Skocz do zawartości
IGNORED

O kompie, odbiornikach obrazu...

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nie tylko o tym...

1. Zauważyłem, że podłączając różne odbiorniki obrazu (projektor, monitor, telewizor) poprzez złącze cyfrowe hdmi do komputera, karta graficzna domyślnie dla każdego urządzenia przedstawia różne ustawienia domyślne obrazu (kontrast, jasność, gamma).

Np. projektor ma domyślnie ustawiony kontrast na poziomie 47%, a monitor np. na 40%.

Używam GF8600GT - patrz panel sterowania NVIDIA, Wideo i telewizja, Dostosuj ustawienia kolorów wideo...

Czy to oznacza, że w sterownikach karty są zapisane optymalne ustawienia dla urządzeń wyświetlających? Ktoś potrafi wyjaśnić mi te różnice?

2. Poziomy czerni w ripach HD (format mkv) i np. niektórych zwiastunach (format Apple - mov).

Zauważyłem, że niektóre ripy i zwiastuny miałyby jak gdyby zachwiany poziom czerni który łatwo wychwycić na matrycy 16:9 przy oglądaniu filmu w formacie kinowym (np. 2,35:1), np. na napisach końcowych, gdzie czarna plansza z napisami powinna zlewać się z paskami poziomymi - górnym i dolnym.

Niestety, rzadko, ale jednak - zdarza się, że to tło nie jest czarne, ale mocno szarawe... Nie wydaje mi się, że tak zamierzali twórcy filmu - po prostu mam wrażenie, że przy odtwarzaniu są ucinane dolne poziomy czerni.

Poza tym taki film w czasie oglądania wyraźnie traci głębie i dynamikę, w porównaniu do filmów, które tło mają "normalne".

Czy trzeba jakiś specjalnych ustawień, aby pozbyć się tego problemu szarości (obejrzyjcie sobie np. zwiastun "I am legend")?

3. Jak najprościej ustawić, aby poziom dzwięku w filmie był mniej więcej na jednakowym poziomie? Bardzo itytuje mnie, właśnie przy ripach HD (z xvidami było lepiej), że głoś jest nagrywany sporo ciszej niż np. wybuchy.

Filmy mogę oglądać tylko wieczorkiem, a za ścianą bąbel śpi, więc sami rozumiecie... Co prawda w zestawie Logotecha można zmieniać głośność poszczególnych kanałów, ale niestety - głos nie zwsze dobiega z centralnego, a wybuchy tylko z sourrandów.

https://www.audiostereo.pl/topic/36477-o-kompie-odbiornikach-obrazu/

Odpowiem na punkt trzeci:

Pewnie mowisz o Dolby Digital. GŁos jest normaly zaś wybuchy i akcja glosniejsza. To jest wlasnie 100%dolby digital.

Przy filmach divx raczej go nie ma albo wogle go nie ma.

Ja jestem w pelni zadowolony ,ze przy filmach mov dzwiek ulegl poprawie.

Mozesz pobawic sie w ustawieniach. Ale pamietaj ,ze tracisz na tym. To juz sprawa indywidualna.

Ja np. wyjatkowe filmy akcji ogladac uwielbiam jak nikogo nie ma w domu.

Ostatnio ogladalem "300" samemu z mocnym dzwiekiem.

Obraz to nie wszystko. Liczy sie tez dzwiek. Po obejrzeniu tego filmu jeszcze mialem go długo w pamieci. Film niesamowity. Tego nie moglbym powiedziec o tym filmie bez dobrego dzwieku i duzego obrazu.

Dla mnie to jest tanie efekciarstwo. To jak z poziomem głośności reklam w telewizji... Ocipieć inni.

Po prostu różnica w poziomie głośności w filmach jest wg mnie, nie do przyjęcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.