń

>Kontrola basu

Jakie ci dali lampy sterujące?

zulus, 14 Lis 2008, 11:54

>koszt niezbędnej modyfikacji to ok 50zł.

Chodzi o przeróbkę w stylu lampizatora?

To jest koszt części które należy zakupić. Poświęcony czas i nakład pracy wyceńcie sobie osobno we własnym zakresie ;-)))

Co do "przeróbki w stylu lampizatora" cofając się o parę stron można znaleźć komentarze na ten temat, m. in. moje, Andrzeja Stelmacha i innych użytkowników. Polecam lekturę. Szczególnie przestrzegam przed pochopnym usuwaniem sprzężenia zwrotnego (mogą być jaja) oraz przed pochopnym ustawianiem wzmacniacza na stałe w tryb triodowy. Proszę się nie pozbywać przełącznika! Warto mieć porównanie i dokonać świadomego wyboru.

Ja wprawdzie się pozbyłem przełącznika, ale mam na stałe ustawiony tryb pentodowy. Z wyboru.

Powodzenia.

Czy sama wymiana elementów na lepsze(MA KT88) np kondensatory na Jantzen ,audyn ,SCR lub podobne oraz wymiana lamp drivera na NOS-y daje lepsze efekty niż mod lampizatora .

kogutaudio, 16 Lis 2008, 19:01

>Czy sama wymiana elementów na lepsze(MA KT88) np kondensatory na Jantzen ,audyn ,SCR lub podobne

>oraz wymiana lamp drivera na NOS-y daje lepsze efekty niż mod lampizatora .

To nie tak. Lampizator podpowiada kilka sensownych myków. Np. sensowne jest usunięcie kondów z katod lamp sterujących, ALE czasem implikuje to konieczność wprowadzenia korekty w pętli globalnego sprzężenia zwrotnego (dodatkowy kondensator, pisałem juz o tym, Andrzej Stelmach również). Jest to jeden z powodów dlaczego odradzam usuwanie pętli.

Sama wymiana elementów na lepsze raczej nie zaszkodzi, należy jednak trzymać się specyfikacji. Elektrolity powinny być na takie same napięcia i o zblizonej pojemności, a foliowce powinny być wymienione na MKP lub FKP na co najmniej 400V stałego, a pojemność można zwiększyć dość znacznie.

Co do lamp w driverach, to większość MA przychodzi z dobrymi NOSami, aczkolwiek w niektórych wsadzono badziewne chińskie 6N1. Można je wymienić na sowieckie 6NP (dobre lampy, a jednocześnie jedyna alternatywa dla chińskich), lub też dostosować punkty pracy i pinout podstawek do pracy z 12AT7 które były pierwotnie przewidziane w projekcie, a tu już jest spory wybór NOSów.

>jedyna alternatywa dla chińskich), lub też dostosować punkty pracy i pinout podstawek do pracy z

>12AT7 które były pierwotnie przewidziane w projekcie, a tu już jest spory wybór NOSów.

Miałem do czynienie z egzemplarzem gdzie były wsadzone 6n1 ale punkt pracy był ustawiony pod ecc81. Trzeba było tylko podlutować inaczej żarzenie i połączyć 2 przecięte ścieżki. Generalnie wsadzane przez chińczyków NOSy wcale nie są NOsami z definicji bo są używane i to mocno. Choć dla nie których na tym forum jestem głuchy jak pień ;) twierdzę, że wymiana lampek wejściowych na jakiegoś Mullarda, Telefunkena lub nawet na tanią Mazde da poprawę.

Może trafiłeś na jakieś gówno. Mój egzemplarz miał by default General Electric 6201"five stars", bardzo dobre lampy, i również niezłe 5863 General lectric green lettering. Później wymieniłem je na NOSy Telefunkena i Sylvanii, odnotowawszy niewielką, choć zauważalną poprawę.

Faktem jest że chinole wsadzają co popadnie, spotykałem General Electric (najczęściej), Sylvanię, RCA, a także chińskie no-name. Te ostatnie były badziewne, reszta co najmniej dobra.

>Czy sama wymiana elementów na lepsze(MA KT88) np kondensatory na Jantzen ,audyn ,SCR lub podobne

>oraz wymiana lamp drivera na NOS-y daje lepsze efekty niż mod lampizatora .

Na początek wymień tylko kondy sprzęgające na tanie Jantzeny, poustawiaj bias na 50-60mA, wzmacniacz zagra półkę wyżej.

Witam wszystkich na forum. To mój pierwszy wpis po tej 30 stronicowej lekturze. Wyszło jakoś że nie mogłem nazbierać na wydajny prądowo wzmacniacz do swoich AA Hyperion. Kombinowałem z różnymi, używanymi wzmakami typu :Dual, Cambidge Audio A640, Yamaha, Dussun DS99( ten miał być wydajny). Ale wychodziło że i tak moj amplituner Onkyo gra lepiej,gra lepszą sceną i basem. W końcu zarejestrowałem się na eBAY-u i zakupiłem Yaqin MC10L. Przy obecnym kursie dolara wyszedł z cłem 1525 zł... Rozpakowałem, odczekałem aż odejdzie wilgoć, podłączyłem... i w końcu zagrało. Co prawda świadom jestem że potrzeba kilku tygodni na wygrzanie bo pierwszy odsłuch np. Diany Krall dawał efekt , jakby Diana nagrywała w latach 60 razem z Ellą Fitzgerald, a wiadomo jak klarowny jest jej wokal. Dzwięk jakby zbity ale minuta po minucie zacząłem zauważać nowe dźwięki i że wzmacniacz nabiera muzykalności. Zamówiłem już dziś oczywiście (zgodnie z zaleceniami) sowieckie 6N1P-EW i liczę że ten suchy wokal zniknie. Chciałbym prosić o poradę , jakie lampy mozna by zastosować żeby np. wyostrzyć dźwięk żeby dało się słuchać rockowej muzyki ? Gdzieś wyżej czytałem że Siemensy grają ostrzej... A po pewnym czasie , jak sie osłucham to popytam o tuning, ale to kwestia za kilka miesięcy. Pozdrawiam.

>robertkruk

Jak masz 6N1 na wejściu to niestety jesteś skazany tylko na rosyjskie 6N1P :( Trzeba by zrobić większy mod żeby zmienić na jakieś zachodnie lampki.

No to zobaczymy jak to zagra z ruskimi lampami. Póki co słucham np. Klausa Schulze i muszę przyznać że tak wydajnego, niskiego basu to jeszcze nie miałem. Usiadłem z wrażenia jak ustawiłem Volume na g. 11. Ależ jest w nim energii, ciary przechodzą, choć dżwięk mógłby być bardziej detaliczny. Pożyjemy , zobaczymy, udoskonalimy. Mam nadzieję że będę mógł liczyć na treściwe rady od kolegów. W końcu to "klub miłośników chińkich lampowców".

Nie kupuj rosyjskich 6N1P ze współczesnej produkcji (sovtek) bo szkoda czasu. Stare sowieckie NOSy grają lepiej.

witam szanownych forumowiczów, czy ktos z was miał do czynienia ze słuchaniem wzmacniaczy yaqin 10l

i yaqin mc 100b bardzo proszę o napisanie o róznicach brzmieniowych, czy którys z nich jest obiektywnie lepszy brzmieniowo posiadam hd 750-cd i kolumny na wifach tc twetery również vify pzdr i dzieki za odpowiedź

robertkruk

Od kilku tygodni jestem posiadaczem Yaqina MC 10L.Pierwsze wrażenia były podobne do twoich a konkretnie to uczucie ,że w tym wzmacniaczu drzemie potencjał ale ta góra rzeczywiście jakby zza koca.

Poprzednio kolumny kef cresta 30 napędzał cambridge audio a500.Róznica to przede wszystkim bas i średnica wreszcie nie brakuje tych pasm.W międzyczasie wymieniłem chinskie lampy sterujace na sowieckie nosy i poczatkowo róznice były na granicy percepcji słuchu,ale... od kilku dni zaczeło sie hmmm..coś dziać i to super dziać.podejrzewam ,że chińskich lamp nie zdązyłem wygrzac i wzmacniacza,jest coraz lepiej.Podczas przesłuchiwania płyty passion grace(mclauglin,meola,de lucia)

doznałem małego szoku jeśli chodzi o dżwiek wysokie sa juz extra,czarna mettalica juz zaczyna fajnie gadać.Dodam,ze jestem sceptykiem jesli chodzi o wygrzewanie ,kable ale tu jest to wyraznie słyszalne.

Najlepsze teraz słucham cd z ....dvd sony(taniego).Zamówiłem porzadne CD u naszego kolegi który równiez tobie doradzał pana Mcgyvera lecz niestety miałem otrzymać cd po trzech tygodniach wpłaciłem połowe sumy na jego konto minęły prawie dwa miesiacie i nasz kolega zdaje sie robi mnie w konia.Mam nadzieję że Mcgyver w końcu sie opamieta i będe mógł powiedzieć jak Yaqin zagra z prawdziwym żródłem.

pozdrawiam

tom k

niema jak na kt88 czy 845 powiedz mi MG jedny po już pisałem czy da sie go zmostkowac albo odseparowac tzn chciałbym zrobic z niego monobloki ale kupic 2 sztuk MA845

witam szanownych forumowiczów, czy ktos z was miał do czynienia ze słuchaniem wzmacniaczy yaqin 10l

i yaqin mc 100b bardzo proszę o napisanie o róznicach brzmieniowych, czy którys z nich jest obiektywnie lepszy brzmieniowo posiadam hd 750-cd i kolumny na wifach tc twetery również vify pzdr i dzieki za odpowiedź

utopia., 18 Lis 2008, 20:25

>niema jak na kt88 czy 845 powiedz mi MG jedny po już pisałem czy da sie go zmostkowac albo

>odseparowac tzn chciałbym zrobic z niego monobloki ale kupic 2 sztuk MA845

Z dwóch sztuk 845 połączonych z jakimś zbalansowanym pre mozesz zrobić dwa zbalansowane monobloki.

Ja dostałem jakieś made in USA... napisy sa tak starte ze nawet firmy nie widac. Udalo sie pod swiatlo dojrzec przetarte USA .

Czy warto zmieniać te lampy na jakieś inne czy zmiana np na svetlane lub sovoteki zmieni brzmienie i w jaki sposob?

Aha w tej chwili mam phonary volume 2 i cd sony 930qs. Czy da się jakość poprawić granie kolumn- uspokoic bas uwydatnic przestrzen czy lepiej cos nowego. Moze jakies DIY? ogladałem projekty na akustyku, Potrzebował bym cos raczej na stand niż podłoga . Pokoj 3,3 x 5 metrow.

• Pokaż nowe odpowiedzi