Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

j amam obecnie postawiony napęd na desce i cąłość na gąpce falistej ;D i właśnie w te strone powinien iść dźwięk, wybrzmienia, trójwyiarowość... jak nic sztaby muszą być i sprężyny ;D

U mnie pod CD sprawdzały się sprężyny z gramofonu ADAM, ale są znacznie sztywniejsze niż te u Petera.

Nie testowałem ich jeszcze z klonem .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie sprężyny jak na tej aukcji tylko bez gumy.

Ukryta Zawartość

Tym razem Jacintha na talerzyku ;-)

Here is to Ben - czy na tej płycie jest "Danny Boy"?

A ja walczę w samotności (warsztacik) z SPDIFem i re-clockiem. Dobrze że ma tu kompa - to dla odprężenia zaglądam tu czy ktoś mi coś podpowiedział z tymi głupimi logicznymi bramko - przerzutnikami.

Jest Danny Boy. W pewnym momencie uslyszalem pewien dzwiek ktorego nigdy wczesniej nie zauwazalem ;-)

XRCD FIM'a ma troche inna kolejnosc utworow i jest tez tam jeden czy dwa utwor dodatkowo.

>Ryszard_wpl

Z tego co kojarzę w tej obudowie są dwa przerzutniki typu D. Jeśli to dla Ciebie nie jest problem, to spróbuj wykorzystać drugi. Wyglada na to, ze uszkodził się. Jak rozumiem sygnał z clocka jest poprawny? Sprawdź sygnały po odłączeniu przerzutnika. Wyglada to trochę tak jakby przegrzewała się ta kostka, albo traciła zasilanie?

Jak ktoś jeszcze szuka przejściówki BDC/RCA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter sprobuj podlozyc te gabki w 3/4 miejscach calej ciezkiej podstawy. Chodzi mi o poduszke powietrzna punktowa a nie plaszczyznowa

To samo porownaj ze sprezynami/3 punkty podparcia. Ciekaw jestem czy bedzie roznica miedzy podparciami w 3 a 4 pktach :)

Biorac pod uwage mase calosci powinno sie cos zmienic...

nieparzysty punkt podparcia chyba najlepiej umiescic w srodku najdluzszej sciany podstawy (jesli taka istnieje)

Napisales ze najlepiej gra jesli sprezyny sa wytlumione czesciowo. Ciekawe jak bedzie wygladal dzwiek jak sie sprezyny wytlumi w calosci i postawi na jakims betonie/lastriko(ja mam parapet do dyspozycji) lub marmur.

Biorac pod uwage rozchodzenie sie fal w drewnie i kamieniu powinno byc podobnie (po zmianie wytlumienia sprezyn). W drewnie chyba slabiej sie roznosza a w kamieniu lepiej. Tlumienie 'gabka w calosci' bedzie mocniejsze niz 'czesciowa gabka'.

Drewno 'gra' a beton raczej nie wiec powinno sie zrobic bardziej neutralnie.

Podobne rozwiązanie było w pierwszym AudioAero; gdzie cdm12 mocowali sztywno na 2,5 centymetrowej platformie z MDF następnie całość trzypunktowo tylko na walcach piankowych o średnicy ok. 3cm. Sam coś takiego próbowałem z cd723 (cd3mk2) i grało całkiem fajnie. Ale jak będzie w tym przypadku trzeba by spróbować.

Witam

Właśnie przed chwilą po cięzkich bojach i krytyce popełniłem Shigaclona ala Kajo z nowej sztuki dawcy JVC 31.

I jak to gra z nos-daciem PD w wersji Premium . Cudownie jak dla mnie . Mój nie audiofilski sprzęt który w odsłuchach był lepszy od Maratza 17 KI odpadł po pierwszym odsłuchu . Co mnie dobiło bo słuchałem pare minut to niesamowita przestrzeń , powietrze , lokalizacja , muzykalność . Aż miło się słucha . Jeżeli można jeszcze lepiej ( tunning ) bo przecież to surowa sztuka to ja się piszę na wszystko . Idzie do mnie zegarek Jocko Clocko to po zaaplikowaniu zaobaczymy co się będzie działo . Już się nie mogę doczekać jak to będzie grało finalnie . SZOK !!!!!!!!!!!!!!!!!!

A to mój Shigaclon ala Kajo ( Przepraszam za złą jakość zdięc - robione komórką )

Ukryta Zawartość

post-6545-100009082 1195651391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto to rozwiązanie: dwa wałki w górnym śruba zapewniająca odpowiednie przyleganie wałków i powodująca ich sprężenie. Dokręcając i odkręcając śrubę mozna rególować sprężenie pianki, a tym samym i dzwięk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam prosbe. robie sobie cdx590 yamaszke juz od kilku dobrych miesiecy i nie bardzo mam z czym ja porownac. Czy ktos z szanownego grona przyjalby mnie na kilka utworow?

Chcialbym zeby mi ja ktos rozjechal jakims dobrym sprzetem bo ja tego nie potrafie zrobic.

Juz nie bardzo wiem co w niej grzebac :( a kroliczka trzeba przeciez gonic :)

innymi slowy potrzebuje jakis punkt odniesienia :)

marosik, 21 Lis 2007, 15:07

>mam prosbe. robie sobie cdx590 yamaszke juz od kilku dobrych miesiecy i nie bardzo mam z czym ja

>porownac. Czy ktos z szanownego grona przyjalby mnie na kilka utworow?

po kilku utworach to możesz się przekonać czy sprzet jest sprawny albo czy Ci się płyta podoba ;-)

choć są też tacy, co potrafią wystawić opinię o sprzęcie po 1 odtworzeniu słabo nagranego utworu w warunkach jakie panują na AS ...

Sorki za jakość. Od góry: - walec piankowy z nakrętka srężającą

- MDF

- walec piankowy

- platforma

- sruba

Jutro jak dotrę do swojego kompa to wysle zdjecia orginału. Moim zdaniem to sprytnt i tanie rozwiazanie. Model tego AAero to Capitole MKI

oberix, 21 Lis 2007, 15:05

Przyznam sie że miałem pomysł ze srubą,dociskającą mdf,a zdrugiej strony platformę poprzez sprężyny,stosownie pod nakrętką i od spodu pod łbem sruby.Jedną śrubą byłoby łatwiej o lokalizację odpowiedniego momentu docisku,sztywności potrzebnej ,tej porządanej.Oczywiście reszta, amortyzatory tłumiące ,podobnie.

W tej propozycji tłumienia, jaką przedstawił oberix, niezmiernie ważne jest to, że by żadna ze śrub nie stykała się w otworze z platformą MDF, tzn. średnica otworu powinna być większa od średnicy śruby. Tak mi się wydaje przynajmniej. W innym przypadku będą się przez ten styk przenosiły drgania.

Własnie trzeba by wyfrezować,rozwiercić otwór dla umieszczenia,schowania sprężen,no i docisk tylko przez sprężyny,pod nakrętką i łbem sruby

Nie pamiętam dokładnie jakiej średnicy była ta śruba (wydaje mi się, że rzędu 8mm jest to do sprawdzenia), ale otwór w MDF był napewno większy od śruby. Tak że przechodziła bardzo swobodnie. Mogę to sprawdzić.

Dodam jeszcze że otwór dla śruby może być bardziej luzny,to zapewnią spreżyny,centryczność jej położenia,poprzez z jednej strony mdf a z drugiej platformy.

kubedes czyzbys mnie widzial na AS ;P

Co do tego utworu to w zupelnosci wystarczy zeby zdyskwalifikowac kiepski zestaw. Na AS nie bylo dobrych (uniwersalnych) grajacych neutralnie. Kazdy mial cos nie tak i do tego starczaja w zupelnosci 2 utwory :P

brak sceny/ matowa srednica/brak srednicy itp. Nie interesuje mnie jak zagra taki zestaw u mnie. Slucham w konkretnych warunkach i calosci wystawiam opinie czyli zestaw pomieszczenie oraz ilosc ludzi w nim sie znajdujaca w chwili odsluchu. Powiedz mi ze miales po minimum tydzien na ocene kazdego zestawu. AS trwa 2 dni i czasu na ocene jest kilka min...

Kazdy ma jednak inny gust inaczej slyszy i co najwazniejsze co innego lubi. Ze sprzetow ktore mnie podpasowaly byl MBL (mimo ze jak wchodzilem na wystawe firmy nie znalem) oraz magnepany za szybkosc/zejscie basu zestaw z faberem za stosunek/ wielkosc obudowy jakosc dzwieku w pomieszczeniu, atmosfera senicz diy pomimo ze w kilku innych miejscach tez milo mi sie siedzialo :P.

Opinie zawsze sa subiektywne i kazdy opiera o cos innego...

Powyzej pewnej jakosci na odczucie roznicy potrzeba jednak wiecej niz 2 utworow a jak juz wspomnialem taka jakosc zaprezentowal tylko jeden zestaw (niedziela w sobieskim).

• Pokaż nowe odpowiedzi