Skocz do zawartości
IGNORED

co mozna powiedziec o kef Q3, Q1 i Q9C

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

witam... co moglibyscie powiedziec o takim zestawieniu do kina do pokoju 15 mkw oraz elektronice CA azur 540v2 i dvd 89??

Jak to zagra??

mam do kupienia w.w kolumnienki i nie wiem jak to sie bedzie mialo z cambodza.... no wlasnie czy ma ktos takie ewentualnie podobne zestawienie????

https://www.audiostereo.pl/topic/36420-co-mozna-powiedziec-o-kef-q3-q1-i-q9c/

Witaj,

słuchałem długo pewnego dnia w salonie Kef IQ3/IQ5 z Azurem 540r v2.0.

W tym samym salonie zaraz po słuchałem tego samego Azura z Phoebe II.

Jeśli chcesz mieć tak do kina do nieodzowny może okazać się subwoofer. Bo o ile Azur z Phoebe grał pięknie w basie w 30 metrowym salonie to z Kefem basu praktycznie w ogóle nie było. Kef ma też inną średnicę, nie wiem czy lepszą, inną. Mnie się ona nie podobała. Jakby ktoś zasłony zaciągnął. Z Phoebe miałem wszystko takie wyraźne, krystaliczne, z Kefami matowe. Co do wysokich, tutaj zdecydowanie przewaga Kefa. Technologia UniQ robi swoje. Zdecydowanie więcej warstw, oddechu, planów, łagodności i przestrzeni jest z Kefami w tym paśmie. Generalnie dużo osób lubi zestawienie Kefów z CA, nawet ponoć sam Cambridge poleca Kefy do swoich wzmaków. No ale ja wybrałem Phoebe bo ten bas... a do kina to ważne.

Zatem może się okazać, że dopiero iQ7/iQ9 sprawdzi się w 15m kwadratowych w basie z uwagi na dodatkowe głośniki do reprodukcji tego pasma. Poważnie. iQ3/iQ5 mają basu bardzo mało. A trzeba pamiętać, że CA też daje go oszczędnie - tylko tam gdzie trzeba.

Z pewnością KEF-y IQ3 będą kompatybile i współgrały z CA, jednakże na swoim przykładnie mogę jednoznacznie stwierdzić, że watro porównywać ze sobą różne konfiguracje i nie zawsze nawet najbardziej ugruntowane przekonanie co do kupna określonych głośników, może ulec zmianie. Miałem kupić KEF IQ3, a kupiłem TRIANGLE Comete TZX. Proponuje zrobić sobie selekcje w oparciu o opinie (również z forum) potencjalnych głośników, a potem już tylko przesłuchiwać - to najlepsza metoda żeby się później nie rozczarować.

Zapraszam do wątku :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>>> kb1014

Zgadzam się z Tobą, chciałem tylko uprzedzić, wyrazić swój pogląd, (będąc przykładem) że nie można zakładać kupna "z góry" upatrzonych głośników, bez ich odsłuchu, a najlepiej konfrontacji z innymi. W końcu chodzi o dźwięk, a nie o wygląd.... znam takich co kupują sprzęt pod wpływem wyglądu np. zdjęć - niepoważne prawda ?!

ja mam iq3 w pokoju 18 m i bas mi sie podoba ( a jestem basistą ).

ja bedę niedługo próbował połączenia kefów z systemem xindaka i zobaczymy co z tego bedzie. sprawdze też cambridge audio i nowe danonki z serii 700.

ogólnie kefy są ładne i wiesz za co płacisz ( konstukcja obudowy, gniazda i same przetworniki uni-q ), a nie 'zaawansowana konstrukcja na dorych podzespołach'.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem KEF IQ3 przy wyborze kolumn do systemu "sypialnianego" stereo.

Wyglądają bardzo ładnie, ale to co z nich się dźwiękowo wydobywało nie było rewelacyjne. Ciepły, ale nieco przybrudzony dźwięk. Małe Triangle (z nowej serii) albo Usher S-520 grają zdecydowanie czyściej niż KEF. I jedne i drugie musiałyby być jednak w kinie domowym wspierane subwooferem. Usher są moim zdaniem bezpieczniejsze, bo lepiej zrównoważone, a Triangle są odważniejsze w wysokich.

KEF wypadają natomiast OK np. w porównaniu z badziewiem typu JBL E.

Wydaje mi się, że warto byłoby te KEFy przetestować na dwa sposoby - jak odtwarzają dobrze nagrany głos ludzki i jak odtwarzają pełną skalę fortepianu. Jeśli wady, o których wspomniałem nie wyjdą, to mogą być.

No to chociaż sie wyjaśniło że chodzi o serię iQ:

Ukryta Zawartość

Szukaj lepiej serii Q. Będzie i taniej i lepiej.

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

dzieki dzieki foni... hehe

wiem ze foni masz duza praktyke z kolumnami kefa prawda?? jesli chodzi o odsluch i tuning tak??? gdzies znalazlem chyba przez ciebie robione zdjecie tej badziewnej wewnatrz zwrotnicy...

gdzieś widziałem zwrotkę do iQ - elementy tak samo funta kłaków warte :)

Lunatic (ad. PW)

iQ nie ma innego koloru membrany ale ma inny głośnik - znaczy się z innego materiału membrana jest zrobiona.

Miałem jakiś czas Q1 z Azurem 640A. Było OK. Ciepło KEFa i ostrość Kambodży się zgrywała. Bas nie powalał choć u mnie w 30m2 (!!) grał czysto i satysfakcjonująco (jak na taki monitorek). Miałem u siebie też Q4 i Q5. W żadnym z nich bas nie był tym co przykuwało uwagę ale też i nie był elementem, który miałby mi przeszkadzać. Największą przestrzeń budował Q1, Q4 grał lekko, a Q5 dawał po prostu większe brzmienie Q1.

Słuchając rozumu....

Roznice miedzy starsza seria Q a iQ to przede wszystkim porzadny, odlewany kosz i membrana typu sandwich wprowadzone w nowszej serii. Moze i obudowy sa solidniejsze, waga monitora iq3 znacznie wzrosla w stosunku do q1.

udalo mi sie zakupic kefy Q3 w idealnumstanie... tylko jeszcze ich nie mam - musze je osobiscie odebrac...

czyli nowy nabytek-front kef Q3 podlogowiec jest moj... zoaczymy jak sie to wszystko sprawdzi...

nie mowie ze niedlugo po odsluchach nie bede tego przerabiala ale narazie zobaczymy jak to zabrzmi na standardowej zwrotce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.