Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki (VIFA TC + PL)

insomnia

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą do zorientowanych użytkowników czy przedstawiona poniżej konstrukcja jest prawidłowo wykonana tj. czy odpowiednia jest wielkość obudowy, długość tunelu bass-reflex, odpowiednie wartości parametrów zwrotnicy itp.

Częstotliwość podziału ustalono na 2,7 khz

Dane głośników:

1. Wysokotonowy Vifa PL 27TG 05-08: 92 dB, rezonans 1 khz.

2. Nisko-sredniotonowy Vifa TC 18WG-68: 86 dB,

Z charakterystyki impedancji w funkcji częstotliwości wynika, że w miejscu 2,7 khz

1. niskotonowy ma impedancję - ok. 11,5

2. wysokotonowy - 6,8

W obliczeniu filtra dla wysokotonowego dodano rezystancja tłumika

i dla tych wartości wyliczono filtry w zwrotnicy

Z tej samej charakterystyki (niskotonowego) wynika że częstotliwość rezonansowa wypada na 40 (42 Hz drugi głośnik) bo przy tej częstotliowści jest wierzchołek impedancji.

W zwrotnicy uzyto: cewka powietrzne, kondensatory (polipropylenowe firmy SCR), rezystory metalizowane 4 W (tolerancja 2%), okablowanie: Sonic Link AST 75 (łączenie bezpośrednie elementów).

Objętość obudowy netto (odjęto objętości głośników i innych elementów wewnątrz) = 17,74 ltr.

Parametry T-S podobnego głośnika (TC 18WG49-08), bo nigdzie tego swojego nie mogłem znaleść.

fs 37 Hz

Mechanical Q factor Qms 2.62

Electrical Q factor Qes 0.58

Total Q factor Qts 0.47

Force factor Bl 5 Tm

Moving mass Mms 11.2 g

Effective piston area Sd 138 cm2

Equivalent volume Vas 44 ltrs

Sensitivity 86 dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36395-monitorki-vifa-tc-pl/

Nie podałeś długości tnelu.

Piszesz też, że pzy obliczeniach dla wysokotonóki uwzgledniłeś rezystancję tłumika, tylko dlaczego? Czy to nie jest L-pad, który udaje, że go nie ma, więc nie trzeba go uwzględniać?

Nie podajesz też jaki rodzaj filtra wyliczyłeś, ale coś mi się wydaje, że cewki to za duże są.

I czy uwzględniałeś "rozsunięcie" punktu podziału dla poszczególnych głośników do wyliczeń? bo wygląda, że chyba nie?

Tak jest to tłumik L-Pad; jednak minimalnie wartości mogą nieodpowiadać tym ze wzoru, ponieważ jak się wylicza to w teori często nie ma elementów o dziwnych wartościach lub trzeba łączyć wiele ich; dodając do tego cewki i kondensatory to już mamy dużo kombinacji, a ja kierowałem się zasadą - jak najmniej elementów, dlatego też np. przy wyliczeniach filtrów to stosowałem, więc podstawiając do wzoru impedancje i częstotliwość podziału może wyjść coś innego ale z tego co wiem to manewrując pojemnością i indukcyjnością (cewka i kondensator) można uzyskac taką samą częstotliwość podziału pomimo (mogę się mylić).

Co do schematu to rzeczywiście wkradł się błąd i będzie naprawiony (prawdopodobnie), bo nie wiem (musze sprawdzić) czy pomyłka nastąpiła przy rysowaniu schematu czy również przy montażu, a dodam że to gra normalnie.

Długość tunelu podam jak zmierzę, bo pamiętam tylko prawdopodobnie 4,5 cm średnicy i 12 cm długości. Tyle że jest jeden szkopuł - tunel się zwęża z 5 cm na 4,5cm. Dane będą uzupełnione.

Dziękuję za opinie i czekam na dalsze sugestie.

Może ma ktoś jakiś program symulacyjny gdzie mozna by to wszystko podstawić i zobaczyć na wykresach jak to wygląda w teorii, bo ja z obsługa tych programów nie moge dac sobie rady :(

Poniżej prawidłowy schemat zwrotnicy 12dB/oct

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.