Skocz do zawartości
IGNORED

Laser KSS 210A a kalibracja

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam CD saba (dokładny model w O MNIE), która już nie ma lasera (kiedyś był kss 15 a, ale padł).

Niestety zanim padł probowałem go podkręcić 3 potencjometrami- 3 są mniej więcej ustawione w pozycji fabrycznej niestety jeden (przy zasilaczu, który sprawił kiedyś ze stary laser czytał jeszcze przez około 2 miesiące) jest prawdopodobnie ustawiony inaczej.

Moje pytanie brzmi- czy kupując nowy laser (oryginał) może działać krócej jeśli pokrętło jest ustawione inaczej niż powinno?? (mam ustawić na środku pokrętło czy może dać na minimum i powoli rozkręcać az laser odczyta płytę?)

pozdr (nie mam aparatu wiec fotek niestety nie dam:/)

https://www.audiostereo.pl/topic/36432-laser-kss-210a-a-kalibracja/

A czy to napewno był potencjometr od kalibracji lasera? Na druku od CDP są potencjometry od regulacji cewek - śledzenia ścieżki i ogniskowania, czasem od dostrojenia PLL. Moc można podkręcić tylko tym na laserze.

Tamte ustawienia nie mają wpływu na żywotność lasera, tylko inne parametry odczytu, co również może zadecydować czy taki laser jeszcze czyta czy już nie. Zależy jak dokładnie to jest wyregulowane.

>>Molibden

przecież są CD z pr'kami do regulacji mocy lasera czy focusa na pcb. Tu kolega zaczął coś pisać i nie skończył....jaki jest symbol lasera. Wiemy że "15 i końcówka A". O ile się nie mylę to taki kss151a ma regulację na PCB, KSS150A przy mechaniźmie..

pierwotnie były laser kss 150A (najpierw oryginalny, potem chiński).

jako ze teraz już nie jest produkowany ten laser to chciałem sobie w najbliższym czasie kupić kss 210 A

OFF TOP

czy to jest full oryginał?? (niby ma 3 schodki ale kto go tam wie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.